Περπατώντας κάτω από τον λόφο Σικελίας στην Καλλιθέα, πρωί Κυριακής, μπορούσες εύκολα να καταλάβεις ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει στο Δημοτικό Στάδιο «Γρηγόρης Λαμπράκης». Στο γήπεδο που έχει πάρει το παρατσούκλι «Ελ Πάσο» από την ιδιαίτερη μορφολογία του περιβάλλοντος χώρου, μπορούσες να διακρίνεις εκατοντάδες πιτσιρίκια με πολύχρωμες φανέλες να καλύπτουν κάθε τετραγωνικό μέτρο του. Τα μαύρα σύννεφα πάνω από την Αττική είχαν πυκνώσει όμως τα χρώματα, οι παιδικές φωνές και η δυνατή μουσική έδινε μια ατμόσφαιρα καλοκαιρινού πάρτι σε αυτή τη γειτονιά της Αθήνας.
«Τι γίνεται στο γήπεδο, ξέρετε;» μας ρώτησε ένας ηλικιωμένος πλησιάζοντας στην κεντρική είσοδο του Δημοτικού Σταδίου. Η απάντηση στην ερώτησή του βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά, εκεί όπου μικροί και μεγάλοι περπατούσαν βιαστικά ανάμεσα από σημαίες του δέκατου Φεστιβάλ Αθλητικών Ακαδημιών του ΟΠΑΠ. Μπαίνοντας στο στάδιο, αντιμετώπιζες κάτι πρωτόγνωρο. Το σκηνικό είχε ως εξής: στις κερκίδες κάθονταν περίπου 1000 γονείς. Στο ένα χέρι ο καφές και στο άλλο το κινητό. Η κάμερα του κινητού στραμμένη φυσικά στο γήπεδο. Οπως και τα μάτια. Μέσα στο γήπεδο, το βλέμμα σου χανόταν ανάμεσα σε πιτσιρίκια: 810 στον αριθμό, έπαιζαν στο χορτάρι αλλά και σε κάθε σπιθαμή του στίβου. Οι παιδικές φωνές ανταγωνίζονταν σε έναν αγώνα ντεσιμπέλ, την δυνατή μουσική. Και τα πιτσιρίκια κέρδιζαν.
Μέσα στον αγωνιστικό χώρο, οι μικροί αθλητές από 16 Ακαδημίες των Νομών Αττικής, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Κυκλάδων, Ευβοίας και Αχαΐας έκαναν το αγαπημένο τους: έπαιζαν ποδόσφαιρο με μικρά τέρματα και ομάδες των 8-9 ατόμων. Στα πέριξ του γηπέδου είχαν στηθεί για τα παιδιά μια σειρά από δραστηριότητες και παιχνίδια: σκάκι, διελκυστίνδα, παιχνίδια στόχου, ξιφασκία, άλματα, καθιστό βόλεϊ και άλλα. Πίσω από ένα τέρμα μάλιστα, ο παραολυμπιονίκης της σφαιροβολίας Σε Τζον Φερνάντες καθόταν μαζί με τα παιδιά συζητώντας μαζί τους. Οι ομάδες των μικρών αθλητών περνούσαν από τη μία δραστηριότητα στην άλλη και τα χαμόγελα ενθουσιασμού έδιναν και έπαιρναν.
Παράλληλα, γονείς και συνοδοί συμμετείχαν σε διαδραστικά σεμινάρια για θέματα ψυχολογίας, διατροφής και πρώτων βοηθειών με την επιμέλεια της εξειδικευμένης επιστημονικής ομάδας του προγράμματος. Και φυσικά, την υπόλοιπη ώρα θαύμαζαν τα παιδιά τους.
«Πόσο ήρθατε;» ρωτήσαμε μια ομάδα πιτσιρικάδων που μόλις είχε τελειώσει έναν μικρό αγώνα με μια άλλη ακαδημία. «Νικήσαμε 6-0» απάντησε ένας πιτσιρικάς με καστανά μαλλιά. «Οχι ρε, 5-0» έσπευσε να διορθώσει ένας άλλος μικρός που είχε ιδρώσει για τα καλά. «Μα έβαλα δύο γκολ εγώ, ένα ο Νίκος, ένα ο Μάκης και δύο ο Κώστας» επέμεινε ο πρώτος πιτσιρικάς. «Εντάξει παιδιά, είπαμε ότι δεν έχει σημασία το σκορ» είπε κατευναστικά ο προπονητής της ομάδας. Ο κ. Μαράκης μας ενημέρωσε ότι όλα τα παιδιά ήταν από ακαδημία της Νάξου. «Φτάσαμε χθες το βράδυ από το νησί μας για να συμμετέχουμε στο φεστιβάλ του ΟΠΑΠ» μας είπε ενώ έριχνε κλεφτές ματιές στα πιτσιρίκια που ετοιμάζονταν για την επόμενη δραστηριότητα.
