Στην Ιταλία μοιάζει το θέμα να μην είναι αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά πότε θα στηθούν οι κάλπες. Θα είναι στις 24 Σεπεμβρίου, μαζί με τη Γερμανία; Ή θα είναι λίγο αργότερα; Και αν γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου που θέλει ο Μπέπε Γκρίλο; Σε κάθε περίπτωση μόνο ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι δεν θέλει να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές – άντε και κάποιοι αναλυτές που φοβούνται την κατάρρευση της ιταλικής οικονομίας.
Οπως σημειώνει στην ανταπόκρισή του για το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελάκης, οι εφημερίδες προεξοφλούν ότι οι κάλπες θα στηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή τις πρώτες δυο εβδομάδες του Οκτωβρίου: αυτό είναι το αίτημα του αναβαπτισμένου πολιτικά αρχηγού του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (και πρώην πρωθυπουργού) Ματέο Ρέντσι, ο οποίος προσπαθεί να πάρει και μια ουσιαστική «ρεβανς» μετά την ήττα του πέρυσι τον Δεκέμβριο στο συνταγματικό δημοψήφισμα.
Κλειδί στα σχέδια του Ρέντσι είναι το αν θα εγκριθεί τελικά η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με υιοθέτηση του γερμανικού συστήματος. Εχει επιτευχθεί μάλιστα μια σχετική συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στην κεντροαριστερά, τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι αλλά και το κίνημα Πέντε Αστέρων. Θα πρέπει να διαπιστωθεί όμως αν υπάρχει και η αναγκαία συναίνεση στο κοινοβούλιο και κατά πόσον οι διάφορες τροπολογίες που θα προταθούν, θα αλλάξουν ουσιαστικά το αρχικό κείμενο.
Το πρόβλημα, όπως τονίζεται, είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις συνδέονται με το οικονομικό μέλλον της χώρας. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα δημιουργούσε ουσιαστικό θέμα σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση οικονομικών μέτρων ύψους περίπου 19,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (το ποσό είναι ακόμη υπό διαμόρφωση) που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό, που συντάσσεται και ψηφίζεται κάθε χρόνο μέσα στο φθινόπωρο. Υπάρχει κίνδυνος, σε περίπτωση καθυστέρησης της σχετικής έγκρισης, να ισχύσει αυτόματα η αύξηση του ΦΠΑ από το 10% στο 13% για τα βασικά αγαθά στο 22% στο 25%, με βασική συνέπεια να μπει και πάλι, η χώρα, στο στόχαστρο των κερδοσκόπων. Χθες ήδη, όταν οι αναφορές σε πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αυξήθηκαν, το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε πτώση 2%.
Μια από τις πιθανές λύσεις είναι η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι να παρουσιάσει προς ψήφιση, μέσα στον Ιούλιο, ένα είδος δεσμευτικού κειμένου, το οποίο να περιέχει, σε γενικές γραμμές, τις παρεμβάσεις και τα διάφορα μέτρα που θα υιοθετηθούν. Η τελική τους έγκριση όμως, όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να αναβληθεί για μετά τις εκλογές. Κάτι που εξαρτάται βέβαια από το αν προκύψει μια σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και μπορέσει να σχηματισθεί κυβέρνηση μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να εκτιμηθεί προσεκτικά, στο μεταξύ, κατά πόσον μπορεί να αυξηθούν οι πιθανότητες να μπει και πάλι, η χώρα, στο μάτι του κυκλώνα της κερδοσκοπίας. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα σταθμίσει πολύ προσεκτικά όλες αυτές τις παραμέτρους -με όλα τα υπέρ και τα κατά- πριν αποφασίσει τυχόν διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας και επίσημη προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε την Τρίτη ότι «η ανυπομονησία αυτή της Κεντροαριστεράς να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μπορεί να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά στην χώρα». Με την προτεινόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου και όριο για την είσοδο στο κοινοβούλιο το 5% των ψήφων, το μικρό κεντρώο κόμμα του Αλφάνο «Λαϊκή Εναλλακτική» κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής και Γερουσίας.