Ο 38χρονος Λίο Βαραντκάρ, τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κυβερνώντος κόμματος, σε εκδήλωση στο Δουβλίνο | REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Επικαιρότητα

Ετών 38, ομοφυλόφιλος, ινδικής καταγωγής: ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Παρά τον «βρόμικο» πόλεμο που έχουν εξαπολύσει εναντίον του, ο Λίο Βαράντκαρ είναι το μεγάλο φαβορί για την προεδρία του κυβερνώντος κόμματος Fine Gael και άρα ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας
Protagon Team

Εκείνος επιμένει πως δεν τον προσδιορίζει το ότι  είναι γκέι. Οπως δεν τον προσδιορίζει η καταγωγή του (από την Ινδία) ή το επάγγελμα που έκανε προτού ασχοληθεί με την πολιτική (γιατρός). Ο σεξουαλικός προσανατολισμός του είναι απλώς ένα κομμάτι του εαυτού του.

Ασφαλώς. Και όμως, ο σεξουαλικός προσανατολισμός του έχει τεράστια σημασία σε αυτή τη προεκλογική εκστρατεία: σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότατα, μέσα στον Ιούνιο η καθολική, αρκετά συντηρητική, ιρλανδική κοινωνία, που μέχρι το 1993 θεωρούσε την ομοφυλοφιλία ποινικό αδίκημα, θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα: θα έχει τον πρώτο ανοικτά ομοφυλόφιλο (και τον νεότερο) πρωθυπουργό στην ιστορία της.

Ο Λίο Βαράντκαρ, ανάμεσα σε νέους οπαδούς, την ημέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος (REUTERS/Clodagh Kilcoyne)

Ο 38χρονος Λίο Βαράντκαρ, υπουργός Κοινωνικής Προστασίας, είναι το μεγάλο φαβορί στις εσωκομματικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο κυβερνών (συντηρητικό) κόμμα Fine Gael την Παρασκευή, 2 Ιουνίου. Είναι το πρόσωπο που κατά πάσα πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Εντα Κένι, ο οποίος υπό αυξημένες πιέσεις, παραιτήθηκε στις 17 Μαΐου, πυροδοτώντας τις εκλογικές διαδικασίες στο κόμμα του.

Πολύ γρήγορα αναδείχθηκε ως φαβορί ο Βαράντκαρ. Εχει τον ίδιο αέρα με τον 39χρονο γάλλο Εμανουέλ Μακρόν και τον 45χρονο καναδό Τζάστιν Τριντό. Ο ίδιος είναι 39 ετών, έχει περάσει από δύο υπουργεία, παλαιότερα ήταν γιατρός, μικρός χαρακτηριζόταν «παιδί των (Συντηρητικών) Τόρι», σήμερα δηλώνει ότι εμπνέεται από φιλοσοφίες του μέλλοντος.

Ανακοίνωσε ότι είναι γκέι, το 2015, την ίδια χρονιά που νομιμοποιήθηκε ο γάμος μεταξύ ομόφυλων στην Ιρλανδία. «Δεν είναι κάτι που με προσδιορίζει. Δεν είμαι μισός ινδός πολιτικός ή γιατρός πολιτικός ή γκέι πολιτικός. Απλώς είναι κομμάτι του εαυτού μου», είχε πει τότε.

Η νοσοκόμα με τα γαλάζια μακριά μαλλιά, η προσκοπίνα και ο πολιτικός (Leo Varadkar Facebook)

Εννοείται ότι όταν πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο που διεκδικεί το αξίωμα του πρωθυπουργού, δεν είναι «απλώς ένα κομμάτι του εαυτού του». Δυστυχώς είναι και κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του, κατά τη διάρκεια της (βρόμικης) προεκλογικής εκστρατείας.

Το επιτελείο του επίσης υποψήφιου για την προεδρία του κόμματος, Σάιμον Κόβενεϊ έχει φροντίσει να υπογραμμίσει πόσο «παραδοσιακός» είναι ο Κόβενεϊ και πόσο «διαφορετικός» είναι ο Βαράντκαρ.

Ο Κόβενεϊ, ετών 44, προέρχεται από μία εύπορη οικογένεια ιρλανδών πολιτικών, γεννήθηκε στο Κορκ της Ιρλανδίας, είναι παντρεμένος (με γυναίκα) και έχει τρεις κόρες. Το υπενθυμίζει συχνά σε φωτογραφίες όπου εμφανίζεται να περνά χρόνο με τα χαριτωμένα κοριτσάκια του. Είναι δηλαδή ο ιρλανδός οικογενειάρχης.

Ο 38χρονος «μοναχικός Λίο» συζεί με τον σύντροφό του (Leo Varadkar/Facebook)

Ο Βαράντκαρ κατάγεται από την Ινδία. Ο πατέρας του, επίσης γιατρός, μετακόμισε τη δεκαετία του 1960 από την Μουμπάι στην Αγγλία όπου και γνώρισε και παντρεύτηκε τη Μίριαμ, μία νοσοκόμα. Μαζί μετακόμισαν στο Δουβλίνο το 1973 κι έξι χρόνια αργότερα γεννήθηκε ο μικρός Λίο. Ο ενήλικας Λίο είναι ομοφυλόφιλος, συζεί με τον, επίσης γιατρό, Ματ Μπάρετ, ο οποίος όμως αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές και δεν συνοδεύει παντού τον πολιτικό σύντροφό του. Γι’ αυτό και ο Βαράντκαρ είναι ο «μοναχικός Λίο», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει τα ιρλανδικά μίντια.

Ολα δείχνουν ότι ο «διαφορετικός» υποψήφιος θα επικρατήσει επί του «παραδοσιακού» και θα αναδειχθεί στην προεδρία και την πρωθυπουργία της χώρας, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθούν εκλογές, στα τέλη του 2018. «Είναι δυναμικός, πατά γερά στα πόδια του και είναι καλός μάνατζερ. Είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση», σχολίασε υποστηρικτής του.

Αλλοι βέβαια, έχουν επισημάνει ότι το προφίλ του Βαράντκαρ έχει μπόλικο στιλ αλλά πολύ λίγη ουσία. Μάλιστα ο ίδιος είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν, ως υπουργός Κοινωνικής Προστασίας έθεσε σε εφαρμογή την απαγόρευση απεργιών σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, καθώς και όταν υποστήριξε τη μείωση επιδομάτων. «Θατσεριστή», τον αποκαλούν οι συνδικαλιστές της χώρας.

Πάντως, όπως σημείωσε πρόσφατα ο Νάιαλ Ο Ντάουντ, δημοσιογράφος της Irish Voice, φανταστείτε μόνο τη στιγμή που θα εισέλθει στον ομοφοβικό Λευκό Οίκο μαζί με τον σύντροφό του…