Μιχαλακοπούλου 80. Eκτος όροφος. Εκεί παίχτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η τύχη του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Εκεί ανοίχτηκαν οι προσφορές των υποψήφιων αγοραστών για το ιστορικότερο συγκρότημα ΜΜΕ της χώρας, που βυθισμένο στα χρέη είχε τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Τέσσερις ήταν οι προσφορές που κατατέθηκαν για τον τον «άυλο» ΔΟΛ ενώ δύο ήταν οι προσφορές για τα ακίνητα.
Οι προσφορές που κατατέθηκαν ήταν του Βαγγέλη Μαρινάκη, του Ιβάν Σαββίδη, της κυπριακής εταιρείας Vegata και της εταιρείας Centric στην οποία συμμετείχε ο Ροδόλφος Οντόνι, της Gazzetta.gr
Οπως ανακοίνωσε ο διευθυντής των «Νέων» Παναγιώτης Λάμψιας στον ΒΗΜΑ FM, ήταν η προσφορά της εταιρείας Alter Ego του κ. Μαρινάκη που με 22,892 εκατ. ευρώ κέρδισε τον πλειστηριασμό. Αλλα τρία εκατ. ευρώ δόθηκαν από την Alpha Bank για τα ακίνητα της εταιρείας σε ξεχωριστές προσφορές, άρα το συνολικό τίμημα του ΔΟΛ έφτασε περίπου sτα 26 εκατ. ευρώ, όσο ήταν και η αρχική εκτίμηση της Grand Thorton.
Η κυπριακή εταιρεία Vegata προσέφερε 21 εκατ. ευρώ, ενώ η πλευρά του Σαββίδη προσέφερε μόλις 11,8 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση είχε εδώ και καιρό ξεπεράσει τα στενά επιχειρηματικά όρια μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στα ΜΜΕ και πτωχεύει. Και τούτο όχι μόνο επειδή ο ΔΟΛ υπήρξε εδώ και σχεδόν έναν αιώνα ένα Συγκρότημα με παρεμβατικό ρόλο στον χώρο των ελληνικών ΜΜΕ, αλλά και επειδή από την αρχή της κρίσης -από το περασμένο φθινόπωρο- η υπόθεση είχε πολιτικό αποτύπωμα.
Τις προσπάθειες του Μαξίμου να διοριστεί ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος επικεφαλής του ΔΟΛ όσο ακόμα δεν είχε τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, διαδέχτηκε το μπάσιμο του Ιβάν Σαββίδη (με τις γνωστές σχέσεις με την κυβέρνηση) στο Mega. H απόκτηση από τον ρωσοπόντιο επιχειρηματία του 19,63% της Τηλέτυπος έδινε στη μάχη για τον ΔΟΛ (κάτοχο του 22,11% του Mega) έναν χαρακτήρα τεκτονικών αλλαγών στον χώρο των ΜΜΕ. Ωστόσο φαίνεται ότι ο σχεδιασμός για έλεγχο του καναλιού από τον Ιβάν Σαββίδη -μέσω και της απόκτησης του ΔΟΛ- ακυρώνεται.
Η προσφορά του Ιβάν Σαββίδη κάνει εντύπωση: ήταν κατώτερη των αναμενομένων, πολύ χαμηλότερη από την εκτίμηση της Grand Thorton, σε σημείο που κάποιοι να τη θεωρούν ως μια «σιωπηρή» αποχώρηση από τη διαδικασία και να εικάζουν ότι ήδη είχε προεξοφλήσει ότι δεν θα αποκτήσει τον ΔΟΛ. Ετσι, φαίνεται ότι θα αρκεστεί μόνο στη συμμετοχή του στην Πήγασος και στο μερίδιο του της Τηλέτυπος.
Με τον ΔΟΛ ο πλειοδότης αποκτά:
– To 22,11% των μετοχών του MEGA CHANNEL
– Τις εφημερίδες «Βήμα της Κυριακής» και «Τα ΝΕΑ»
– Tα περιοδικά μεταξύ άλλων «Vita», «Γάμος» κλπ.
– Τις ιστοσελίδες in.gr, tovima.gr, και tanea.gr
– Τον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM 99,5
– To 50% των μετοχών της IRIS ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ
– Το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής ΑΡΓΟΣ
Το 25% του τιμήματος θα πάει για την εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων που εδώ και πολύ καιρό εργάστηκαν ηρωικά και χωρίς αμοιβή καθώς και των οφειλών σε προμηθευτές.