Παρά τα χαμόγελα στη συνέντευξη Τύπου, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (αριστερά) και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν βρήκαν κοινό έδαφος | REUTERS/Umit Bektas
Επικαιρότητα

Αποσύρει η Γερμανία τις δυνάμεις της από το Ιντσιρλίκ

Το Βερολίνο πρόκειται να αποσύρει τους στρατιώτες του από τη βάση στην νοτιοανατολική Τουρκία μετά την επίμονη άρνηση της Αγκυρας να επιτρέψει επίσκεψη γερμανών βουλευτών
Protagon Team

Σε νέα φάση αντιπαράθεσης μπαίνουν οι σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας μετά την άρνηση της Αγκυρας να δεχτεί στο έδαφός της γερμανούς βουλευτές.

Το Βερολίνο εμφανίζεται μάλιστα διατεθειμένο να απαντήσει σε υψηλούς τόνους και ετοιμάζεται να αποσύρει στρατιωτικό προσωπικό από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην νοτιοανατολική Τουρκία. Τον Μάιο η Ανγκελα Μέρκελ είχε αναφέρει ότι οι γερμανοί στρατιώτες θα μετακινηθούν στην Ιορδανία.

Οι περίπου 260 γερμανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στην Τουρκία για να συνδράμουν τις συμμαχικές δυνάμεις στην καταπολέμηση του ISIS. Αν και η αποστολή τους δεν είναι ΝΑΤΟϊκή, οι αποφάσεις των δύο χωρών φέρνουν σε αντιπαράθεση δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ

Την ανακοίνωση για την αποχώρηση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών που είχε στην Αγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η επίσκεψη των βουλευτών δεν είναι δυνατή για εσωτερικούς λόγους, είπε, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου ο Γκάμπριελ μεταφέροντας όσα του είπε ο τούρκος υπουργός.

«Λυπάμαι για αυτό», συνέχισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και πρόσθεσε σε μάλλον ειρωνικό τόνο: «Αντίστοιχα ζητώ κατανόηση για το ότι και εμείς, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, πρέπει να μεταφέρουμε στρατιώτες μας από το Ιντσιρλίκ, γιατί το γερμανικό Κοινοβούλιο έχει κοινοβουλευτικό στρατό και αποδίδει σημασία στο να μπορούν οι γερμανοί βουλευτές να είναι σε θέση να επισκέπτονται ανά πάσα στιγμή γερμανούς στρατιώτες».

Όπως επισημαίνουν οι Times, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η γερμανική Βουλή είναι αυτή που εποπτεύει τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr).

Αν και η Τουρκία δεν εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε την επίσκεψη των βουλευτών, φαίνεται ότι πρόκειται για αντίποινα για την απόφαση της Γερμανίας να δώσει πολικό άσυλο σε τούρκους αξιωματικούς που φοβούνταν να επιστρέψουν στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι επισκέψεις των γερμανών υπουργών στο παρελθόν ήταν πιο εύκολες: Εδώ η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την επίσκεψή της στο Ιντσιρλίκ τον Ιανουάριο του 2016 (REUTERS/Tobias Schwarz/Pool/File Photo)

Υπολογίζεται ότι 400 άτομα με τουρκικό διπλωματικό διαβατήριο ή διαβατήριο κρατικού παράγοντα έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με τη Γερμανία», είπε πάντως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να προσθέσει ότι «αν κάνουν ένα βήμα προς εμάς, εμείς θα κάνουμε δύο». Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν θα ήθελε να δει η Αγκυρα μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν να προσφεύγουν σε μια φιλική χώρα όπως η Γερμανία.