Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής υπό το βλέμμα του Αλέξη Τσίπρα | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Την πολιτική μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τίμησε η Βουλή

Στην παρουσία και το έργο του κατά τις έξι δεκαετίες πολιτικού βίου αναφέρθηκαν ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής και ο πρόεδρος της ΝΔ κατά το πολιτικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το οποίο τελέστηκε σε ειδική συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο
Protagon Team

Στην μακρά πολιτική διαδρομή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και σε αυτά που αποτελούσαν κοινό έδαφος με τις άλλες παρατάξεις, αναφέρθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της Βουλής κατά το πολιτικό μνημόσυνο για τον εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργό το οποίο τελέστηκε στη Βουλή.

Τολμηρό πολιτικό που άφησε έντονο προσωπικό στίγμα στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας και ανέλαβε πλήρως την ευθύνη όλων των πολιτικών του επιλογών, ακόμα και των πιο δύσκολων, χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν ήταν ποτέ δέσμιος των εμφυλιοπολεμικών φοβιών και προκαταλήψεων και για την Αριστερά ήταν πάντα ένας σοβαρός και υπολογίσιμος πολιτικός αντίπαλος, τόνισε ακόμη o Πρωθυπουργός.

«Για την Αριστερά υπήρξε πάντα ένας πολιτικός αντίπαλος, οφείλουμε, ωστόσο, να του αναγνωρίσουμε ότι κατά την περίοδο της δικτατορίας δραστηριοποιήθηκε ενεργά για την καταγγελία και τη διεθνή απομόνωση του καθεστώτος των συνταγματαρχών. Και στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίστηκε ακόμα και από ηγετικά στελέχη της Αριστεράς, ως άνθρωπος απαλλαγμένος από εμφυλιακές φοβίες και προκαταλήψεις, άμεσος, ανοιχτόμυαλος και ανοιχτός στο διάλογο.

» Πρόκειται για χαρακτηριστικά που μπορεί σήμερα να τα θεωρούμε συνήθη, αλλά ιδιαίτερα εκείνη την εποχή, με δεδομένο το κλίμα της εποχής, δεν ήταν δεδομένο».

O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός, υπήρξε συνεπής σε αυτή τη στάση και «ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναγνώρισε την ανάγκη να απαλλαγεί η παράταξή του από κατάλοιπα μισαλλοδοξίας και να αναπροσανατολίσει το κόμμα του, ως κόμμα εθνικού ακροατηρίου πέρα και πάνω από διχαστικές διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος».

Χειραψία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητοστάκη (Intimenews/Γιάννης Λιάκος)

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, αυτή η πολιτική επιλογή, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές διαφωνίες, «πρέπει να αναγνωριστεί ως μια σημαντική και θετική συνεισφορά στην εδραίωση, στην εμπέδωση της δημοκρατίας στον τόπο μας».

Σχετικά με την κυβερνητική συνεργασία της ΝΔ και του Συνασπισμού το καλοκαίρι του 1989, κατά τον κ. Τσίπρα, «οφείλουμε να αποδεχτούμε, ανεξάρτητα από την ιστορική αποτίμηση της επιλογής αυτής, ότι το ευρύτερο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προϋπέθετε την οριστική υπέρβαση των όποιων εμφυλιοπολεμικών διχαστικών προκαταλήψεων».

Για την εξωτερική πολιτική του εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργού, παρατήρησε ότι πρέπει να πιστωθεί με τους «χαμηλούς και προσεκτικούς τόνους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, σε μια περίοδο που η έξαρση της εθνικιστικής ρητορικής απειλούσε με αποσταθεροποίηση τη γειτονιά μας».

Κλείνοντας την ομιλία, σημείωσε ότι «θα θυμόμαστε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως έναν πολύ ικανό πολιτικό αντίπαλο της Αριστεράς, αλλά, ταυτόχρονα, και ως έναν αταλάντευτο υπερασπιστή της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Ως έναν τολμηρό πολιτικό που δεν δίστασε να αναλάβει πολλά πολιτικά ρίσκα στον πολιτικό του βίο. Θα τον θυμόμαστε ως έναν εξαιρετικό κοινοβουλευτικό άνδρα και κοινοβουλευτικό ρήτορα και κοινοβουλευτικό εν γένει. Ως ένα σημαντικό ηγέτη της παράταξής του που παρά τη μεγάλη ένταση της εποχής απέφυγε συστηματικά να υιοθετήσει τη μισαλλοδοξία ως εργαλείο για την προώθηση του πολιτικού του σχεδιασμού. Και νομίζω ότι αυτό αποτελεί μια σοβαρή και αξιομνημόνευτη παρακαταθήκη. Όχι μόνο για την παράταξη του, αλλά για τη Δημοκρατία, το πολιτικό μας σύστημα και για τον πολιτικό πολιτισμό στη χώρα μας».

