Εικόνα αρχείου: καπνός ύστερα από αεροπορική επίθεση σε επαρχία της Συρίας | REUTERS/Alaa Al-Faqir
Επικαιρότητα

Συριακός στρατός: «Εκατοντάδες νεκροί έπειτα από βόμβες ΗΠΑ σε εργοστάσιο με χημικά»

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ασαντ υποστηρίζουν ότι το βράδυ της Τετάρτης η διεθνής συμμαχία βομβάρδισε χημικό οπλοστάσιο του ISIS «με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες» - Διαψεύδουν τις πληροφορίες οι ΗΠΑ - Τι λέει για την επίθεση της 4ης Απριλίου ο σύρος πρόεδρος
Protagon Team

Ο στρατός του Μπασάρ αλ Ασαντ εξαπέλυσε μία βαριά κατηγορία κατά των ΗΠΑ και των χωρών της διεθνούς συμμαχίας, καταγγέλλοντας ότι βομβάρδισαν ένα χημικό οπλοστάσιο του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν θανατηφόρες ουσίες, και να πεθάνουν εκατοντάδες, ανάμεσά τους και άμαχοι, το βράδυ της Τετάρτης.

Αυτό μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο SANA, επικαλούμενο το αρχηγείο των ένοπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με το SANA, οι βομβαρδισμοί που σημειώθηκαν στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ απελευθέρωσαν ένα λευκό νέφος στο χωριό Χάτλα, αέριο το οποίο στη συνέχεια έγινε κίτρινο και προκάλεσε ασφυξία στους κατοίκους. Στον οικισμό φέρεται να βρισκόταν και μεγάλος αριθμός «μισθοφόρων».

Ο αμερικανικός στρατός έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες. Ο διοικητής της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, τόνισε ότι δεν έγινε καμία αεροπορική επίθεση εκείνη τη στιγμή. «Οι ισχυρισμοί της Συρίας είναι λανθασμένοι και πρόκειται πιθανότατα για σκόπιμη παραπληροφόρηση», είπε ο ίδιος σε email στο Reuters.

Οι ισχυρισμοί του συριακού στρατεύματος δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Είναι εμφανές πάντως ότι αυτή η κατηγορία για μία νέα επίθεση από τις ΗΠΑ βολεύει εξαιρετικά την εκδοχή που υποστηρίζουν η συριακή και ρωσική κυβέρνηση σχετικά με την πολύνεκρη επίθεση με χημικά που σημειώθηκε στις 4 Απριλίου, πνίγοντας πάνω από 80 άτομα, στην επαρχία Ιντλίμπ.

Γιατί η εκδοχή που προωθεί η Μόσχα -απέναντι στις καταγγελίες ότι ο στρατός του Ασαντ έκανε ξανά μία χημική επίθεση, παρά τις εγγυήσεις που είχε δώσει η Ρωσία το 2013- είναι ότι η τραγωδία στο Ιντλίμπ προκλήθηκε από ατύχημα σε χημικό οπλοστάσιο ανταρτών ή τρομοκρατών. «Το επεισόδιο στο Ντέιρ αλ Ζορ αποδεικνύει ότι τζιχαντιστές του ISIS και της Αλ Κάιντα κατέχουν χημικά όπλα», ανακοίνωσε -βολικά- ο συριακός στρατός την Πέμπτη.

Ταυτόχρονα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο το βράδυ της Τετάρτης από τη Δαμασκό, ο Ασαντ απέρριψε τις κατηγορίες που του επιρρίπτουν οι κυβερνήσεις των χωρών της διεθνούς συμμαχίας, χαρακτηρίζοντάς της «100% κατασκευασμένες». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η χώρα του έχει παραδώσει όλο το χημικό της οπλοστάσιο προς καταστροφή, με βάση τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2013, με τη μεσολάβηση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) και ζήτησε να διεξαχθεί μία διεθνής αμερόληπτη έρευνα, με τη συμμετοχή και των Ρώσων.

Εσπευσε να τονίσει ότι η επίθεση που πραγματοποίησε ο αμερικανικός στρατός κατά συριακής αεροπορικής βάσης δεν επηρέασε τη δύναμη πυρός του στρατού του και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν αναζητούν «στα σοβαρά» πολιτική λύση στη Συρία κατηγορώντας μάλιστα ότι χρησιμοποιούν την πολιτική διαδικασία της Γενεύης για να σπεύσουν σε βοήθεια των ανταρτών που χάνουν έδαφος έναντι του καθεστώτος.

Πάντως, την Πέμπτη, μία ακόμη έρευνα απέδειξε ότι το χτύπημα που δέχθηκαν άμαχοι της Συρίας, στο Ιντλίμπ, ήταν πράγματι μία επίθεση με χημικά. Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα που ελήφθησαν από το Χαν Σεϊχούν, τα οποία διαπιστώθηκε πως ήταν θετικά στο νευροτοξικό παράγοντα σαρίν ή κάποια ουσίας που μοιάζει με το σαρίν, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αντιπροσωπεία του ΟΑΧΟ, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης στη Χάγη.

Το ίδιο είχαν επιβεβαιώσει και σε δική τους έρευνα οι τουρκικές αρχές τονίζοντας ότι ο χημικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στις 4 Απριλίου ήταν το σαρίν.

Οι εικόνες από μόνες τους έδειχναν ότι τα θύματα της επίθεσης πνίγηκαν από κάποιο αέριο. Το ζήτημα είναι να αποδειχθεί, γρήγορα, αυτό που υποστηρίζουν οι χώρες της διεθνούς συμμαχίας, ότι πράγματι πίσω από την επίθεση ήταν το συριακό καθεστώς -αν ήταν έτσι- και ότι γι’ αυτό απάντησε διατάζοντας μία ευθεία στρατιωτική επίθεση σε αεροπορική βάση της Συρίας ο Ντόναλντ Τραμπ.