O SpotMini, το ρομπότ-σκύλος |
Επικαιρότητα

Ο φόβος των ρομπότ

Οι ανακοινώσεις των ειδικών είναι πλέον ανησυχητικές: τα ρομπότ θα κατακτήσουν τον κόσμο, οδηγώντας σε απώλεια των περισσότερων θέσεων εργασίας
Νίκη Σιροπούλου

Είναι τα έξυπνα, αναβαθμισμένα με τεχνητή νοημοσύνη ρομπότ απειλή κατά της ανθρωπότητας; Το πρωινό της δεύτερης μέρας στο TED, στο Βανκούβερ, αφιερώθηκε στο σημαντικό αυτό ερώτημα

Όμως, τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε ρομπότ;

Ο Μαρκ Ρέιμπερτ ιδρυτής της εταιρίας Boston Dynamics έχει δημιουργήσει τα διάσημα ρομπότ BigDog, Atlas, Spot και Handle. Ανέβηκε στη σκηνή με τον SpotMini, το ρομπότ σκύλο που περπατάει με διαφορετικούς βηματισμούς, έχει οπτικό πεδίο, πηδάει εμπόδια, ενώ διαθέτει και έναν βραχίονα-χέρι με τον οποίο φέρνει στο αφεντικό του ένα αναψυκτικό επί σκηνής. Μας δείχνει βίντεο με άλλα ρομπότ που μεταφέρουν δέματα σε σπίτια, ανεβαίνουν σκάλες και ανοίγουν πόρτες. Ρομπότ με δύο χέρια και πόδια που εργάζονται μαζί με ανθρώπους ή χωρίς καθόλου ανθρώπους στην γραμμή παραγωγής. Ρομπότ με τέσσερα πόδια που σηκώνουν τετρακόσια κιλά φορτίο και ανεβαίνουν την πιο κακοτρόχαλη και από απότομη πλαγία.

«Ξεχάστε τα αδέξια ρομπότ του παρελθόντος» μας λέει. «Τα σημερινά ρομπότ έχουν σχεδιαστεί οργανικά για να είναι ένα κινούμενο όν, εξοπλισμένο με αισθητήρες, αρθρώσεις που έχουν εκτυπωθεί με ειδικούς 3D εκτυπωτές και λογισμικό με τεράστια υπολογιστική δύναμη. Ο σχεδιασμός τους είναι τέτοιος που τους επτρέπει να έχουν ισοροπία, δεξιότητες, μυική δύναμη, οπιτκό πεδίο και υπολογιστική ικανότητα ώστε να αντιδρούν με το περιβάλλον και τους ανθρώπους».

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αλλά και σε σεισμόπληκτες περιοχές αυτά τα ρομπότ μπορούν να κάνουν την διαφορά. Όπως επίσης σε μερικά χρόνια, θα μπορούν να εξυπηρετούν ηλιωμένους αλλά και άτομα με προβλήματα κινητικότητας και αναπηρίας.

Και εδώ τελειώνουν τα καλά νέα!

Ο προβληματισμός είναι ότι τα ρομπότ θα πάρουν σε μερικά χρόνια όλες τις θέσεις εργασίες σε εργοστάσια, γραμμές παραγωγής, θέσεις φύλαξης, θέσεις μάχης, μεταφορές και παραδόσεις, αλλά και πολλές άλλες.  Η Νορίκο Αράι διευθύντρια του προγράμματος που δημιούργησε το ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης Todai στην Ιαπωνία είναι απαισιόδοξη.  Το ρομπότ που κατασκεύασε η ίδια πιστεύει ότι θα στερήσει θέσεις εργασίας όχι μόνο από τις χειρονακτικές εργασίες αλλά και θέσεις από γιατρούς, δικηγόρους, σχεδιαστές. Ένας ομιλητής στην ίδια ενότητα έφερε το παράδειγμα του πιθήκου και του ανθρώπου. Ο άνθρωπος είναι η βελτιωμένη και έξυπνη έκδοση  του πιθήκου και κυριαρχεί πλέον στον κόσμο ενώ οι πίθηκοι μας κοιτάζουν αμήχανα σκαρφαλωμένοι στα δένδρα. Θα γίνει ο άνθρωπος είδος που κοιτάζει αμήχανα ένα μέλλον που τον έχει ξεπαράσει και που κυριαρχούν τα ρομπότ;

Η Νορίκο Αράι περιγράφει το ζοφερό μέλλον μας με τα ρομπότ…

Η Νορίκο ανησυχεί γιατί το ρομπότ Todai με τεχνητή νοημοσύνη που έχει δημιουργήσει η ίδια, πέρασε τις προκαταρκτικές εξετάσεις του δύσκολου και εμβληματικού πανεπιστημίου του Τόκυο αλλά και έχει ξεπεράσει στις εξετάσεις το 80% των Ιαπώνων μαθητών. «Δεν γνωρίζουμε πλέον σε ποιο πεδίο μπορεί να ξεπεράσει ο άνθρωπος τις μηχανές» λέει η Νορίκο.

Είναι και άλλα παραδείγματα.Ο υπολογιστής Deep Blue κέρδισε στο σκάκι τον Γιούρι Κασπάροφ.  Πρόσφατα ο υπολογιστής της Google Alpha Go με αλγορίθμους βαθιάς γνώσης τεχνητής νοημοσύνης (deep learning) κέρδισε τον πρωταθλητή κόσμου Λι Σεντόλ στο αρχαίο Ιαπωνικό παιχνίδι Go. Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί.

Είναι και το παράδειγμα του αλόγου που παλιά ήταν το μέσο μεταφοράς πριν το αυτοκίνητο. Μετά την είσοδο της μηχανικής κίνησης, από 22 εκατομμύρια άλογα τώρα έχουμε μόνο 3 εκατομμύρια στην οικονομική παραγωγή. Αν κάτι αντίστοιχο συμβεί και στην ανθρώπινη εργασία οι θέσεις εργασίας μπορεί να μειωθούν έως και 90%. Μια δραματική εξέλιξη για την ανθρωπότητα που κανείς δεν μπορεί να την σταματήσει.

Αυτό που ανησυχεί την Νορίκο είναι ότι οι Ιάπωνες μαθητές υστερούν στις επιδόσεις σε σχέση με το ρομπότ Τοντάι γιατί αποστηθίζουν και «χάνουν το νόημα» το μόνο ίσως συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα ρομπότ. Να σημειώσουμε ότι  η Ιαπωνία είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο ως προς τις επιδόσεις των μαθητών της στα μαθηματικά, στην κατανόηση κειμένου και στις επιστήμες. Στην αντίστοιχη κατάταξη, ανάμεσα σε 70 χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 43η θέση. Απλά αποστηθίζουμε, οπισθοδρομούμε και κοιτάζουμε αμήχανα το μέλλον.

Πού θα εμπιστευτούμε το εκπαιδευτικό μέλλον των παιδιών μας σε ένα κόσμο που αλλάζει δραστικά και δραματικά;

*Η Νίκη Σιροπούλου είναι επικεφαλής της ομάδας που  διοργανώνει το  TEDx Academy, κάθε φθινόπωρο στο Μέγαρο Μουσικής