O Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Τώρα αναρωτιέται γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το χρέος | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

O Ευκλείδης αρχίζει να κοιτάζει προς τον Θεό

«Για όνομα του Θεού, δεν καταλαβαίνω γιατί» λέει, ψάχνοντας τον λόγο που μία συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι εφικτή. Η ΕΚΤ «είναι όπως ο Κύριός μας, λειτουργεί πολλές φορές με μυστήριους τρόπους» λέει για το QE. Και ελπίζει ότι ο Σόιμπλε θα αναδιπλωθεί και θα δώσει τη λύση
Αλέκος Παπαναστασίου

Δεδομένο Νο1: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλούσε σε ξένους ανταποκριτές στο Μαξίμου, άρα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στο εξωτερικό. Δεδομένο Νο2: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να εκφράζεται. Δεδομένο Νο3: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε μόλις μάθει ότι ο Μάριο Ντράγκι βάζει στον πάγο τα περί ένταξης της Ελλάδας στο QE λέγοντας ότι, χωρίς ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους Θεσμούς, δεν μπορεί να υπάρξει είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Δεδομένο Νο4: Το ρολόι χτυπάει, οι ημέρες περνούν, η 15η Ιουνίου πλησιάζει, ασχέτως με το αν ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο -στις δηλώσεις του τη Δευτέρα με τον εσθονό πρωθυπουργό Γιούρι Ράτας- για «πολιτική λύση». Ε, δεν θέλει και πολύ ο Ευκλείδης να περάσει σε θεολογικές αναζητήσεις.

«I can’t for the life of me understand why». Ο υπουργός Οικονομικών ήταν σχεδόν σπαρακτικός εκφράζοντας την αγωνία του και την απορία του για ποιο λόγο μία συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι αυτή τη στιγμή εφικτή. Η φράση του θα μπορούσε να μεταφραστεί ως:  «Για όνομα του Θεού, δεν καταλαβαίνω γιατί».

Ο κ. Τσακαλώτος προειδοποίησε ότι θα είναι πολύ αργά εάν η συγκεκριμενοποίηση των δράσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αναβληθεί για το 2018, επιμένοντας ότι «κανείς δεν ζητά τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν το 2018. Δεν πηγαίνουμε πέραν της συμφωνίας του Μαΐου του 2016».

Οσον αφορά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μολονότι δεν επικαλέστηκε τη βοήθεια του Θεού, ο κ. Τσακαλωτος εμφανίστηκε να ελπίζει σε ένα θαύμα, ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εργάζεται για μια λύση «παρά τα όσα είπε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου»! Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους για το τι είδους θαύμα θα συνιστά κάτι τέτοιο, ας θυμίσουμε τι είχε πει ο Σόιμπλε μετά από εκείνο το Eurogroup: «Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Αυτό το Eurogroup ήταν μία τεράστια αποτυχία. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα βρούμε καλύτερη λύση από την σημερινή. Να μάθετε το μάθημά σας, ότι πρέπει να παραμένουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε την ρητορική με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος, γιατί μερικοί από εμάς μετακινήθηκαν περισσότερο από την εξουσιοδότηση που είχαμε για να βρούμε λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι».

Παρ’ ολ’ αυτά ο Ευκλείδης ελπίζει ότι ο Γερμανός έχει αλλάξει πορεία. Και είναι βέβαιος ο κ. Τσακαλώτος ότι «ο τελευταίος άνθρωπος που επιθυμεί χρεοκοπία της Ελλάδας είναι ο Σόιμπλε». Να υπαινίχθηκε ότι αν δεν υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου πάμε σε χρεοκοπία; Ας προσευχηθούμε και εμείς στα υπέρτατο ον, να ήταν αυτό ένα λεκτικό lapsus του έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Αγνωσται αι βουλαί του Μάριο

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτή η θεολογική αναφορά του κ. Τσακαλώτου. Ο έλληνας υπουργός χαρακτήρισε ως δύσκολη περίπτωση την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Εξήγησε ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και… «όπως, ο Κύριός μας, λειτουργεί πολλές φορές με μυστήριους τρόπους»…

Αγνωσται αι βουλαί του Ντράγκι: «Δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα κάνουν (οι της ΕΚΤ), αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι αυτό που βασικά ζητάμε είναι η πρόσβαση στις αγορές. Το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό, με το QE, με το ΔΝΤ μέσα ή έξω, δεν γνωρίζω. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν και αυτοί τις δικές τους στρατηγικές και απόψεις και δεν είναι σωστό να κρύβονται πίσω από τους άλλους», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Χωρίς θεϊκή παρέμβαση πάντως τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε και τη Δευτέρα ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε τη συμφωνία που βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε από την πλευρά μας. Η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά των πιστωτών και του ΔΝΤ. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην πάρουμε αυτήν τη συνολική συμφωνία».

«Δεν ψάχνουμε την τέλεια λύση, αλλά μια καλή λύση» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου ήταν μια αντανάκλαση των δηλώσεων άλλων κυβερνητικών παραγόντων. Ο Νίκος Βούτσης για παράδειγμα δήλωσε ότι «περίπτωση θολής λύσης (στο επόμενο Eurogroup) δεν μπορεί να υπάρξει» και ,επίσης, ότι «μόνο λύση που υλοποιεί τον οδικό χάρτη μπορεί να γίνει αποδεκτή». 

Αλλά η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο. Δεν είναι πια το «καήκαμε» που έλεγε ο Ευκλείδης για το μη κλείσιμο της αξιολόγησης. Είναι κάτι πιο χειροπιαστό. Ως χώρα έχουμε μπροστά μας μια πληρωμή των 7,3 δισ. ευρώ (θα δοθούν από τα παρακρατηθέντα διαθέσιμα του υπερ-πλεονάσματος ή θα πάμε σε μια ακόμη περήφανη πτώχευση;). Και την ίδια ώρα ακούς τον Μάριο Ντράγκι να λέει ότι το QE «ξεχάστε το» χωρίς ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους Θεσμούς.

Κάποιοι ήδη ποντάρουν στη λεγόμενη πολιτική λύση, ή, αν θέλετε, στην απειλή του κ. Τσίπρα να φέρει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 22 Ιουνίου. Μόνο που αν φτάσουμε ως εκεί, είναι να απορείς πώς ακόμα και ο Θεός ο ίδιος θα πείσει τη Μέρκελ να τραβήξει το αυτί του Σόιμπλε για χάρη μας, τρεις μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές.