«Δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει καμία κατεύθυνση, ούτε στα θέματα ενέργειας. Και δεν έχει κατεύθυνση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το μηδενισμό ως Αντιπολίτευση και έχει μηδενική πολιτική στα ενεργειακά ως κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, απειλεί να κάνει τεράστια ζημιά στον τομέα της ενέργειας ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες δυσκολίες. Δυσκολίες που τις υποδηλώνει, με τον πιο τρανταχτό τρόπο, το αδιέξοδο στο οποίο πάει να παγιδευτεί η ΔΕΗ».
Με αυτά τα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε την πρόταση της ΝΔ για την ενέργεια, τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, μιλώντας σε εκδήλωση για την ενεργειακή πολιτική. Η πρόταση της ΝΔ, όπως είπε, αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες.
Προτεραιότητα πρώτη, η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και τροφοδοσίας της χώρας.
Προτεραιότητα δεύτερη, η μείωση του κόστους της ενέργειας, ώστε να είναι προσιτό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα γειτονικά κράτη.
Προτεραιότητα τρίτη η προστασία του περιβάλλοντος, με εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.
Και προτεραιότητα τέταρτη, η προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Για να αναπτυχθεί η αγορά ενέργειας, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανάπτυξη.
Μιλώντας για τις επιμέρους παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες στην αγορά ενέργειας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε: «Χρειαζόμαστε ιδιωτικές επενδύσεις, θέλουμε αξιόπιστες υποδομές, θέλουμε μείωση του ενεργειακού κόστους, ώστε να σωθεί η ΔΕΗ και να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας. Θα ιδιωτικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66%. Και έτσι θα βρεθεί ένα τμήμα των αναγκαίων κεφαλαίων για την αποκατάσταση της ρευστότητας της ΔΕΗ, αλλά και για να γίνουν επενδύσεις, που απαιτεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε: «Η οπτική μας για την ενέργεια είναι ευρυγώνια. Η αντίληψή μας είναι στρατηγική. Εξασφαλίζει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Εγγυάται την επαρκή ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας. Σέβεται τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της. Κινητοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα, διότι αυτός μπορεί να τραβήξει μπροστά ολόκληρο τον τομέα της ενέργειας και να συμβάλλει στην ανάπτυξη. Αναδεικνύουμε το γεωστρατηγικό πρόσημο της ενέργειας, γιατί επείγει η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή».