Μια απόφαση στις 15 Ιουνίου, η οποία θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου Concordia 2017. Πρόσθεσε δε, ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στην Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος, μπορούν να λυθούν εάν οι εταίροι δεσμευθούν για αναπτυξιακές και κερδοφόρες επενδύσεις.
Κατά τον Πρωθυπουργό, η καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέος αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις διαφορετικές εκτιμήσεις που κάνουν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι για την πορεία των αναπτυξιακών δεικτών στην Ελλάδα. Και για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι η χώρα υφίσταται τις συνέπειες στρεβλών επιλογών από εταίρους που υιοθέτησαν λάθος συνταγή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Μπορούμε να δώσουμε διέξοδο. Και η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν ανάγκη τη μετάβαση σε αναπτυξιακή ατζέντα. Αναζητούμε καθαρή, βιώσιμη και δίκαιη λύση. Η γερμανίδα καγκελάριος και άλλοι ηγέτες με τους οποίους μιλάω υπερασπίζονται στην ανάπτυξη. Να αποδείξουμε ότι οι διακηρύξεις μπορούν να γίνουν πράξεις. Τώρα είναι το μομέντουμ για να επανέλθει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα και η Ελλάδα».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη θετική επίδοση της οικονομίας που παρουσίασε ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2017, λέγοντας ότι πλεόν όλα τα στοιχεία προδιαθέτουν για θετικές εξελίξεις και στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ιδανικού για να υποδεχθεί επενδύσεις. Πρόσθεσε πως το ζήτημα των επενδύσεων βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων ενόψει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, και αποτελεί πρόταση της ελληνική πλευράς. «Εργαζόμαστε για να μπει η Οικονομία σε ανταγωνιστικό περιβάλλον. Θεσμοθετήσαμε ευέλικτο αναπτυξιακό νόμο, αυξήσαμε όσο μπορούσαμε το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν τη σταδιακή μετάβαση της οικονομίας σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που δεν στηρίζεται πια σε δανεικά. Στόχος είναι η συγκράτηση της μετανάστευσης των νέων. Εργαζόμαστε υπέρ μιας ανάπτυξης δίκαιης και βιώσιμης. Εγιναν από την πλευρά μας πολύ σημαντικά βήματα.
Είμαστε πρωταθλητές στη ναυτιλία και τον τουρισμό, παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, διαθέτουμε εξαιρετικά ερευνητικά κέντρα και υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο κεφάλαιο».
Αναφερόμενος στον γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας, είπε ότι «το νέο μας όραμα βασίζεται σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη πολιτική που δεν εγκλωβίζεται στα διλήμματα της ψυχροπολεμικής ή μεταψυχροπολεμικής περιόδου, μιας πολιτικής που βασίζεται στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου, όσο δύσκολο κι αν είναι στη γειτονιά που ζούμε, είτε αφορά τη Λισαβόνα ή τη Συνθήκη Σένγκεν, το δίκαιο της θάλασσας και τη συνθήκη της Λωζάννης».