Μητσοτάκης: «Επιδίωξε και πέτυχε τον σεβασμό»

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη μακρά του πολιτική πορεία πορεύτηκε με γνώμονα την αλήθεια και τις αρχές του, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αναφορά στον πρόσφατα εκλιπόντα πατέρα του.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιδίωξε τόσο τη δημοφιλία όσο τον σεβασμό, και το πέτυχε.

«Ο χρόνος είναι απόλυτος κριτής. Δεν έψαχνε το χειροκρότημα. Ήθελε όμως την αναγνώριση. Επεδίωκε πάντα τη σύνθεση και τη μετριοπάθεια. Πίστευε πως το να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει πως ηγείσαι. Ηγέτης είναι αυτός που βλέπει μακριά, που διακρίνει το ουσιώδες και κρίσιμο» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και θύμισε μια δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που συνόψιζε την μακρά πολιτική του σταδιοδρομία: «Ξεκίνησα φιλελεύθερος και τερματίζω φιλελεύθερος».

Αναφέρθηκε ακόμη στην τακτική του παρουσία στην Βουλή και το πώς άκουγε όλους τους ομιλητές, πράγμα που ήταν εξάλλου και η συμβολή τους στους νεότερους.

Πρόσθεσε ότι στην πολιτική του διαδρομή αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες: «Πολλοί θα είχαν γονατίσει. Ο ίδιος όμως είχε μέσα του ένα μέταλλο. Οδήγησε τη ΝΔ σε 3 συνεχόμενες εκλογικές νίκες με 47%. Χωρίς να λαϊκίσει και χωρίς να αναλάβει δεσμεύεις που ήξερε πως δεν μπορούσε να τηρήσει. Αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, υπέστη την πολιτική δυσφήμιση του αυριανισμού. Το αισθητήριό του ήταν πάντα να αντισταθεί και όχι να τροφοδοτήσει την ένταση».

Ο Αλέξης Τσίπρας με την Ντόρα Μπακογιάννη (Intimenews/Γιάννης Λιάκος)

Η κορυφαία κοινοβουλευτική στιγμή του πρώην πρωθυπουργού ήταν, όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύντομη ομιλία του για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη τον Σεπτέμβριο του 1989.

Σε ό,τι αφορά την πρωθυπουργική θητεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε σε τρία σημαντικά επιτεύγματα, όπως τα χαρακτήρισε, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Εκανε ακόμη λόγο για την δημιουργία πλεονασμάτων και τη μείωση του πληθωρισμού, «χωρίς να βουλιάξει η οικονομία στην ύφεση».

Όπως τόνισε ακόμη, «όλα τα μεγάλα έργα, από το μετρό, το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, την Εγνατία μέχρι Αττική Οδό, όλα αυτά δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

» Η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό τού έδωσε 20 χρόνια ζωής. Η κοινωνία δεν ήταν τότε έτοιμη. Το έδαφος όμως οργώθηκε και πολλές από τις πολιτικές του Μητσοτάκη συνεχίστηκαν» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξωτερική του πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πατέρα του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Βούτσης: «Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο της πολιτικής»

Η Βουλή «αποχαιρετά έναν από τους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολεμικής, αλλά και της μεταπολιτευτικής περιόδου της πολιτικής μας ζωής», υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Παροιμιώδης και κοινά αναγνωρισμένος, είναι τόσο ο ήρεμος χαρακτήρας εν μέσω ακόμα και σκληρών αντιπαραθέσεων, όσο και ο σεβασμός στην κοινοβουλευτική διαδικασία και βέβαια η ρητορική του δεινότητα», πρόσθεσε.

«Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή, όχι μόνο με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρους αλλά και με το απαράμιλλο πάθος που τον χαρακτήριζε.

