Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει δηλώσεις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες | REUTERS/Eric Vidal
Επικαιρότητα

Το 2018 τα μέτρα για το χρέος, επιμένει ο Σόιμπλε

Τις θέσεις που διατύπωσε σε πολλές ευκαιρίες και στο παρελθόν επανέλαβε προσερχόμενος στο Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε μια σύνοδο κατά την οποία μάλλον δεν αναμένονται θεαματικές ειδήσεις, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
Protagon Team

Μοιρασμένες -στην καλύτερη περίπτωση- ή λίγες, στην χειρότερη, είναι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική συμφωνία για την Ελλάδα. Ο ίδιος τόνισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης αλλά όχι μία συμφωνία ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους. «Σημερινός στόχος είναι να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα», είπε ο ίδιος.

Παρά το ότι από πολλές πλευρές τις τελευταίες ημέρες έρχονταν μηνύματα  ότι η συμφωνία είναι κοντά, στην πραγματικότητα το κενό που έπρεπε να καλυφθεί ώστε να υπάρξει σύγκλιση ήταν σημαντικό. Μηνύματα θετικά έρχονταν επίσης και για το ότι η ελληνική πλευρά ψήφισε τα μέτρα και άρα, απαιτείται πλέον μια κίνηση και από την πλευρά των Θεσμών.

Αυτό ακριβώς, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς, τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τα μέτρα και αυτό είναι σημαντικό βήμα», είπε, για να προσθέσει ότι «αναμένουμε από τους Θεσμούς την έκθεση και ελπίζουμε ότι σήμερα θα φτάσουμε σε μια λύση». Οπως επισήμανε ακόμη, «το ΔΝΤ έχει κάνει μια ανάλυση που δεν ταυτίζεται με της ΕΕ, θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για τη συνέχιση της συμμετοχής του Ταμείου».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (αριστερά) χαιρετά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Ακόμη, για το χρέος ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα αποφασιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή το 2018.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους διότι θα δημιουργήσει προηγούμενο», είπε από την πλευρά του ο βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Οβερφελντ.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση

Νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρινό Λεμέρ.

Στόχος του Εμανουέλ Μακρόν είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός, ενώ από τη πλευρά του ο γερμανός υπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα θα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές βήμα-βήμα και οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευθούν τη χώρα».

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα είναι «αξιοσημείωτες και βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε λέγοντας ότι στόχος είναι να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική, κάτι που όμως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

Ο Υπουργός Οικονομικών με τον επικεφαλής της ΕΚΤ
Τρία σενάρια για το χρέος

Δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζει ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται τρία σενάρια για την πορεία του ελληνικού χρέους τις επόμενες δεκαετίες.

Τα πρώτο προϋποθέτει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,3% και μέσο πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,6% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια. Με αυτό το σενάριο το 2060 το δημόσιο χρέος θα είναι στο 60% ΑΕΠ, οπότε η παρέμβαση που θα απαιτείται θα είναι «ελάχιστη ή καθόλου».

Το δεύτερο, δυσμενές σενάριο, προϋποθέτει ανάπτυξη 1% και πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%. Με αυτές τις συνθήκες το χρέος θα εκτοξευτεί στο 226% του ΑΕΠ ως το 2060, και θα απαιτήσει «γενναία παρέμβαση».

Στο τρίτο σενάριο θα υπάρξει μια απόφαση που θα είναι μέση λύση για την Ελλάδα και τους δανειστές.

Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος σήμερα ανέρχεται στα 315,1 δισ. ευρώ ή στο 178,9% του ΑΕΠ.