To ότι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ είναι έκρυθμη δεν είναι πλέον κάτι το νέο. Το νέο είναι ότι η κατάσταση είναι τέτοια που η Φώφη Γεννηματά ζήτησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κώστα Σημίτη. Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, στο ραντεβού αυτό που έγινε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή, η κυρία Γεννηματά «ενημέρωσε» τον πρώην Πρωθυπουργό και πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα καθώς και για τα σχέδια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα.
Γιατί έπρεπε να γίνει συνάντηση μιας ολόκληρης ώρας στο γραφείο του κ. Σημίτη στη Βουλή, ύστερα μάλιστα από αίτημα της κυρίας Γεννηματά, απλώς για να «ενημερωθεί» ο πρώην Πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ; Διότι προφανώς ήταν πολλά περισσότερα που έπρεπε να συζητηθούν με φόντο τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Χαριλάου Τρικούπη.
Βέβαια από την πλευρά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ επέμειναν ότι η η κυρία Γεννηματά συναντά τακτικά τον πρώην Πρωθυπουργό, τουλάχιστον μία φορά το δίμηνο, αλλά η χρονική σύμπτωση έβαλε κόσμο σε υποψίες.
Παρατηρητές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι με αυτόν τον τρόπο η κυρία Γεννηματά επιχειρεί να κλείσει πιθανά μέτωπα στο ΠΑΣΟΚ. Ισως να μην έχουν άδικο, καθώς ξαφνικά στο κόμμα αναπτύσσονται εκ νέου εντάσεις και παράλληλα οξύνονται τα πνεύματα που ζητούν ακόμα και διαγραφές μετά τα όσα επεισοδιακά σημειώθηκαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος το περασμένο Σάββατο.
Οι έντονες διαφωνίες που διατυπώθηκαν από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Στέφανο Ξεκαλάκη και τον ευρωβουλευτή (και πρώην γραμματέα του κόμματος) Νίκο Ανδρουλάκη για τις διαδικασίες του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκάλεσαν εντάσεις και αποχωρήσεις στη συνεδρίαση της ΚΕ ενώ οδήγησαν την Τρίτη σε μια σκληρή απάντηση της κυρίας Γεννηματά: μια επίδειξη πυγμής με αναγγελία διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο και, το κυριότερο, ουσιαστική κατάργηση των κομματικών οργάνων, δηλαδή «αποστράτευση» του κ. Ξεκαλάκη.
Αυτή η κίνηση της κυρίας Γεννηματά, ωστόσο, κάθε άλλο παρά αποσυμπίεσε τις εντάσεις στο ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό το σχόλιο του κ. Ξεκαλάκη: «Είμαι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ όχι της κυρίας Γεννηματά» και «για να κάνουμε κανονική τη χώρα, πρέπει πρώτα να κάνουμε κανονικό το κόμμα»…
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ακόμα και αν η λεγόμενη «ομάδα Ανδρουλάκη» στην οποία ατύπως υπάγεται και ο κ. Ξεκαλάκης, τεθεί στο περιθώριο μετά τις τελευταίες κινήσεις της κυρίας Γεννηματά, δεν σημαίνει ότι παύει αυτομάτως να υπάρχει. Τουναντίον μετά τα τελευταία γεγονότα η ομάδα κατέστησε ευδιάκριτη και αναγνωρίσιμη την παρουσία της στην εσωκομματική γεωγραφία του ΠΑΣΟΚ.
Και υπό αυτό το πρίσμα, η συνάντηση της κυρίας Γεννηματά με τον κ. Σημίτη έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Ο κ. Ανδρουλάκης αναδείχθηκε στο ΠΑΣΟΚ ως δηλωμένος «βενιζελικός», είχε υποστηρίξει ανοιχτά τον Βαγγέλη Βενιζέλο, όμως αργότερα πήρε αποστάσεις. Τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι είναι ένας από τους πιο τακτικούς συνομιλητές του κ. Σημίτη, μάλιστα στο παρελθόν και προτού πάει στην Ευρωβουλή, είχε εμφανιστεί στο πλευρό του πρώην Πρωθυπουργού σε δημόσιες εκδηλώσεις. Πολλοί άλλωστε θυμίζουν ότι ο πατέρας του κ. Ανδρουλάκη, Μαρίνος, υπήρξε από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του πρώην Πρωθυπουργού στην Κρήτη τη δεκαετία του 1990.
Ο νεαρός ευρωβουλευτής επαναλαμβάνει σε συνεντεύξεις του ότι δεν έχει αρχηγικές βλέψεις και ούτε πρόθεση να αμφισβητήσει την ηγεσία της κυρίας Γεννηματά. Ωστόσο η δήλωσή του τη Δευτέρα ότι «δεν μπορεί να κάνουμε κουπί σε δεμένη βάρκα» δεν ακούγεται και τόσο καθησυχαστική.