Σε μια νέα φάση περνά η πολιτική ζωή στη Νότια Κορέα με την εκλογή σήμερα Τρίτη νέου προέδρου μετά την καθαίρεση της Παρκ Γκέουν-χιε, η οποία εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς.
Επικρατέστεροι από τους 13 υποψήφιους φαίνονται ο Μουν Τζάε-ιν, ο οποίος θεωρείται αριστερών τάσεων και προηγείτο στις δημοσκοπήσεις και ο κεντρώος Αν Τσέολ-σου.
Οι δύο υποψήφιοι διαφέρουν κάθετα στο ζήτημα των σχέσεων με την Βόρεια Κορέα, με την οποία η Σεούλ ουσιαστικά παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση. Ενώ ο Μουν έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να επεκταθούν οι σχέσεις, χωρίς πάντως να αρθούν οι κυρώσεις, ο Παρκ ζητά την σχεδόν πλήρη διακοπή τους.
Οπως σημειώνει το BBC κάποιες έμμεσες αναφορές των βορειοκορεατικών μέσων δείχνουν να ευνοούν τον Μουν, αν και αυτό δεν σημαίνει πολλά για την εκλογή του.
Ολοι οι υποψήφιοι έχουν δηλώσει πάντως ότι στόχος τους είναι η ενίσχυση της οικονομίας και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος συγκεντρώνει τις περισσότερες εξουσίες στη χώρα, έναντι του περιορισμένων αρμοδιοτήτων αξιώματος του πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση όμως η εκλογή έρχεται σε μια περίοδο εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.
Η Βόρεια Κορέα δεν έχει εγκαταλείψει ούτε την εμπρηστική ρητορική ούτε και τις παρασκηνιακές προετοιμασίες για νέες πυραυλικές δοκιμές και πιθανόν και πυρηνική δοκιμή.
Οι ΗΠΑ έχουν απαντήσει με την ενίσχυση των δυνάμεών τους στη χώρα και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Διακηρύσσουν ότι η υπομονή τους δεν είναι ανεξάντλητη και ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Την κατάσταση παρακολουθεί με προσοχή και η Κίνα, η οποία μπορεί να αποδειχθεί απρόσμενος συνεταίρος της Ουάσινγκτον.