Επικαιρότητα

Η Κονιόρδου ανακαλύπτει νέα διατηρητέα στο Ελληνικό!

Για νέα τρικλοποδιά στην επένδυση του Ελληνικού κάνει λόγο η «Καθημερινή» που αποκαλύπτει έγγραφο της υπουργού Πολιτισμού με το οποίο ζητά να κριθούν διατηρητέα τρία κτίρια
Protagon Team

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από τις «πρωτοβουλίες» του Αριστείδη Μπαλτά, οι οποίες… έβαζαν αρχαία μέσα στο Ελληνικό και ανέτρεπαν τα χρονοδιαγράμματα της επένδυσης, μιας από τις σημαντικότερες στη χώρα και μια βασική μνημονιακή υποχρέωση. Ο κ. Μπαλτάς έφυγε, η κυβέρνηση αναδομήθηκε το φθινόπωρο, υποτίθεται για να κλείσει η αξιολόγηση, ήρθε η Λυδία Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού και τελικά οι τρικλοποδιές παραμένουν! Οπως γράφει η «Καθημερινή», η υπουργός Πολιτισμού επαναφέρει ζήτημα για τρία κτίρια του Ελληνικού ζητώντας να κριθούν διατηρητέα και με επιστολή της ζητά την αναπομπή της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων που έκρινε αρνητικά για το θέμα!

Με επιστολή της η κυρία Κονιόρδου ζητά να επανεξεταστούν οι περιπτώσεις άλλων τριών κτιρίων, αποδεχόμενη εν μέρει τις ενστάσεις της «Επιτροπής Αγώνα» για το Ελληνικό ενώ στην προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου είχε κριθεί διατηρητέο μόνο ένα κτίριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κίνηση της υπουργού Πολιτισμού εγείρει και θέμα εγκυρότητας καθώς για να ζητήσει αναπομπή πρέπει να έχει διαπιστωθεί πλάνη του Συμβουλίου ή να έχουν προκύψει νέα στοιχεία. Ερχεται δε ελάχιστες ημέρες μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για τη β’ αξιολόγηση.

Γράφει η «Καθημερινή» ότι η κυρία Κονιόρδου «ζητεί, συγκεκριμένα, να εξεταστούν ξανά ως δυνάμει διατηρητέα το κέλυφος του κτιρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου και o αρχικός πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων που στεγάζει σήμερα την ΥΠΑ. Και οι τρεις αυτές περιπτώσεις είχαν αποδειχθεί εξαιρετικά ανίσχυρες στη διάρκεια της πολύωρης πρώτης συνεδρίασης για την τύχη των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα στα όρια της επένδυσης. Και για τον λόγο αυτό δεν κρίθηκαν διατηρητέα μνημεία.

«Ομως η υπουργός», συμπληρώνει το δημοσίευμα, «επικαλείται “Αίτηση Θεραπείας” της “Επιτροπής Αγώνα” για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού κατά της προηγούμενης απόφασης. Να σημειωθεί πως η “Επιτροπή Αγώνα” στο παρελθόν συνδέθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε πολιτικά τις αντιδράσεις της για την επένδυση αλλά μετά την άνοδό του στην εξουσία και ειδικά μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας το καλοκαίρι του 2015 κινήθηκε αριστερότερα.

«Τα κτίρια που θέλουν να κηρυχθούν διατηρητέα είναι επιεικώς αμφιλεγόμενης αξίας, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς αλλά και της σημερινής τοπικής αυτοδιοίκησης», σημειώνει η «Καθημερινή» για να συμπληρώσει:

«Για παράδειγμα, το κτίριο του Δυτικού Αεροσταθμού προέκυψε από διαδοχικές παρεμβάσεις, αλλοιώσεις, καταστροφές και μεταπλάσεις αρχής γενομένης το 1948 όταν ανεγέρθηκε και έως το 1985, οπότε και οι πιο πρόσφατες προσθήκες. Το 2005 το κτίριο κάηκε και σήμερα έχει τη γνωστή στους διερχομένους εικόνα. Η θέση της «Επιτροπής Αγώνα» είναι ότι το αρχικό κτίσμα του 1948 είναι έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Θουκυδίδη Βαλεντή. Αλλά εκείνο το κτίριο του 1948 δεν υπάρχει.

» Τα ίδια ισχύουν και για τον παλαιό Πύργο Ελέγχου, που κατασκευάστηκε το 1948 σε σχέδια Θ. Βαλεντή, αλλά η αρχική κατασκευή ενσωματώθηκε σε νεότερα ογκώδη κτίρια και ο αρχικός πυρήνας απλώς δεν υπάρχει.

» Το δε συγκρότημα του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων αποτελεί κτίριο του Μεσοπολέμου χωρίς αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και θεωρείται ήσσονος σημασία έργο του αρχιτέκτονα της Γενναδίου, Στιούαρτ Τόμσον».