Πάλι στο Βανκούβερ. Κάθε χρόνο εκεί. Για το TED. Για τη μία και μοναδική κεντρική εκδήλωση. Ολες οι άλλες είναι TEDx. TED όμως μπορεί να είναι μόνο μία.
To φετινό θέμα του TED είναι «The future of you» και την διοργάνωση άνοιξε η ινδή σχεδιάστρια και επιχειρηματίες Αναμπ Τζέιν (Αnab Jain). Μας είπε ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν την κλιματική αλλαγή, έτσι όπως παρουσιάζεται με διαγράμματα και τεχνικούς όρους. Για το λόγο αυτό, στο εργαστήριο της στην Ινδία, δημιούργησε μία εξομοίωση των συνθηκών που θα διαμορφωθούν στην ατμόσφαιρα της χώρας, αν όλοι οι κάτοικοι της αποκτήσουν αυτοκίνητο. Η εμπειρία ήταν τόσο ισχυρή –και επώδυνη- για μαθητές και κυβερνητικά στελέχη, ώστε η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει ένα νομοσχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό των εκπομπών σε διοξείδιο του άνθρακα.
Ο επόμενος ομιλητής που μου έκανε εντύπωση είναι ο Τιμ Φέρις (Tim Ferris) επιχειρηματίας και συγγραφέας. Ο Tim μας είπε ότι όταν ήταν πρωτοετής φοιτητής είχε κατάθλιψη και έφτασε με το δάκτυλο στην σκανδάλη. Δεν το έκανε γιατί αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα με τον εαυτό του. Αν δεν είχε επιτυχία, τότε θα αυτοκτονούσε. Το πείραμά του ήταν ότι ενστερνίστηκε τον Στωικισμό, το φιλοσοφικό ρεύμα που ξεκίνησε από τον Ζήνωνα. Αποφάσισε να συντάξει τρεις λίστες. Η πρώτη λίστα είναι όλες οι πιθανές καταστροφές που μπορεί να έρθουν στην ζωή του. Από το να τον επισκεφτεί εκτάκτως η Εφορία, μέχρι να τον αφήσει η κοπέλα του ή να αρρωστήσει. Η δεύτερη λίστα περιέχει όλες τις δράσεις που αποτρέπουν το αποτέλεσμα που τον τρομάζει. Από το να συμβουλευτεί τον λογιστή του ή αντίστοιχα να πάει με την κοπέλα του ένα ταξίδι. Η τρίτη λίστα έχει όλες τις ενέργειες που διορθώνουν τα πράγματα, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να αποτρέψει το κακό. Το πείραμα πέτυχε και έτσι κατάφερε να κάνει το ταξίδι στο Λονδίνο, που πάντα φοβόταν. Και από αυτό το ταξίδι ξεκίνησε η καριέρα του επιχειρηματία και του εκατομμυριούχου επενδυτή. Ωστόσο η κοπέλα του τον άφησε, μαζί με ένα σημείωμα που έγραφε «Η δουλειά είναι 9 με 5, μετά ξεκινά η ζωή».
Η αίθουσα του TED ήταν τόσο γεμάτη που δεν κατάφερα να βρω θέση στην κεντρική σκηνή και έτσι κάθισα σε ένα από τα αναπαυτικά σαλόνια έξω από την αίθουσα με μια τεράστια οθόνη μαζί με μια παρέα.
Προσπαθούσα να βρω στο βιβλίο με τους ομιλητές τον επόμενο ομιλητή. «Είναι στην σελίδα 140» μου λέει ο Σαμ δίπλα μου. «Είμαι ο Σαμ Μπράνσον, μου λέει και μου δίνει το χέρι». Δίπλα του ο πατέρας του, Ρίτσαρντ Μπράνσον, με χαιρετάει και εκείνος –ναι, ο επιχειρηματίας. Τρώνε ποπ κορν, πίνουν τσάι και παρακολουθούν με τεράστια προσοχή τις ομιλίες.
Ο επόμενος ομιλητή είναι συγκλονιστικός. Ο ραβίνος λόρδος Τζόναθαν Σακς (Jonathan Sacks) μας μιλάει για μια κοινωνία που τα τελευταία 30 χρόνια διαβάζει βιβλία προσωπικής βελτίωσης, προσωπικής ανάπτυξης, προσωπικής άμυνας, όλα για τον εαυτό μας όλα για το «εγώ». Και βάζουμε φίλτρα στο facebook και κάνουμε παρέα με ανθρώπους σαν και εμάς και ζούμε μια εικονική πραγματικότητα. Για να βγούμε απο αυτή θα πρέπει να δώσουμε τρεις απαντήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τις σχέσεις. Όσο συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους σαν και εμάς δεν μαθαίνουμε τίποτε, απλώς, αναπαράγουμε τις ίδιες ιδέες ματαξύ μας. Μαθαίνουμε μόνο όταν είμαστε με ανθρώπους πολύ διαφορετικούς από εμάς. Με ανθρώπους που μπορούμε να διαφωνούμε ριζικά και συγχρόνως να είμαστε φίλοι. Και για αυτό το λόγο οι κοινωνίες θα πρέπει να είναι ανοικτές στην διαφορετικότητα. Η δεύτερη απάντηση έχει να κάνει με την υπευθυνότητα. Όσο περιμένουμε να εκλέξουμε έναν ηγέτη για «να μας σώσει» μεταθέτουμε την ευθύνη σε κάποιον άλλον. Όταν όμως αναλάβουμε δράση για να σώσουμε εμείς την κοινωνία αναλαμβάνουμε και την ευθύνη που μας αναλογεί. Η τρίτη απάντηση αφορά την ταυτότητά μας. Ποιοί είμαστε; Είμαστε το εγώ μας; Ποιοί θα είμαστε αν σε κάθε φράση μας αντικαστήσουμε το «Εγώ» με το «Εμείς»; Πως αυτή η μικρή αλλαγή αλλάζει την κοινωνία;
Το κοινό στην αίθουσα τον χειροκρατάει όρθιο. Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον σηκώνεται όρθιος και χειροκροτάει με σεβασμό. Μετά από λίγο μας χαιρετάει και φεύγει με τον γιό του και την γυναίκα του. Οκτώ χρόνια στο TED και ούτε ένας επιχειρηματίας από την Ελλάδα!
Δείτε το πρόγραμμα του TED 2017 εδώ
Η Νίκη Σιροπούλου είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση του TEDx Academy στην Αθήνα.