Είναι ένα δημοσκοπικό εκκρεμές. Που όμως δείχνει Μέρκελ. Μέσα σε πέντε μήνες, δηλαδή από την αρχή του έτους ως σήμερα, περάσαμε από διαφορά υπέρ του CDU που άγγιζε σχεδόν διψήφια ποσοστά, στη μονοψήφια διαφορά που πέτυχε το SPD -όταν ο «αέρας» του Μάρτιν Σουλτς είχε γεμίσει ενθουσιασμό τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες- και τώρα πάλι στη διψήφια διαφορά υπέρ της καγκελαρίου.
Η τελευταία δημοσκόπηση από το ινστιτούτο Forsa έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL: δίνει το 38% στον συνασπισμό CDU/CSU της Ανγκελα Μέρκελ, από το 36% που είχε πριν από μία εβδομάδα, ενώ το SPD καταγράφει πτώση κατά 3 μονάδες στο 26%, αρκετά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%.
Η δημοσκόπηση έγινε πριν από τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία την περασμένη Κυριακή, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν μια οδυνηρή ήττα. Τις εκλογές κέρδισε το CDU, σε ένα κρατίδιο το οποίο υπήρξε μετά τον πόλεμο παραδοσιακό πολιτικό προπύργιο του SPD.
Σε άλλες δημοσκοπήσεις οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται με 9-10 ποσοστιαίες μονάδες.
«Φαινόμενο Μέρκελ» vs «φαινόμενο Σουλτς»
Η δημοσκοπική άνοδος και πτώση του Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία και στα δύο στάδιά της έχει την υπογραφή του Μάρτιν Σουλτς.
Ο τέως πρόεδρος της Ευρωβουλής που αποφάσισε, μετά από χρόνια στις Βρυξέλλες, να μπει στην αρένα της γερμανικής πολιτικής σκηνής έκανε το θαύμα του και συσπείρωσε το κόμμα του, το οποίου για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ήταν σε μικρή απόσταση, αρκετή για να ελπίζει και σε εκλογική νίκη.
Από ό,τι αποδείχτηκε ο ενθουσιασμός ήταν πρόωρος. Το CDU και η Μέρκελ ανέκτησαν εύκολα το έδαφος, ενώ μεσολάβησαν και τρεις αποτυχίες του SPD να κερδίσει τις κρατιδιακές εκλογές, κατά σειρά στο Ζάαρ, το Σλέσβιχ-Χολστάιν και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για «φαινόμενο Μέρκελ» που θα δώσει την απάντησή του και το Σεπτέμβριο;
Οι επιτυχίες του CDU δεν μπορούν να παραβλεφθούν και του δίνουν ένα καθόλου ευκαταφρόνητο προβάδισμα, αλλά θα ήταν μάλλον πρόωρο να πούμε ότι οι εκλογές έχουν κριθεί.
Η Deutsche Welle σημειώνει ότι εξαρχής η Ανγκελα Μέρκελ δεν είδε με καλό μάτι τα περί «φαινομένου Σουλτς», γιατί δεν της αρέσουν οι ετικέτες και οι βαρύγδουποι χαρακτηρισμοί.
Εξάλλου, από την άλλη πολιτική πλευρά, ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε προειδοποιήσει εξαρχής τους κομματικούς του συντρόφους να μην υποτιμήσουν την αρχική επιφυλακτικότητα έως και αδιαφορία που επέδειξε η καγκελάριος Μέρκελ όταν απογειωνόταν δημοσκοπικά το SPD λόγω Σουλτς. Η Μέρκελ είναι μια «προεκλογική μηχανή», είχε πει.
Την προσέγγισή της στα πράγματα δείχνει και η αντίδρασή της στην νίκη στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Η καγκελάριος κράτησε χαμηλούς τόνους και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «ήταν μια απροσδόκητη και εντυπωσιακή νίκη» και ότι «πρόκειται για περιφερειακές εκλογές και προέχουν τα τοπικά ζητήματα».
Αυτά τα τοπικά ζητήματα είναι και αυτά που δεν επιτρέπουν πολλούς πανηγυρισμούς. Ο νέος πρωθυπουργός του κρατιδίου Αρμιν Λασέτ είναι πιθανό ότι θα επιδιώξει συνασπισμό με το FDP, κάτι που φαίνεται προπομπός για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, αυτή η πολιτικά εφικτή συμμαχία θα έχει πλειοψηφία μόλις μίας έδρας.