Προηγούμενη συνεδρίαση του G7 με τη συμμετοχή Ομπάμα και Κάμερον που, φυσικά, θα απουσιάζουν ενώ η παρουσία του Ολάντ θα είναι μάλλον τυπική. Τραμπ και Μέι θα είναι τα καινούργια πρόσωπα μίας συνεδρίασης που δεν αναμένεται ανέφελη |
Επικαιρότητα

Οι G7 θα συζητήσουν για την Ελλάδα

Η αμερικανική πλευρά επιβεβαιώνει ότι στη σύνοδο του G7 που αρχίζει την Πέμπτη, θα τεθεί και το ελληνικό ζήτημα σχετικά με το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Protagon Team

Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στη σύνοδο των G7, που θα γίνει 11-13 Μαΐου στο Μπάρι, επιβεβαιώνουν πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης. Και όλα δείχνουν ότι κατά τη συνεδρίαση των ισχυρότερων οικονομικά χωρών του κόσμου θα ξεκαθαριστεί και η αμερικανική θέση ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters, είπε: «Παρατηρήσαμε πρόοδο σε πολιτικές αλλά αυτό δεν συνιστά ολοκληρωμένη συμφωνία στην οποία οι ΗΠΑ προσβλέπουν». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «χρειάζεται ακόμη δουλειά για να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης». Απέφυγε όμως να τοποθετηθεί με σαφήνεια για το τι θα πράξει τελικά το ΔΝΤ. Επανέλαβε πάντως την πάγια θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ότι η Ευρώπη είναι που πρέπει να χειριστεί την διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.

Ουσιαστικά όλες οι πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν τα χαρτιά τους, με πιθανή εξαίρεση τη Γαλλία, λόγω της αλλαγής στην ηγεσία της χώρας. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι μετά το G7 θα έχουμε σαφή εικόνα για τις προθέσεις των δανειστών σχετικά με το χρέος. Το ΔΝΤ -και πιθανότατα η αμερικανική πλευρά- θα θέσουν το θέμα του χρέους ως προϋπόθεση για την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι Ευρωπαίοι θα προτιμήσουν να μεταθέσουν τη συζήτηση για μετά τις γερμανικές εκλογές. Ισως αυτό να δώσει το έρεισμα στο ΔΝΤ να ακολουθήσει την έμμεση προτροπή της κυβέρνησης Τραμπ και να αποσυρθεί από το πρόγραμμα, θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι μία αυστηρά ευρωπαϊκή υπόθεση.

Ασφαλώς η Ελλάδα δεν θα είναι το κεντρικό θέμα. Θα είναι, άλλωστε, η πρώτη συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ στη συνεδρίαση του G7 και πιθανότατα θα υπάρξει αντιπαράθεση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, καθώς ο νέος πρόεδρος σκοπεύει να ανακαλέσει δεσμεύσεις του προκατόχου του.