Κατ’ αρχάς είναι μια πρώτη. Ουδέποτε στα ελληνικά πολιτικά χρονικά, Πρωθυπουργός της χώρας είχε τολμήσει να δώσει συνέντευξη σε έντυπο της γκέι κοινότητας. Παλαιότερα δεν υπήρχαν τέτοια έντυπα, έπειτα οι Πρωθυπουργοί απέφευγαν τέτοιες επικοινωνιακές «κακοτοπιές». Τώρα όμως οι δύο πλευρές συναντήθηκαν. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στο «Antivirus», το free press περιοδικό της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουίρ, Ιντερσεξ άτομα).
Οχι ότι υπάρχει πολιτικό κόστος· είναι ένα τρόπον τινά προνομιακό πεδίο του κ. Τσίπρα, ο οποίος μπορεί να είναι αυτός που με δύο Μνημόνια έχει σαρώσει εισοδήματα, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα των στρέιτ και των γκέι, αλλά τουλάχιστον περηφανεύεται για το Σύμφωνο Συμβίωσης.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια αυτή η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο «Antivirus» είναι ένα ταμπού που σπάει. Οπως άλλωστε ήταν ταμπού και το Σύμφωνο Συμβίωσης που πέρασε από τον ΣΥΡΙΖΑ και κόμματα της αντιπολίτευσης και πολεμήθηκε όσο λίγα, από Εκκλησία και βουλευτές (των ΑΝΕΛ συμπεριλαμβανομένων).
Στην ερώτηση πόσο δύσκολο ήταν να περάσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «αποδείχθηκε ότι η κοινωνία είναι πάρα πολύ πιο μπροστά, απ’ όσο εμείς πιστεύουμε». Και παρατήρησε: «Στο ελληνικό κοινοβούλιο διαμορφώθηκε μια προοδευτική πλειοψηφία που διέτρεξε οριζόντια τα περισσότερα κόμματα και αντανακλά την πρόοδο που έχει κάνει ολόκληρη η κοινωνία μας. Και, ασφαλώς, πώς με μια νομοθετική ρύθμιση αλλάζουμε τις ζωές τόσων ανθρώπων. Γιατί, την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας δεν επιδιώξαμε μονάχα για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες που μας έφεραν στην πρωτοφανή κρίση των τελευταίων ετών. Στόχος μας να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις ζωές όλων των πολιτών, και στα “μικρά, στα καθημερινά. Να είναι η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα – σε όλα, όχι μόνο στο νόμισμα».
Στην ερώτηση γιατί επέλεξε το Σύμφωνο Συμβίωσης και όχι τον πολιτικό γάμο, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η κυβέρνηση επιλέγει «ένα βήμα κάθε φορά, χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού, βεβιασμένες και απροετοίμαστες, διότι αν κάνει κάποιος πολλά βήματα μαζί υπάρχει και ο κίνδυνος να μπουρδουκλωθεί και να πέσει».
Βέβαια υπάρχει και το θέμα της συγκυβέρνησης με τους Ανεξ. Ελληνες, οι οποίοι καταψήφισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με πολλές μάλιστα λεκτικές ακρότητες. Σε αυτό το ζήτημα ο κ. Τσίπρας επιχειρεί έναν ελιγμό. «Σε θέματα με ιδεολογική βαρύτητα υπάρχουν διαφορές, αλλά υπάρχει κι ανεκτικότητα απέναντι στις ξεχωριστές μας ταυτότητες», είπε.
Σε ερώτηση γιατί δεν έχει γίνει ακόμη ο διαχωρισμός του Κράτους από την Εκκλησία ο Πρωθυπουργός επιστράτευσε έναν ακόμη ελιγμό: «Ορισμένες φορές έχει σημασία η χρήση των όρων. Μπορούμε να μιλάμε για το ίδιο ακριβώς πράγμα με όρους που πληγώνουν και με όρους που μπορούν να γίνουν κατανοητοί κι αποδεχτοί. Εγώ, λοιπόν, όταν μιλώ με τον Αρχιεπίσκοπο χρησιμοποιώ των όρο “Διακριτοί ρόλοι εκκλησίας- κράτους”, και νομίζω συνεννοούμαστε. Ο σχετικός διάλογος, άλλωστε, έχει ήδη ξεκινήσει με πρωτοβουλία μας και με τη σύσταση της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να μην περιοριστεί μόνο εντός της Βουλής η κουβέντα αυτή και ξεκινήσαμε ευρεία διαβούλευση, ανοιχτή σε κάθε πολίτη και κοινωνικό φορέα», ανέφερε.
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι πολυτέλεια για τον καιρό της κρίσης», τόνισε κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη και αυτό επέλεξε να προβάλει στο σχετικό τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ φαντάζει ως πολυτέλεια την εποχή της κρίσης, όχι μόνο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά είναι εκ των ουκ άνευ. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι πολυτέλεια για τον καιρό της κρίσης», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου, που βρίσκεται σε διαβούλευση. λέγοντας: «Ομόφυλα ζευγάρια περπατάνε μαζί στο δρόμο γιατί νιώθουν πως είναι πια αποδεκτοί και αποδεκτές, πως έχουν περάσει από το σκοτάδι στο φως και δεν θα δεχτούν να γυρίσουν ποτέ πίσω. Οι θεσμικές αλλαγές δημιουργούν μακροπρόθεσμα και κοινωνική νοοτροπία. Και έπειτα απ’ τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αυτό θα είναι ακόμη πιο έντονο. Και ξέρετε, αυτές είναι μεταρρυθμίσεις που ήρθαν για να μείνουν. Δεν μπορούν να ανατραπούν».
«Θεωρώ τον εαυτό μου και φιλοδοξώ, από τη θέση του Πρωθυπουργού, να είμαι υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μου. Των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων που είτε δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμα πλήρως είτε αμφισβητούνται εκ νέου. Κατ’ αυτή την έννοια, να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα της νέας μητέρας, του επισφαλώς εργαζόμενου, του τρανς παιδιού, των ηλικιωμένων, των προσφύγων», τόνισε ο κ. Τσίπρας.