Μήπως, τελικά, έχουν βάση όσα κυκλοφορούν για την υγεία του ηγέτη της Ρωσίας; | .
Επικαιρότητα

Σκιές στην εικόνα του Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο ρώσος πρόεδρος κινείται σταθερά προς την τέταρτη επανεκλογή του. Ωστόσο, από τη μία οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του και από την άλλη οι εκτιμήσεις για μερική απώλεια του ελέγχου της χώρας, δημιουργούν ερωτήματα για το μέλλον της Ρωσίας
Protagon Team

Το μέλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία, ήτοι το μέλλον ολόκληρης της Ρωσίας, εμπεριέχεται σ’ έναν ψευδομαθηματικό τύπο: 70 x 70= 50+. Το πρώτο 70 είναι το επιθυμητό για το Κρεμλίνο ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες για εκλογές του Μαρτίου του 2018, το δεύτερο 70 είναι το ποσοστό επί του συνόλου των ψήφων που ο Πούτιν επιθυμεί να λάβει και το 50+ το ποσοστό της συναίνεσης επί του συνόλου του εκλογικού σώματος που θα προέκυπτε για τον σύγχρονο τσάρο της Ρωσίας.

«Είναι ο τύπος της νομιμότητας καθώς το ζήτημα για τον Πούτιν δεν είναι να επανεκλεγεί, αυτό είναι δεδομένο, αλλά να πετύχει μια νίκη για την απόλυτη και επίσημη πολιτική νομιμοποίησή του», δηλώνει στην Corriere della Sera, ο Σεργκέι Μάρκοφ, ένας πρώην βουλευτής της Ενωμένης Ρωσίας και αναλυτής προσκείμενος στο Κρεμλίνο.

Ο άνθρωπος που φέρει την ευθύνη για την πραγματοποίηση του εν λόγω σεναρίου είναι ο Σεργκέι Κιριένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του Πούτιν. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης η εντυπωσιακή επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς να επέλθει σχεδόν ανεπαίσθητα, φυσικά, δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια, και με τη συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία να είναι περιορισμένη, ώστε να διασφαλιστεί η «ιερότητα» που τον περιβάλλει.

Αλλά αυτό που φαντάζει ένα εύκολο έργο, λόγω των διαρκώς υψηλότατων ποσοστών δημοτικότητας του Πούτιν, στην πραγματικότητα είναι μια δύσκολη πορεία γεμάτη παγίδες και κινδύνους, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, που σήμερα είναι δύσκολο να εκτιμηθούν πόσο μάλλον να προβλεφθούν.

30 Απριλίου 2017. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν βραβεύει τον Βαλτέρι Μπότας, θριαμβευτή οδηγό της Mercedes στο γκραν πρι του Σόσι. Αριστερά ο Σεμπάστιαν Φέτελ, οδηγός της Ferrari που τερμάτισε δεύτερος… (REUTERS/ Sergei Karpukhin)

Επιπλέον, στον αλγόριθμο για τη ρωσική προεδρία εισέρχεται ένας παράγοντας, για πρώτη φορά επί των χρόνων της κυριαρχίας του Πούτιν, ο οποίος παρότι αποτελεί επίσημα κρατικό μυστικό, είναι πλέον κύριο θέμα συζήτησης στη Μόσχα: η κατάσταση της υγείας του ρώσου προέδρου. «Πρόκειται για κάτι που συζητιέται», εξήγησε ο Στάνισλαβ Μπελκόφσκι, πολιτικός επιστήμονας που πρόσκειται στην αντιπολίτευση – «αλλά δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες. Έχουμε μόνο ενδείξεις».

Οι ενδείξεις

O ρώσος ειδικός ξεχωρίζει τρεις: η πρώτη έγκειται στο γεγονός ότι η καθιερωμένη τηλεοπτική συνέντευξη του Πούτιν κατά την οποία απαντά σε τηλεφωνήματα πολιτών αναβλήθηκε για τον Ιούνιο ενώ παραδοσιακά πραγματοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια του Απριλίου. «Επίσημα η αναβολή είχε ως στόχο την καλύτερη οργάνωσή της αλλά αυτό δεν είναι ιδιαίτερα πιστευτό», υποστήριξε.

