Ο Αλ. Τσίπρας με τον Κ. Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας. Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε αλλαγές που χαροποιούν και μαθητές και γονείς και καθηγητές | Nick Paleologos / SOOC
Επικαιρότητα

«Παροχές» Τσίπρα στην Παιδεία: Καταργεί πανελλαδικές, υπόσχεται ΑΕΙ Δυτικής Αττικής

Σε μια εμφανή προσπάθεια να αλλάξει την πολιτική ατζέντα χρησιμοποιώντας το προνομιακό πεδίο της εκπαίδευσης, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε αλλαγές σε ΑΕΙ, «πανεπιστημιοποίηση» ΤΕΙ και φυσικά κατάργηση των εξετάσεων
Protagon Team

Από τη στιγμή που κόβονται συντάξεις και αφορολόγητα, από τη στιγμή που δικηγόροι και γιατροί θα πρέπει να δίνουν στο κράτος οκτώ στα δέκα ευρώ που βγάζουν, δεν απομένουν πολλά για τον Αλέξη Τσίπρα από το να το ρίξει σε μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Οι αλλαγές στα σχολεία και στα πανεπιστήμια αποτελούσαν διαχρονικά ένα βολικό πεδίο για άσκηση κυβερνητικής πολιτικής χωρίς πολλά έξοδα και με πολλούς αποδέκτες: αφορά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Αν δε αυτές οι αλλαγές βολεύουν όλους –όπως γίνεται με ανακοινώσεις τύπου «θα καταργήσουμε τις πανελλαδικές» (να χαίρονται οι μαθητές) ή θα «κάνουμε πανεπιστήμια τα ΤΕΙ» (να χαίρονται και οι γονείς που θα περηφανεύονται για τα καμάρια τους)– τότε ακόμα καλύτερα.

Ο Πρωθυπουργός φρόντισε, λοιπόν, να επισκεφτεί την Τρίτη το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι και να παρουσιάσει σαρωτικές (αν και χωρίς πολλή ουσία) αλλαγές: ανακοίνωσε και επίσημα τη «μετονομασια» των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, με τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που θα προκύψει από τη συνένωση των Τεχνολογικων Ιδρυμάτων Αθήνας και Πειραιά και επανέλαβε ξανά ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα καταργηθούν σε ορίζοντα τριετίας, από το 2020 μάλλον.

Βέβαια ο κ. Τσίπρας δεν ξέχασε την πολιτική επικαιρότητα, ασχέτως αν με τις εξαγγελίες του φρόντισε να την παρακάμψει. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα κάνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης καθώς εξήγησε: «κάναμε πρόσφατα ανασχηματισμό, τώρα τρέχουμε».

Ανέφερε επιπλέον πως η «συμφωνία» που έγινε για το χρέος θα ανακουφίσει την ελληνική οικονομία, στάθηκε στον χρονικό ορίζοντα της 22ας Μαΐου και στο καθοριστικό Eurogroup και επανέλαβε το νέο σύνθημα που λένε όλοι στην κυβέρνηση: ότι για πρώτη φορά «δεν εφαρμόζουμε μέτρα για να πάρουμε χρήματα, αλλά παίρνουμε χρήματα για να εφαρμόσουμε μέτρα στο μέλλον και εφόσον βέβαια εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους».

Στα εκπαιδευτικά, πάλι, ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως προϋπόθεση για την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ, θα είναι η δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών (τύπου ΙΕΚ) στα οποία θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων. Αλλες χαρές για γονείς και μαθητές.

Βέβαια με την «πανεπιστημιοποίηση» κάποιων τμημάτων ΤΕΙ, σημαίνει ότι όσα δεν περάσουν την… αξιολόγηση για τον μετασχηματισμό τους σε ΑΕΙ, θα οδηγηθούν σε μαρασμό. Αυτό δεν το πολυανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας σήμερα την περιοδεία του στα υπουργεία, δίνοντας συμβολική έμφαση στην Παιδεία, αναφέρθηκε αναλυτικά στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και είσοδο των υποψηφίων στα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης με βάση το νέο Εθνικό Απολυτήριο. Κάτι τέτοιο θα γίνει σε ορίζοντα τριετίας και με την πλήρη αναμόρφωση των δυο τελευταίων τάξεων του Λυκείου.

Για όσους ανησυχούν για το αν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ δυσφορήσουν με την εξαγγελία «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ –έχουν Σύνοδο το προσεχές Σαββατοκύριακο–, ο Πρωθυπουργός είχε και για αυτούς κάτι να πει, ή να δώσει. Ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την χρηματοδότησή τους από το 2018 κατά 65 εκατ. ευρώ και κυρίως θα τους δώσει τον χαρακτηρισμό του «μάστερ» για τις σχολές πενταετούς φοίτησης (Πολυτεχνεία, Γεωπονικές Σχολές).

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα δοθεί τις επόμενες ημέρες και επανέλαβε ότι πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται στο μέλλον από διαφορετικά ψηφοδέλτια, οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις πρυτανικές εκλογές, αλλά θα συμμετέχουν κανονικά στα όργανα διοίκησης (Σύγκλητος κλπ).

Ασφαλώς στο μενού του κ. Τσίπρα υπήρχαν και προσλήψεις. Ή έστω υπόσχεση αυτών. Ο Πρωθυπουργός μίλησε και πάλι για τις περίφημες 20.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, για τις οποίες είπε ότι σε ορίζοντα τριετίας η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το καλύψει.

Το μήνυμα είναι σαφές: τριετία. Δηλαδή αν έχουμε εκλογές σε δύο χρόνια, φροντίστε αγαπητοί ψηφοφόροι εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές να επανεκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ώστε να γίνουν οι προσλήψεις – και να καταργηθούν οι πανελλαδικές.