Η εικόνα είναι ανατριχιαστική. Ενοπλος άνδρας, εν κινήσει, σαν να κυνηγά το θύμα του μέσα στο Κοινοβούλιο, το πιο ασφαλές –θεωρητικά- κτίριο μίας χώρας. Και κάτω από τα έδρανα βουλευτών φαίνονται πεσμένοι άνθρωποι, ενδεχομένως νεκροί.
Στη διπλή επίθεση που σημειώθηκε στο Ιράν -στο Κοινοβούλιο και στο Μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί- την Τετάρτη σκοτώθηκαν συνολικά 17 άτομα και τραυματίστηκαν ακόμη 52.
Και οι πέντε δράστες -τέσσερις στο Κοινοβούλιο, μία γυναίκα καμικάζι στο μαυσωλείο- σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Την Πέμπτη η ιρανική κυβέρνηση έβγαλε στη δημοσιότητα φωτογραφίες τους και ανακοίνωσε τα ονόματά τους, χωρίς να αναφέρει επίθετα ή εθνικότητες, για λόγους ασφαλείας.
Πάντως, αυτό που είναι γνωστό, όπως ανακοίνωσε και ο αναπληρωτής διευθυντής του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ότι τουλάχιστον τέσσερις εξ αυτών ήταν Ιρανοί.
Και σύμφωνα με τις ιρανικές Αρχές, οι ίδιοι είχαν ταξιδέψει στη Μοσούλη και τη Ράκα για να πολεμήσουν για την τρομοκρατική οργάνωση ISIS -η οποία ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης και προειδοποίησε για επόμενες- και είχαν επιστρέψει στο Ιράν τον περασμένο Ιούλιο ή Αύγουστο, υπό τις εντολές του «διοικητή» Αμού Αϊσά, προκειμένου «να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε θρησκευτικές πόλεις».
«Αποκρουστικό μήνυμα Τραμπ»
Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται επίθεση ενόπλων μέσα σε Κοινοβούλιο. Αντίστοιχο περιστατικό είχε σημειωθεί, για παράδειγμα, το 2001 στη Βουλή της Ινδίας στο Νέο Δελχί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άτομα -ανάμεσά τους και οι πέντε τρομοκράτες.
Αλλά είναι η πρώτη φορά που μία τρομοκρατική επίθεση «ακουμπά» τόσο περίπλοκες διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις και μάλιστα σε μία περίοδο που εκτυλίσσεται μία πρωτοφανής κρίση στον Περσικό Κόλπο, με πέντε χώρες να αποκόβουν διπλωματικές και εμπορικές χώρες με το Κατάρ.
Ηδη η ιρανική κυβέρνηση έδειξε τον εκνευρισμό της με τον τρόπο που σχολίασε η αμερικανική κυβέρνηση την επίθεση. «Επισημαίνουμε ότι πόλεις, οι οποίες χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, κινδυνεύουν να πέσουν θύμα του κακού που οι ίδιες εκτρέφουν», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη στο συλλυπητήριο μήνυμά του.
Και λίγες μόνο ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, η κυβέρνηση Τραμπ έφερε νομοσχέδιο, το οποίο και εγκρίθηκε, για την αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Την Πέμπτη, λοιπόν, αντεπιτέθηκε κατά των ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ. «Αποκρουστική η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και οι κυρώσεις τη στιγμή που οι Ιρανοί αντιμετωπίζουν τον τρόμο που προωθείται από τους πελάτες των ΗΠΑ», σχολίασε στο Twitter. «Οι Ιρανοί απορρίπτουν τέτοιους ισχυρισμούς φιλίας», πρόσθεσε.
Οι «πελάτες» στους οποίους αναφέρθηκε είναι η Σαουδική Αραβία. Οταν ανέλαβε την ευθύνη της διπλής επίθεσης το ISIS, οι Φρουροί της Επανάστασης έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι πίσω από το ISIS κρύβεται η Σαουδική Αραβία.
Και στην επίσημη ανακοίνωσή της η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι πέντε άνδρες ήταν από καιρό συνδεδεμένοι με τους Ουαχάμπι, την εξτρεμιστική συντηρητική έκδοση του σουνιτικού Ισλάμ που ασκείται στη Σαουδική Αραβία, χωρίς να κατηγορήσει ευθέως το σουνιτικό βασίλειο. Ο υπουργός Πληροφοριών, Μαχμούντ Αλαβί, τόνισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να καταλήξουν ότι η Σαουδική Αραβία εμπλέκεται στην επίθεση…