» Ως πρωθυπουργός, παρά το σύντομο της θητείας του έδωσε το δικό του ξεχωριστό πολιτικό αφήγημα στη διακυβέρνηση του τόπου, προκαλώντας ισχυρές αντιπαλότητες στο κοινωνικό πεδίο και την πολιτική ζωή αλλά αφήνοντας και παρακαταθήκες που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως στοιχεία ταυτότητας για την πολιτική παράταξη την οποία υπηρέτησε και ως πρόεδρος μετά την μεταπολίτευση» σημείωσε ο κ. Βούτσης, ο οποίος έκανε αναφορά στην «μεγάλη και δεμένη οικογένεια» που άφησε ο πρώην πρωθυπουργός.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος (Intimenews/Γιάννης Λιάκος)
Κουτσούμπας: «Συνέβαλε στον αστικό πολιτικό κόσμο»

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «αναμφίβολα αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού αστικού πολιτικού κόσμου», είπε στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Υπενθύμισε ότι ο πρώην πρωθυπουργό «στα χρόνια της Κατοχής υπήρξε στέλεχος της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης η οποία βρισκόταν σε στενή συνεργασία με το Βρετανικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής.

» Με τη δράση του, πρωτοβουλίες του και πρακτικές ενέργειές του, συνέβαλε ώστε να αποκατασταθεί η κλονισμένη αστική εξουσία εξαιτίας και της στάσης της τότε ηγεσίας της κατά τη διάρκεια της Κατοχής και αμέσως μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, αλλά και εξαιτίας της δράσης και της μεγάλης επιρροής μέσα στον λαό της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης», προσέθεσε.

Γεννηματά: «Υψηλό πολιτικό ανάστημα, να μην ξεχνάμε τις συγκρούσεις»

«Οσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές επιλογές του, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί το υψηλό πολιτικό ανάστημα, τη σημαντική παρουσία στη Βουλή και την αποφασιστικότητά στη διαχείριση στα δημόσια πράγματα», υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Επισήμανε, ωστόσο, «η δική μας παράταξη, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, βρεθήκαμε απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

» Αντιταχθήκαμε στη λογική της βίαιης προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, στα κελεύσματα των πιο συντηρητικών επιλογών της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης πραγμάτων. Αντιταχθήκαμε στην επικράτηση της αδιέξοδης λογικής της διαρκούς λιτότητας, της πλήρους απουσίας της εγγυητικής κρατικής παρέμβασης στην αγορά, στην υποχώρηση και αποδιοργάνωση του Κοινωνικού Κράτους».

Λεβέντης: «Καταγράφηκε στους σπουδαίους της πολιτικής»

Ηταν «χαρισματικός και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα», είπε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Του αναγνώρισε ως «μεγάλο επίτευγμα συναίνεσης τη συγκρότηση κυβέρνησης το 1989 με Φλωράκη και Κύρκο», από το οποίο, όπως είπε, «εμείς πρέπει να διδαχθούμε», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του για την ίδρυση της Ένωσης Κέντρου αλλά και στο «ιστορικό λάθος να ρίξει το 1965 με αποστασία την κυβέρνηση».

Θεοδωράκης: «Ηταν πάντα “ο ψηλός”»

«Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παίρνει μαζί του μια ολόκληρη εποχή, αυτή των πολιτικών που μεγάλωσαν μέσα σε πολέμους και δικτατορίες», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Επιζητούσε τον αντίλογο, όπως αγαπούσε και τις συμβουλές. Ειδικά στους Χανιώτες, τους οποίους κατά μία έννοια θεωρούσε όλους παιδιά του», σημείωσε και τον αποκάλεσε και πάλι «ψηλό». «Στην αργκό των Χανίων, στην αργκό της Κρήτης, ο Μητσοτάκης ήταν πάντα “ο ψηλός”», εξήγησε.

Καμμένος: «Είχε εχθρούς που τον πολέμησαν»

Στην περίοδο της κυβερνητικής θητείας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Είχε αντιπάλους που σεβόταν -και αντίπαλοί του ήταν η Αριστερά- αλλά είχε και εχθρούς που τον πολέμησαν, χωρίς να σέβονται την πολιτική ηθική, ακόμα και τους κανόνες της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης».

Οπως είπε, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «πολέμησε σκληρά το σύστημα του ΠΑΣΟΚ του ’81-’89» και τον πολέμησαν «τα σκληρά συμφέροντα με τα οποία συγκρούστηκε», ενώ «τέλος, τον ανέτρεψαν μέσα από το δικό του κόμμα, άνθρωποι τους οποίους ανέδειξε στην πολιτική».