Αποτυχημένη μοιάζει η ιδέα της κυβέρνησης να συγκροτηθεί, διαδικτυακά, στην ιστοσελίδα της Βουλής, μία ειδική στήλη («Το Θέμα της Ημέρας») όπου θα διεξάγεται συζήτηση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Μάλιστα η κυβέρνηση κατηγορείται ότι μέσα από την πλατφόρμα αυτή επιδίωκε να δημιουργήσει ένα μέσο προπαγάνδας.
Το πρώτο θέμα -της ημέρας Τετάρτης- επί του οποίου κλήθηκαν να τοποθετηθούν τα κόμματα, ήταν η συνεδρίαση του Eurogroup και η στάση της χώρας: «Τι επιδιώκει η Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup μετά την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή».
Μόνο η Χρυσή Αυγή και οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ ανταποκρίθηκαν στην «πρόσκληση» για συζήτηση. Στο αρχείο word που ανάρτησαν οι χρυσαυγίτες συνδέεται με κάποιον τρόπο η «εθνική ήττα» με την Παρέλαση Υπερηφάνειας (Pride), ενώ στη δήλωση των ΑΝΕΛ γίνεται μία πρόταση που περιλαμβάνει την «εφαρμογή της Ρήτρας Ανάπτυξης, που εφαρμόσθηκε το 1953 με τη συμφωνία του Λονδίνου για τα χρέη της Γερμανίας, δηλαδή της Ρήτρας Ανάπτυξης».
Τα υπόλοιπα κόμματα αντέδρασαν απέχοντας από τη συζήτηση. Δεν μπήκε κανείς στον κόπο να αναρτήσει σχόλιο, ούτε καν μία φράση. Και η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξήγησε γιατί.
«Ο θεσμός του Κοινοβουλίου δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να αποτελεί μέρος της κυβερνητικής προπαγάνδας. Η ανάρτηση -ερώτημα προς τα κόμματα- στην ιστοσελίδα της Βουλής, με τίτλο «τι επιδιώκει η Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup», δυστυχώς παραβιάζει ευθέως αυτή την αρχή. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη φυσικά και δεν πρόκειται να συναινέσει και να συμμετάσχει σε τέτοια παιχνίδια, που αναιρούν ακόμη και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών», σχολίασε σε ανακοίνωση.
«Ούτε και θα δεχτούμε τον ρόλο του διαγωνιζόμενου σε θέματα εκθέσεων που επιλέγει ο κ. Τσίπρας και οι προπαγανδιστές του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Η επίμαχη τοποθέτηση της κυβέρνησης που εκνεύρισε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη επισημαίνει ότι στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «διεκδικούμε τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα, ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη», ότι «διεκδικούμε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις, ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης» προσθέτοντας ότι «το κλειδί βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη».
«Πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης», καταλήγει.
Σκοπός της στήλης «Θέμα της Ημέρας», όπως είχε παρουσιαστεί από την κυβέρνηση, ήταν να αποτελέσει «ένα φόρουμ παρουσίασης των θέσεων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και των ανεξάρτητων βουλευτών, με άξονα ένα θέμα κοινοβουλευτικής επικαιρότητας, το οποίο θα αναδεικνύεται με τρόπο περιεκτικό».
Η ίδια ανακοίνωση προέβλεπε ότι στην ιστοσελίδα τα αρχεία θα συνόδευαν και βίντεο συνεδριάσεων, εκθέσεις κοινωνικών φορέων κ.α.
«Στοχεύουμε και ελπίζουμε ο πολιτικός διάλογος που θα αναπτυχθεί μέσω της νέας αυτής θεματικής ενότητας να συμβάλει στην ενίσχυση της σχέσης της κοινωνίας με το Κοινοβούλιο και τα δρώμενα σε αυτό, δημιουργώντας τη δυνατότητα μιας άμεσης, αδιαμεσολάβητης ενημέρωσης για τις θέσεις των πολιτικών φορέων πάνω σε θέματα που αφορούν και ενδιαφέρουν τους πολίτες», ανέφερε.
Η νέα «στήλη» εγκαινιάστηκε με την πρόσκληση των κομμάτων να μιλήσουν για τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις 7 Ιουνίου.
Δυστυχώς, όμως, η δεύτερη θεματολογία γοήτευσε μόνο ένα κόμμα που από σπόντα βρίσκεται στην κυβέρνηση και ένα κόμμα που αντιμετωπίζεται -και δικαστικά- ως εγκληματική οργάνωση.