To δικό του όραμα για τον ελληνικό τουρισμό -«στόχος η Ελλάδα να γίνει το πιο δυνατό τουριστικό brand στην Ευρώπη»– παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε βέβαια να επικρίνει την κυβέρνηση, τόσο για τα ευρύτερα, όσο και ειδικά για τον τουρισμό.
«Η κυβέρνηση αντιμετώπισε εξαρχής τον τουρισμό με ανικανότητα και προχειρότητα. Το 2015 ο τουρισμός κινήθηκε με την κεκτημένη ταχύτητα των προηγούμενων ετών, αλλά ανεκόπη η δυναμική που υπήρξε και πως το 2016 έγινε ορατή η ανάσχεσή της» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος εξήγησε ότι το 2016 «οι τουρίστες αυξήθηκαν, αλλά τα έσοδα μειώθηκαν». Παρατήρσε δε ότι «προφανώς κάτι γινόταν λάθος, την ίδια ώρα που χώρες ανταγωνιστικές, όπως η Ισπανία και η Κύπρος έχουν απογειώσει τα έσοδά τους και παρά το γεγονός ότι η διεθνής γεωπολιτική συγκυρία είναι ευνοϊκή για μας».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πιο συγκεκριμένα: «Capital controls και υπερφορολόγηση ανέκοψαν τη δυναμική που υπήρξε. Το 2016 οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 6,5%, η μέση κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε, οι τουρίστες αυξήθηκαν, αλλά τα έσοδα μειώθηκαν. H κυβέρνηση έδειξε αδιαφορία για τον τουρισμό και συνολικά για το πώς φέρνεις επενδύσεις. Το υπουργείο Τουρισμού κινήθηκε ερασιτεχνικά και αποσπασματικά».
Η γενική συνέλευση του συνδέσμου των ξενοδόχων έγινε στη σκιά του μεσοπρόθεσμου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Ετσι, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας προς τους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «εξαιρετικά δύσκολη».
«Σήμερα ψηφίζεται στο 4ο μνημόνιο. Πρόκειται για το δεύτερο μέσα σε δύο χρόνια» είπε για να επισημάνει πως και αυτό, όπως και το τρίτο, είναι «αχρείαστο».
«Διαπιστώνουμε το μεγάλο κόστος τριών χαμένων χρόνων για την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και σημαντικές επιπρόσθετες επιβαρύνσεις για όλους τους Έλληνες και ειδικά τους ασθενέστερους» είπε ο κ. Μητσοτάκης όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως τα μέτρα αυτά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών της κυβέρνησης. Μάλιστα, τόνισε πως υπάρχει άλλος δρόμος για να βγει η χώρα από την κρίση, ένας δρόμος «που στηρίζεται στην προσέλκυση επενδύσεων, στο νοικοκύρεμα του κράτους, με διαφορετικό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής και με λιγότερους φόρους».
Και το μέλλον; Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε πέντε βασικούς άξονες της παρέμβασής του:προσέλκυση επενδύσεων, μείωση των φορολογικών συντελεστών, έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη, δημιουργία χαρτοφυλακίου προϊόντων προστιθέμενης αξίας και αποτελεσματικότερη επικοινωνιακή προβολή του τουριστικού προϊόντος. «Στόχος είναι να αναδείξουμε τον τουρισμό ως κινητήρα ανάπτυξης, που θα σπρώξει μπροστά την οικονομία» είπε.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγάλο άλμα μπροστά, παντού, με νέες επενδύσεις, χαμηλότερους φόρους και κυρίως με καλή συνεργασία με τους ανθρώπους του τουρισμού. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Το άλμα θα το κάνουμε μαζί. Μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και για τον τουρισμό και για την οικονομία» τόνισε.