Το άρωμα του 2015 επέστρεψε στην ατμόσφαιρα. Τα υλικά της συνταγής σχεδόν τα ίδια: ατέρμονη διαπραγμάτευση, δαιμονοποίηση των δανειστών, «blame game» εκατέρωθεν και βεβαίως στοχευμένες δηλώσεις και προκλητικά δημοσιεύματα. Από τη μία, την Τρίτη, η γερμανική Bild κυκλοφόρησε με ένα ρεπορτάζ το οποίο όπως φαίνεται παρερμήνευσε σκόπιμα τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υποστηρίζει ότι η Αθήνα θα επιλέξει να μην πάρει τη δόση – ένα δημοσίευμα που δημιουργεί κλίμα από τη Γερμανία. Και από την άλλη, στην Αθήνα και στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι ήδη αρχίζουν να συζητούν περί ρήξης.
«Εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Οχι οποιοσδήποτε κυβερνητικός βουλευτής δηλαδή, αλλά ένας πρώην υπουργός και νυν εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προειδοποίησε ότι «δεν μπορεί η ελάφρυνση του χρέους να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον χωρίς συνέπειες»…
Μιλώντας στον Realfm 97,8 ο κ. Ξυδάκης πρώτα κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα τι θα γίνει εάν στις 15 Ιουνίου δεν υπάρξει λύση αποδεκτή από την κυβέρνηση και θα ήταν μία επιλογή -όπως γράφει και η Bild- να παραιτηθεί η Ελλάδα από την επόμενη δόση και να πληρώσει με τα χρήματα που υπάρχουν από το υπερπλεόνασμα. «Αυτό δεν το γνωρίζω. Το γράφει η Bild. Η Bild γράφει πράγματα που θα ήθελε να συμβούν στην Ελλάδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, συνήθως. Δεν τον γνωρίζω αυτόν τον σχεδιασμό, ουδέποτε έχει αναφερθεί σε καμία δημόσια συζήτηση, ούτε στις ενημερώσεις που έχουμε. Αυτό σημαίνει μία ρήξη η οποία θα μπορούσε να συμβεί, αλλά κανείς δεν την έχει αναφέρει, κανείς δεν την βάζει στο τραπέζι», ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Επειτα, όμως, κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει το σενάριο της ρήξης στο τραπέζι ως επιλογή. «Αυτό θα πρέπει να το δούμε όλοι. Αν έχεις κάνει όλα αυτά τα οποία σου ζητούν οι δανειστές, τα οποία είναι πολύ επώδυνα και πολύ δυσάρεστα και υφεσιογόνα εν τέλει για τον ελληνικό λαό, από κει και πέρα εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Κάπως θα πρέπει να επιβιώσει και ο λαός και το κοινωνικό του πλαίσιο», τόνισε ο κ. Ξυδάκης για να συμπληρώσει πάντως:
«Δεν νομίζω ότι είναι ώρα να μιλήσουμε για ρήξη. Υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια κινήσεων και είναι πάρα πολύ νωρίς. Δεν νομίζω. Θα πρέπει να απαιτήσουμε τουλάχιστον, κι αυτό δεν είναι θέμα μόνο της κυβέρνησης είναι όλου του ελληνικού λαού, να σέβονται το πλαίσιο μίας συμφωνίας. Δεν μπορεί ο κ. Σόιμπλε όταν δεν επιθυμεί να γίνει το δικό του να επικαλείται αορίστως το δικό του κοινοβούλιο. Είδατε τι διημείφθη μέσα στο Eurogroup και τι είπαν υπουργοί άλλων κρατών.
»Αυτό θα πρέπει λοιπόν να βρει μία εθνική αντίδραση. Δεν μπορεί να είναι και αυτό αντικείμενο ενός εμφυλίου. Αν θα είμαστε μέσα σε μία συμφωνία στην οποία τηρούνται απ’ όλα τα μέρη τα βάρη, διότι για μας είναι ένα φρικτό βάρος η μνημονιακή συνθήκη, ο καταναγκασμός. Για τον κ. Σόιμπλε τι είναι; Σωρεύει πλεονάσματα απλώς, πάνω στον πόνο της Ελλάδας, σωρεύει κέρδη. Οι δικές του εφημερίδες το γράφουν, είδατε ποια ήταν η αντίδραση του γερμανικού Τύπου μετά το Eurogroup».