Το Reuters έκανε λόγο για «σκηνοθεσία μιας επιστροφής» και δεν έχει άδικο. Εξι μήνες μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας -ύστερα από το οδυνηρό «No» των Ιταλών στις συνταγματικές αλλαγές που προωθούσε- ο Ματέο Ρέντσι επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Είναι άλλωστε μόλις 42 ετών.
Το βράδυ της Κυριακής, ο πρώην πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο ότι παραμένει μια ηγετική φυσιογνωμία στον χώρο της ιταλικής Κεντροαριστεράς. Στις εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) την Κυριακή, για τη θέση του γραμματέα, ο Ρέντσι έλαβε το 72% των ψήφων. Περίπου δύο εκατομμύρια μέλη του κόμματος ψήφισαν και αυτό θεωρείται επιτυχία και μια επιπλέον ψήφος εμπιστοσύνης στον Ρέντσι. Τα ΜΜΕ δεν πίστευαν ότι η συμμετοχή θα ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο, ο οποίος εξέφραζε πιο παραδοσιακές σοσιαλιστικές θέσεις έλαβε το 19%, ενώ περίπου 9% ήταν το ποσοστό του Μικέλε Εμιλιάνο, επάρχου της Απουλίας, που έπαιξε το χαρτί της Αριστεράς (ένα είδος Ιταλού, Μπενουά Αμόν, για να θυμηθούμε τις γαλλικές προεδρικές εκλογές).
Και οι δύο αντίπαλοί του, όπως και ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία Πάολο Τζεντιλόνι, τηλεφώνησαν να τον συγχαρούν. Από την πλευρά του ο Ρέντσι έδωσε μια μακρά πανηγυρική ομιλία στα γραφεία του κόμματος. «Μαζί, μπροστά» ήταν το σύνθημά του κάτω από αδιάκοπο χειροκρότημα.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο Ρέντσι που τον Δεκέμβριο είχε αποχωρήσει πολιτικά καταρακωμένος και λέγοντας ότι επιστρέφει στον ιδιωτικό βίο, στήνει μια επιχείρηση ανακατάληψης της εξουσίας.
Το προφίλ του είναι ανανεωμένο και αρκούντως πιο φιλολαϊκό από αυτό που είχε ως εντελοδόχος πρωθυπουργός, όταν διαδέχτηκε τον Φεβρουάριο του 2014 τον Ενρίκο Λέτα.
Τώρα θέλει να ενισχυθεί ο διάλογος με τους κεντρώους ενδεχομένως και με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενόψει μελλοντικών συμμαχιών, και να πετύχει η Ιταλία περισσότερη ευελιξία και ισχύ απέναντι στις Βρυξέλλες.
Τώρα παίζει -ελεγχόμενα προς το παρόν- και αυτός το αντιευρωπαϊκό χαρτί. Δεν είναι τυχαίο, ότι διαφώνησε δημοσίως με τα νέα μέτρα 3,4 δισ. ευρώ που ζήτησε η Κομισιόν και αποδέχτηκε η κυβέρνηση Τζεντιλόνι. Παράλληλα, υπόσχεται ότι δεν πρόκειται να κλείσει η Alitalia παρά τις τεράστιες δυσκολίες της.
Θεωρείται πολύ πιθανό να αρχίσει και πάλι να πιέζει για πρόωρες εκλογές, με χρονικό ορίζοντα ακόμα και το προσεχές φθινόπωρο. Ωστε αυτή τη φορά να τον έχει ψηφίσει και ο ιταλικός λαός.