Η δεύτερη, ακόμη πιο αξιοσημείωτη, είναι ότι δεν δόθηκε στα ρωσικά Μέσα καμία φωτογραφία ούτε κάποιο τηλεοπτικό στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση του Πούτιν με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον«Δεν είναι φυσιολογικό. Ή δεν ήθελαν να εμφανιστεί ο πρόεδρος σε άσχημη κατάσταση ή, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, ο Τίλερσον συναντήθηκε μόνον με τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον ρώσο ομόλογό του, και οι δύο τους συμφώνησαν να πουν πως συναντήθηκε και με τον Πούτιν».

Βέβαια είναι αλήθεια πως ο ρώσος πρόεδρος, έκτοτε, βρίσκεται σε σχεδόν καθημερινή… επαφή με τους φωτογράφους, από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Σίνζο Αμπε μέχρι και την απονομή του βραβείου στον νικητή του γκραν πρι της Formula 1 στο Σόσι, Βαλτέρι Μπότας, στις 30 Απριλίου.

Λίγες μέρες μετά την αμφισβητούμενη συνάντηση με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, ο Πούτιν είδε τον γαπωνέζο πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, στις 27 Απριλίου (REUTERS/ Sergei Karpukhin)

Τρίτη και τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντική ένδειξη, η είδηση, η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη τον περασμένο Ιανουάριο, για την κατασκευή μιας νέας VIP πτέρυγας, με ελάχιστες κλίνες και πλήρως εξοπλισμένης με τα πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, στο περίφημο Κεντρικό Κλινικό Νοσοκομείο της Μόσχας που διοικείται από το Κρεμλίνο. «Πρόκειται για ένα μέρος από όπου μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα», προσδιόρισε ο Μπελκόφσκι. «Ο Πούτιν δεν είναι καλά και η κουστωδία του ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ασχοληθεί ιδιαίτερα με την προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε διπλωματικός αξιωματούχος με καλές επαφές στο Κρεμλίνο, διατηρώντας την ανωνυμία του. Από τι ενδέχεται να πάσχει ο ρώσος πρόεδρος δεν είναι γνωστό, αλλά ανεπιβεβαίωτες φήμες κάνουν λόγο για τακτικές συνεδρίες αιμοκάθαρσης.

Τα προβλήματα του Πούτιν, ωστόσο, αφορούν επίσης και την πολιτική. Και ο Βαλέρι Σολοφέι, καθηγητής στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, τα συνοψίζει επικαλούμενος τη «θεωρία της φυσαλίδας», μέσα στην οποία φαίνεται πως λειτουργεί ολοένα και περισσότερο πλέον το Κρεμλίνο. «Ο Πούτιν δεν λαμβάνει επαρκείς περιγραφές της πραγματικότητας στη χώρα. Υπάρχει μια αναντιστοιχία, με την έννοια ότι από τις περιφέρειες φτάνουν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, η οποία παραμένει κρίσιμη και τροφοδοτεί την κοινωνική δυσαρέσκεια. Το αποτέλεσμα είναι να αλλάζουν οι διαθέσεις και οι πολιτικές τάσεις και συμπεριφορές αλλά το Κρεμλίνο να το μαθαίνει με καθυστέρηση. Αυτό συνέβη στις 26 Μαρτίου, όταν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, αιφνιδίασαν τη Μόσχα».

