Μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, οι Γάλλοι δεν είχαν και άλλη επιλογή. Επρεπε να ολοκληρώσουν την ευκαιρία που έδωσαν στον Εμανουέλ Μακρόν, ενισχύοντας θεαματικά το κόμμα του στις εκλογές για την Εθνοσυνέλευση.
Και πράγματι, τα προγνωστικά επιβεβαιώνονται αφού το κόμμα του Μακρόν, το «Δημοκρατία Εμπρός» καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών. Η συμμετοχή ήταν 40,75%, δηλαδή 8 μονάδες χαμηλότερα από τις εκλογές του 2012.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις, τα κόμματα λαμβάνουν:
Δημοκρατία Εμπρός 32,32%
Οι Ρεπουμπλικανοί 21,56%
Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν) 13,74%
Εθνικό Μέτωπο 13,20%
Σοσιαλιστικό κόμμα+Ριζοσπάστες της Αριστεράς 9,51%.
Η πρόβλεψη για το κόμμα του προέδρου Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τα γαλλικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, είναι ότι θα κερδίσει 390 έως 445 από τις 577 έδρες του κοινοβουλίου.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, θα καταρρεύσει συγκεντρώνοντας γύρω στις 15 έως 40 έδρες, δηλαδή ακόμη λιγότερες από τις 57 της μεγάλης ήττας του 1993.
Η Δεξιά, η οποία ήλπιζε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας να στερήσει την πλειοψηφία από τον νέο πρόεδρο Μακρόν, θα συγκεντρώσει συνολικά 80 έως 132 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του UDI. Ένα μέρος εξ αυτών αναμένεται ότι θα υποστηρίξει τελικά την προεδρική πλειοψηφία.
Όσο για το Εθνικό Μέτωπο (FN), έναν μήνα μετά την επίδοση ρεκόρ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, με μια εκλογική επίδοση που απέχει πολύ από το σκορ της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (21,30%).
Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα λάβει από την πλευρά της 10 έως 23 έδρες, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) περιλαμβανομένου.
Έπειτα από μια υποτονική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας το REM αύξησε σαφώς την απόσταση από τους αντιπάλους του, η αποχή κονιορτοποιεί το προηγούμενο ρεκόρ σε πρώτο γύρο, που είχε γίνει το 2012 (42,8%, μετά 44,6% στον δεύτερο γύρο.
Κινητοποίηση για τον δεύτερο γύρο
Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα κινητοποίησαν τα άλλα κόμματα σε γενικό προσκλητήριο των (μάλλον) απρόθυμων οπαδών τους για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας Εθνοσυνέλευσης όπου θα κυριαρχείται από την παράταξη του Μακρόν.
Ο Αλέν Ζιπέ κάλεσε και αυτός τους ψηφοφόρους του κόμματός του, των Ρεπουμπλικάνων, να κινητοποιηθούν για να αποτρέψουν μια «μονοχρωματική» Εθνοσυνέλευση. «Το διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι σαφές: θα έχουμε αύριο ένα μονοχρωματικό Σώμα, που δεν είναι ποτέ καλό για τη δημοκρατική αντιπαράθεση; Ή, σε αυτή τη νέα Εθνοσυνέλευση, θα έχουμε μια ομάδα που με εποικοδομητικό πνεύμα θα μπορεί να ζωντανέψει τη δημοκρατική αντιπαράθεση;» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός –και πλέον δήμαρχος Μπορντό- στο TF1.
Ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν-Λυκ Μελανσόν εκτίμησε πως με δεδομένη την «τεράστια αποχή» στον πρώτο γύρο, δεν υπάρχει πλειοψηφία «για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας». Η αναφορά του γίνεται για ένα από τους πρώτους –αν όχι τον πρώτο- μεγάλο φάκελο που θα ανοίξει ο Μακρόν, την μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Κάλεσε ακόμη τους οπαδούς του να εξασφαλίσουν «παντού» την εκλογή βουλευτών του σχηματισμού του, ο οποίος θα έχει «δεκάδες υποψηφίους» παρόντες στον δεύτερο γύρο.
Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως «το καταστροφικό ποσοστό της αποχής πρέπει να θέσει το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας», υποστηρίζοντας πως αυτή η μεγάλη αποχή «τιμωρεί» το κόμμα της. Η ίδια πρόσθεσε πως «οι εκλογές αυτές δεν προκάλεσαν κανέναν ενθουσιασμό στους Γάλλους, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι περισσότεροι παρά ποτέ που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη δημόσια ζωή».
Οι απώλειες για τους Σοσιαλιστές είναι καταστροφικές. «Δεν πρέπει να έχουμε ένα μονοπωλιακό κόμμα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ.
Κάλεσμα απηύθυνε και η προερχόμενη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, για να εκλεγούν «αυθεντικές σοσιαλδημοκρατικές, οικολογικές και ευρωπαϊκές φωνές». Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν «ιδιαίτερα σκληρά για τους Ρεπουμπλικάνους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα», παραδέχτηκε η ίδια σε σημείωμα στο Facebook.
Οι ψηφοφόροι εκλέγουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, 11 από τους οποίους εκπροσωπούν τους Γάλλους που διαμένουν στο εξωτερικό. Αν κανένας από τους υποψήφιους μιας περιφέρειας δεν ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο, τότε αυτόματα ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου. Θα αναδειχθεί αυτός που θα κερδίσει την πλειοψηφία.
Περίπου το 1/3 βουλευτών αποφάσισαν να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι. Αρκετοί υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν για να ανανεωθεί η βουλή, μετά από πολλές θητείες. Αλλοι βρέθηκαν μπροστά σε ασυμβίβαστο, ενώ μερικοί, απλώς, φοβήθηκαν να εκτεθούν ή έχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, όπως ο Φρανσουά Φιγιόν.
Μια άλλη λεπτομέρεια με σημασία είναι ότι έξι μέλη της κυβέρνησης που είναι υποψήφιοι βουλευτές, εάν δεν κερδίσουν, θα αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν, όπως τους είχε ζητήσει ο Εμανουέλ Μακρόν. Μεταξύ τους ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος σήμερα Δευτέρα επισκέπτεται την Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.