Δεν είναι η πρώτη φορά που τούρκος υπουργός αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε ένα νησί. Αλλά τώρα η προσβολή προήλθε από τα χείλη του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Και γι΄αυτό το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμψε το ζήτημα στη διεθνή κοινότητα και στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.
«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα» επεσήμανε σε ανακοίνωση το υπουργείο, απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε ο Τσελίκ την Τετάρτη.
«Καταγγέλλουμε στη διεθνή κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας» τονίζει η ανακοίνωση προσθέτοντας: «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Στην ανακοίνωσή του, πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε στην προσβολή που έκανε ο τούρκος υπουργός κατά του έλληνα υπουργού Αμυνας σε προσωπικό επίπεδο, σχολιάζοντας ότι «δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί».
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση, αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Καμμένου στο νησί των Δωδεκανήσων, το Πάσχα, ο Τσελίκ τόνισε: «Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο έλληνας υπουργός Αμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση».
Αναφερόμενος σε προσωπικό επίπεδο στον κ. Καμμένο ισχυρίστηκε: «Δεν μπορούμε να πάρουμε σοβαρά τον έλληνα υπουργό Αμυνας. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί».
Στην ίδια συνέντευξη ο τούρκος υπουργός σχολίασε και την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα λέγοντας ότι η χώρα μας «πρέπει να επιστρέψει αμέσως τους δολοφόνους». Μία ημέρα πριν, την Τρίτη, ανακοινώθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να απορρίψει το δεύτερο αίτημα των τουρκικών Αρχών για έκδοση των τριών από τους οκτώ στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Ολα αυτά ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει ένα νέο γύρο επιθέσεων κατά των Βρυξελλών. Σε συνέντευξή του στο Reuters διεμήνυσε πως είναι έτοιμος να θέσει σε δημοψήφισμα το ερώτημα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και πως η Τουρκία δεν θα περιμένει επ’ αόριστον στην πόρτα εισόδου της Ενωσης έπειτα από 54 χρόνια.
Στη χώρα του παράλληλα σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διώξεων κατά προσώπων που κατηγορούνται ότι συνδέονται με τον ιερωμένο Φετχουλάχ Γκιουλέν. Η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος 3.224 προσώπων τα οποία θεωρεί ύποπτα για διασυνδέσεις με τον εγκατεστημένο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα, και περίπου 1.000 εξ αυτών συνελήφθησαν, σύμφωνα με το NTV.