Σύμβουλοι και αντίπαλοι

Αρκετοί στη ρωσική κυβέρνηση το γνωρίζουν αυτό. Ο Αλεξέι Κούντριν, για παράδειγμα, επικεφαλής των συμβούλων επί οικονομικών θεμάτων του ρώσου προέδρου, επιμένει για την άμεση πραγματοποίηση  μεταρρυθμίσεων. Αλλά οι προτάσεις που έχει καταθέσει πολλές φορές στο Κρεμλίνο «προϋποθέτουν επίσης αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο που είναι απαράδεκτες για τον κύκλο του Πούτιν». Δεν είναι τυχαίο, πρόσθεσε ο ρώσος καθηγητής, ότι «ότι το διάταγμα για το διορισμό του Κούντριν στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, παρότι βρίσκεται στο γραφείο του προέδρου εδώ και μία τριετία, παραμένει ανυπόγραφο».

Στις 28 Απριλίου το αντικυβερνητικό κίνημα «Ανοιχτή Ρωσία» πραγματοποίησε διαδηλώσεις σε όλη την χώρα (όπως και στις 26 Μαρτίου). Στη φωτό διαδηλωτής στην Αγία Πετρούπολη συλλαμβάνεται από αστυνομικούς (REUTERS/ Anton Vaganov)

Ένα άλλο ζήτημα που καλούνται να διαχειριστούν οι άνθρωποι του προέδρου είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο διάσημος δικηγόρος – μπλόγκερ και εμψυχωτής μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης που μπαινοβγαίνει στις φυλακές. Θα του επιτραπεί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία; – διερωτώνται όλοι στη Ρωσία. Ο Σεργκέι Μάρκοφ υποστηρίζει πως θα πρέπει να του επιτραπεί: «Έτσι θα αποκαλυφθεί η μπλόφα του. Εάν ο Ναβάλνι θέσει υποψηφιότητα, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές θα δηλώσει ότι όλα είναι στημένα και θα αποχωρήσει. Είτε θα του συμβεί κάτι και θα κατηγορήσουν τον Πούτιν». «Όχι -ανταπαντά ο Μπελκόσφκι- η εκστρατεία για τη δυσφήμιση του Ναβάλνι έχει ήδη ξεκινήσει. Σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύω πως θα του επιτρέψουν να βάλει υποψηφιότητα».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κινείται σταθερά προς την τέταρτη επανεκλογή του. Και η αποστολή που του έχει ανατεθεί είναι να σώσει τη Ρωσία και τους πολίτες της. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος μια φορά στον φίλο του, τον σκηνοθέτη Νικίτα Μιχάλκοφ,  «πιστεύεις ότι έφτασα έως εδώ για να καταλήξω να τρώω τα απομεινάρια των άλλων; Όχι, δεν γίνεται. Το καθήκον μου είναι διαφορετικό». Αλλά φαίνεται πως δεν είναι όλα υπό πλήρη έλεγχο όπως διατείνεται το Κρεμλίνο. Και σε μια χώρα με ιεραρχική – πυραμιδική δομή εξουσίας, εάν ο ανώτατος ηγέτης νοσεί τότε υπάρχει σημαντικό ζήτημα.

Το φθινόπωρο, είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν μαζικές πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, για την αντιμετώπιση των οποίων δεν θα ήταν καλό να επέμβουν οι δυνάμεις ασφαλείας. Γιατί τότε ο Πούτιν δεν θα μπορεί να συνεχίσει να μιλάει στους Ρώσους για την κατάσταση εκτός της χώρας, ειδικά εάν ανακύψουν νέα προβλήματα στη Συρία και στην Ουκρανία και εάν στην Ευρώπη σημειωθεί μια υποχώρηση των όποιων λαϊκίστικων δυνάμεων.

Η θριαμβευτική επικράτηση που οραματίζονται ο Πούτιν και οι επιτελείς του δεν είναι δεδομένη. Δεδομένη θεωρείται μόνον η επανεκλογή του αλλά αυτό που επιδιώκει ο ρώσος ηγέτης είναι να ενδυναμωθεί περαιτέρω ώστε να είναι και με τη βούλα ο πανίσχυρος νέος τσάρος της Ρωσίας. «Για να παραμείνει ισχυρός ο Πούτιν πρέπει να προτείνει μια νέα ατζέντα -κατέληξε ο Σολοφέι- η διατήρηση του κύρους δεν είναι πλέον δυνατή».