Η μόνη δραστηριότητα κατά την οποία τα πιτσιρίκια κάθονταν οκλαδόν είχε στηθεί πίσω από το ένα τέρμα του γηπέδου. Εκεί είχε τοποθετηθεί μία μεγάλη σκηνή σε σχήμα ποδοσφαιρικής μπάλας. Μέσα σε αυτήν, τα παιδιά των ακαδημιών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον παραολυμπιονίκη Σε Τζον Φερνάντες. Ο Φερνάντες κάποια στιγμή σταμάτησε να απαντά στις ερωτήσεις των πιτσιρικάδων και μας είπε: «Κάθε φορά που συμμετέχω στο Φεστιβάλ των Αθλητικών Ακαδημιών του ΟΠΑΠ έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τα παιδιά, να τους εξηγήσω τι σημαίνει αναπηρία και κυρίως να τους δείξω ότι η ζωή δεν σταματά ποτέ. Ακόμα και μετά από ένα ατύχημα και μια αναπηρία, μπορείς να συνεχίσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμένα, μια εντυπωσιακή εμπειρία».
Κάποια στιγμή, και ενώ οι πρώτες ψιχάλες βροχής άρχισαν να πέφτουν πάνω από την Αθήνα, όλα το γήπεδο άρχισε να χειροκροτάει. Από την κεντρική είσοδο του γηπέδου μπήκε ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, Μίκαελ Σκίμπε. Γρήγορα, δεκάδες πιτσιρίκια κατάλαβαν ποιος ήρθε να τους επισκεφτεί και έτρεξαν προς το μέρος του γερμανού προπονητή για να βγάλουν μια φωτογραφία ή να αποσπάσουν ένα αυτόγραφο.
O Μίκαελ Σκίμπε υπέγραφε για ώρα αυτόγραφα χωρίς να δυσανασχετήσει. Κάποια στιγμή μάλιστα, το έκανε σιγοτραγουδώντας ένα τραγούδι των Pink Floyd που έπαιζε από τα μεγάφωνα. Εκτός από τον προπονητή της Εθνικής μας και τον βοηθό του Κώστα Τσάνα, στο Φεστιβάλ έδωσαν το παρών ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Βασίλης Χατζηπαναγής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Tae kwo ndo Μαριάννα Κουκουλά και ο διεθνής αθλητής Taekwondo Άγγελος Παρθένιος.
Είχε πια μεσημεριάσει και οι γονείς περίμεναν τα παιδιά τους στην είσοδο του σταδίου. Ηταν η ώρα του μεσημεριανού φαγητού και σίγουρα, τα ενθουσιασμένα πιτσιρίκια είχαν χορτάσει παιχνίδι. Απομακρυνθήκαμε από το γήπεδο αφήνοντας πίσω μας τις φωνές των παιδιών και τα τραγούδια. Ανεβαίνοντας στον μικρό λόφο πάνω από το γήπεδο, έβλεπες όλες τις ομάδες, έτοιμες για την παρέλαση που θα έκλεινε το τελευταίο φεστιβάλ ακαδημιών για την φετινή αγωνιστική περίοδο. Εκείνη την ώρα, οι ομάδες με τα κόκκινα, τα πράσινα, τα κίτρινα και τα μπλε χρώματα σχημάτιζαν ένα ανθρώπινο ουράνιο τόξο κάτω από την συννεφιασμένο αθηναϊκό ουρανό.
Info
Ο ΟΠΑΠ, πιστός στη δέσμευσή του να επενδύει πολύπλευρα στο μέλλον του αθλητισμού και τη νεολαία, συνεχίζει το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ και την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Η ανακοίνωσή των 125 ακαδημιών από όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα συμμετάσχουν και θα επωφεληθούν από το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΟΠΑΠ, θα γίνει τον Σεπτέμβριο 2017.