Κοτζιάς (αριστερά) και Ξυδάκης την εποχή που συγκατοικούσαν στο υπουργείο Εξωτερικών. Τώρα ο δεύτερος εγκαλεί τον πρώτο για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων τούρκων πολιτών | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – Κοτζιά για τις επαναπροωθήσεις

Τις ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες στην Κουμουνδούρου, με φόντο το σοβαρότατο θέμα των επαναπροωθήσεων τούρκων πολιτών, φέρνει στην επιφάνεια η ερώτηση 25 κυβερνητικών βουλευτών προς τον υπουργό Εξωτερικών
Protagon Team

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να θυμηθούμε τις ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου που συχνά καλεί τους εργαζόμενους σε απεργία ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα. Αλλά είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι υπάρχει ευθεία αντιπαράθεση ανάμεσα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Ισως επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά στις επαναπροωθήσεις τούρκων πολιτών. Ως γνωστόν, 25 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατέθεσαν ερώτηση μεταξύ άλλων και προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, για τις καταγγελίες. Αυτή η ερώτηση όμως προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κοτζιά.

Οι 25 βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Φίλης, ο Αριστείδης Μπαλτάς αλλά και η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Νίκος Ξυδάκης οι οποίοι είχαν διατελέσει αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών, απηύθυναν ερώτηση στους υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής πολιτικής καλώντας τους να αποσαφηνίσουν τις καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων τούρκων πολιτών.

Οι 25 επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες απασχόλησαν τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή Τύπο, οι επαναπροωθήσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούν τούρκους πολίτες που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας. Και συνεχίζουν: «Με βάση τα όσα επωνύμως καταγγέλλονται, οι αιτούντες διεθνή προστασία παραδόθηκαν από την Αστυνομία σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων, οι οποίοι με τη σειρά τους εγκατέλειψαν κοντά σε τουρκικό φυλάκιο τους κυριολεκτικά απαχθέντες Τούρκους πολίτες, στους οποίους είχαν δέσει τα χέρια και τους οποίους ουδέποτε πληροφόρησαν για τον προορισμό και την ακολουθούμενη διαδικασία. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και μια οικογένεια με μικρά παιδιά, καθώς και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος βρίσκεται ήδη κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές».

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν δυσανάλογα αιχμηρή.

«Tο υπουργείο Εξωτερικών είναι αναρμόδιο, το ίδιο ισχύει και για εμένα ως υπουργό Εξωτερικών» ήταν η απάντηση του κ. Κοτζιά στους 25. Ο υπ. Εξωτερικών όμως δεν σταμάτησε εκεί. Επεσήμανε ότι τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να εξετάσουν τις καταγγελίες και επέμεινε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει καμία αρμοδιότητα με την προστασία των συνόρων, καθώς η διεύθυνση Γ4 ασχολείται με τα θέματα της μετανάστευσης επικουρικά και μόνο ως προς δύο πτυχές: την παροχή βίζας και τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης, αρμοδιότητες που υπάγονται στον εκάστοτε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών με χαρτοφυλάκιο τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και όχι στον ίδιο.

Εξέφρασε ακολούθως την απορία του αφενός πώς είναι δυνατόν να του απευθύνουν την ερώτηση δύο πρώην αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών που ήταν αρμόδιοι για τα θέματα Γ4 Διεύθυνσης, όταν θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι το υπουργείο δεν εμπλέκεται σε τέτοιες υποθέσεις και αφετέρου το να υποβάλλεται αυτή η ερώτηση μία μέρα μετά από επίσημη και δημόσια διάψευση του υπουργού.

Και με αυστηρό τόνο, σε μια ευθεία παραπομπή στις εσωκομματικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ: «Λέγεται ότι πιθανόν, ο ίδιος το αποκλείω, να υπάρχουν βουλευτές που θεωρούν τις προσβλητικές ερωτήσεις προς υπουργούς που δεν είναι μέλη του κόμματος, στο οποίο οι ίδιοι ανήκουν, ως καλή άσκηση δημόσιας πολιτικής. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, αμαυρώνεται η διεθνής εικόνα του υπουργείου Εξωτερικών και της θέσης που έχει σε σειρά διαπραγματεύσεων. Ελπίζω σε αυτό να μην υπάρχουν δεύτερες σκέψεις».

Ο κ. Κοτζιάς υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, είναι ιδρυτής της πολιτικής κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, και στις δύο εκλογές του 2015 ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.