Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε φάση «τι είπες τώρα» και ο Πρωθυπουργός προφανώς ικανοποιημένος με αυτό που είπε για «τη γραβάτα και το φέσι»... | Nick Paleologos / SOOC
Επικαιρότητα

Τσίπρας: «Το σημαντικό είναι να μη φύγω από τη Σύνοδο με φέσι, όχι η γραβάτα»

Χαμηλώνει ξαφνικά τις προσδοκίες για την ελάφρυνση του χρέους ο Πρωθυπουργός. Από το υπουργείο Εσωτερικών μίλησε για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για τη λύση στο ζήτημα των συμβασιούχων, την ελληνική ιθαγένεια και την ισότητα των δύο φύλων
Protagon Team

Ποια γραβάτα; Ποιο χρέος; Τώρα, πια, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχεται ότι στόχος δεν είναι να φορέσει γραβάτα, δηλαδή να βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος, αλλά να μην καταλήξει να φύγει από την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο με… φέσι!

«Το σημαντικό είναι να μη φύγω από τη Σύνοδο Κορυφής με φέσι. Κάποιοι άλλοι φέσωσαν τη χώρα. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε να ανοίξουμε καθαρό διάδρομο και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Με άλλα λόγια, απ’ ότι φαίνεται, ύστερα από τις προειδοποιήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το Βερολίνο (Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) και το Eurogroup (Γερούν Ντάισελμπλουμ), ο κ. Τσίπρας μοιάζει να χαμηλώνει τις προσδοκίες για την ελάφρυνση του χρέους -την οποία, σημειωτέων, έχει συνδέσει ο ίδιος με τη συμφωνία και τα νέα μέτρα.

Μέχρι το φθινόπωρο -ελπίζουμε μέχρι τότε να έχει φορέσει γραβάτα πάντως- η κυβέρνηση σκοπεύει  να φέρει στο Βουλή το νομοσχέδιο αναθεώρησης του «Καλλικράτη», που θα προβλέπει εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές, όπως είπε ο κ. Τσίπρας ο οποίος έκανε τις δηλώσεις προς δημοσιογράφους από το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο και επισκέφθηκε.

Παράλληλα, προανήγγειλε την εξεύρεση «οριστικής λύσης» σχετικά με τους χιλιάδες συμβασιούχους που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η αξιολόγηση των συμβασιούχων θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ ή εναλλακτικά μέσω ενός ανεξάρτητου φορέα που θα ιδρυθεί από το ΑΣΕΠ. Τα κριτήρια θα είναι το περιεχόμενο της απασχόλησής των εργαζόμενων -δηλαδή εάν και κατά πόσο καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες»- και η παλαιότητά τους.

«Θα ακολουθήσει διάλογος με τη συμμετοχή των κομμάτων και των αρμόδιων κοινωνικών φορέων ώστε να καταλήξουμε σε οριστικές αποφάσεις», τόνισε.

Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει ότι στο ζήτημα των συμβασιούχων δεν φέρει καμία ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οπως είπε, πρόκειται για «αμάρτημα» προηγούμενων κυβερνήσεων που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα πελατειακό σύστημα άντλησης ψήφων.

Για την ιθαγένεια και την ισότητα των δύο φύλων

Προανήγγειλε, επιπλέον, την προσπάθεια για τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, με πρώτο στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση της διαδικασίας.

Χαρακτήρισε το υφιστάμενο πλαίσιο «απαράδεκτο» και «σχεδόν απαγορευτικό» για τους αιτούντες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ορισμένες από τις ερωτήσεις που γίνονται στις συνεντεύξεις πιθανώς δεν θα μπορούσαν να τις απαντήσουν ούτε έλληνες πολίτες.

Εξήγγειλε ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων που θα προβλέπει «διάχυση της οπτικής του φύλου σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής».