Ακόμα και οι νόμοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα αλλάξουν αν «εμποδίζουν» την καταπολέμηση της τρομοκρατίας: αυτό είναι το (τρομακτικό) μήνυμα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία υιοθετεί σκληρή γραμμή, την επαύριο των επιθέσεων σε Λονδίνο και Μάντσεστερ και δύο μόλις ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές. Είναι και αυτό μια πρώτη. Ενα δυτικό κράτος, κοιτίδα του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού, ακούει την ηγέτη του πρόθυμη να θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να κυνηγήσει πολίτες του, εν καιρώ ειρήνης.
Σίγουρα είναι το πολιτικό timing. Με τις κάλπες να έχουν ήδη στηθεί για την Πέμπτη και τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών να την πλησιάζει, η Μέι δεν έχει άλλη επιλογή από το να προβληθεί ως η σκληρή απέναντι στην τρομοκρατία -κι ας μετράει ήδη τρία τρομοκρατικά χτυπήματα από τον Μάρτιο. Εξήγησε λοιπόν ότι θέλει να καταστήσει πιο εύκολη την απέλαση των αλλοδαπών που είναι «ύποπτοι» για τρομοκρατία και, όπως είπε ακόμη, να περιορίσει «την ελευθερία και τις κινήσεις όσων συνιστούν απειλή».
Το ποιοι είναι αυτοί που «συνιστούν απειλή» είναι ένα ζήτημα διότι είδαμε την ανικανότητα των βρετανικών διωκτικών αρχών να περιορίσουν τη δράση ήδη γνωστών «τζιχαντιστών της διπλανής πόρτας».
Η ίδια η Μέι δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες ή προτάσεις αλλαγής. Ωστόσο είπε ότι εννοεί «μεγαλύτερης διάρκειας ποινές για όσους καταδικάστηκαν για αδικήματα που αφορούν την τρομοκρατία». Παράλληλα, μίλησε για ευκολότερες απελάσεις και περιορισμό των κινήσεων όσων είναι ύποπτοι, αλλά όχι αρκετά ύποπτοι για να διατυπωθούν εναντίον τους κατηγορίες.
Ωστόσο, «αν οι νόμοι για τα δικαιώματα μπαίνουν εμπόδιο, θα αλλάξουμε τον νόμο ώστε να μπορέσουμε να το κάνουμε», κατέληξε.
Σε άλλες δηλώσεις, αυτή τη φορά σε συνέντευξη στην εφημερίδα Sun, διευκρίνισε ότι θα παραταθεί το όριο κράτησης χωρίς απόδοση κατηγοριών στις 28 ημέρες από 14 ημέρες, όπως ισχύει από το 2011.
Τα πρώτα δείγματα αυτής της σκληρής γραμμής, η Τερέζα Μέι τα είχε δώσει την Κυριακή, όταν σε δηλώσεις της είπε «ως εδώ με την τρομοκρατία» και υποσχέθηκε αλλαγές σε τέσσερις άξονες στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η τρομοκρατική απειλή.
Σε μια πρώτη αντίδραση, οι Εργατικοί μίλησαν για «λανθασμένο μήνυμα» που στέλνει με τις δηλώσεις της η πρωθυπουργός.
Η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, αλλά και αυτή στο Μάντσεστερ πριν από 10 ημέρες, έχουν κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία λίγο πριν οι Βρετανοί κληθούν να ψηφίσουν την Πέμπτη.
Οι Συντηρητικοί βλέπουν τη διαφορά που τους χώριζε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου από τους Εργατικούς να έχει σε μεγάλο βαθμό εξανεμιστεί και την αυτοδυναμία από αρκετά εφικτό στόχο να γίνεται μακρινή πιθανότητα.
Η κριτική εναντίον τους είναι έντονη για τις περικοπές στον τομέα της ασφάλειας όλα αυτά τα χρόνια που έφεραν -και αυτές- τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, οι Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αν και ίσως ζητήσουν εξαιρέσεις σε κάποια ζητήματα. Επειδή η Σύμβαση είναι διαφορετική από την ΕΕ, δεν τίθεται θέμα αποχώρησης λόγω Brexit.