Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάθεται σκεπτικός και ο Γιώργος Χουλιαράκης ξεδιψάει σε παλαιότερη συνέντευξη μετά από Eurogroup. Τι θα συμβεί άραγε στις 22 Μαΐου; | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Μετά τη Μάλτα, τι;

Μετά τη συμφωνία της Βαλέτας την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση έχει έναν... Γολγοθά 40 ημερών μέχρι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και να εκταμιευθεί η δόση των 7 δισ. ευρώ - Οι κρίσιμες συνομιλίες Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Στουρνάρα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου
Ζώης Τσώλης

Τα φέραμε από εδώ, τα φέραμε από εκεί, όπως λέει και ο στίχος, και το ΔΝΤ θα έχει κι αυτή τη φορά την τελευταία λέξη όχι μόνο στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην επόμενη ημέρα της χώρας.

Κι αυτή δεν μπορεί να φέρνει τίποτε άλλο από την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου -αυτό που ξόρκιζε ο ΣΥΡΙΖΑ- και την ελάφρυνση του χρέους ώστε να ελπίζουμε ότι στο τέλος του 2018 θα επιστρέψει και η Ελλάδα, με κάποιο τρόπο, στις αγορές.

Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος… Μετά τη δύσκολη συμφωνία της Μάλτας για τα δημοσιονομικά μέτρα -δηλαδή τις περικοπές των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου-  και αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια δύσκολη διαδρομή περίπου 40 ημερών ώστε να φτάσει στην τελική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης των επτά δισ. ευρώ μετά την 22α Μαΐου που θα συνεδριάσει (ελπίζουμε) για τελευταία φορά το Eurogroup με την Ελλάδα στην ατζέντα του.

Την Τετάρτη μετά το Πάσχα ούτως ή άλλως αναχωρούν για την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης κι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να συμμετάσχουν στη σύνοδο του ΔΝΤ όπου θα παιχθούν πολλά.

Στην Ουάσιγκτον θα βρίσκεται κι ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος καθώς η συζήτηση πλέον μεταφέρεται στην διαχείριση του ελληνικού χρέους το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει παραμείνει σταθερό, σε ονομαστικούς όρους, γύρω στα 320 δισ. ευρώ.

Στις 21-22 Απριλίου στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ θα γίνει διαβούλευση μεταξύ όλων των μερών με θέμα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, αυτά δηλαδή που θα οδηγούν στην ελάφρυνσή του και θα κριθούν από τις αγορές.

Στην Ουάσιγκτον θα συζητηθεί παράλληλα και η πορεία που θα πρέπει να έχει το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018. Η υποχρέωση να  επιτύχουμε τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2021 είναι δεδομένη ενώ πλέον θα αποφασιστεί αν η υποχρέωση αυτή θα επεκταθεί στην πενταετία οπότε ο στόχος του 3,5% θα παραμείνει μέχρι και το 2023.

Επιστροφή στο Χίλτον

Αμέσως μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και την ανακοίνωση των δημοσιονομικών μεγεθών για το 2016 από τη Eurostat, θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών στην Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) η οποία θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη Μάλτα, το βαθμό υλοποίησης όλων των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης και την αποτίμηση των μέτρων αυτών καθώς και τις δημοσιονομικές πολιτικές και στόχους για τα έτη 2019 και 2020.

Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Δραγασάκης (αριστερά) στο υπουργικό συμβούλιο της Μεγάλης Πέμπτης. Στο βάθος διακρίνονται Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Παππάς. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της 40 δύσκολες ημέρες (ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Επειτα από αυτό έρχεται η σειρά της κυβέρνησης να νομοθετήσει. Δύσκολο έργο δεδομένης της αντίδρασης βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθούν να υποστηρίξουν και να ψηφίσουν το κείμενο της συμφωνίας, στο οποίο θα καθορίζονται ένα προς ένα και τα προαπαιτούμενα προς νομοθέτηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Στο επόμενο Eurogroup -πιθανότατα και έκτακτο εντός του Απριλίου- θα συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος του τρίτου Μνημονίου το Σεπτέμβριο 2018.

Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ.

Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου εντός του Μάιου να αποφασίσει και να εγκρίνει συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΝΤ: Η σειρά των Γερμανών

Το μόνο θετικό στοιχείο για την κυβέρνηση είναι η θέση του ΔΝΤ για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης και του ελληνικού χρέους. Κι αυτό το γνωρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο έχει κατεβάσει, πλέον, τους τόνους αντιπαράθεσης με τους δανειστές.

Η Ελλάδα χρειάζεται και λιγότερο χρέος, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στην τελευταία δημόσια δήλωσή της όπου διαφοροποιήθηκε ανοιχτά με τους Γερμανούς.

«Δεν ευθυγραμμίζομαι με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε που λέει ότι δεν χρειάζεται λιγότερο χρέος αλλά περισσότερο παραγωγικότητα, υποστηρίζω ότι χρειάζεται και χαμηλότερο χρέος για να είναι βιώσιμο και να συντελέσει στην αύξηση παραγωγικότητας» είπε η κυρία Λαγκάρντ μιλώντας σε συζήτηση του American Enterprise Institute (AEI) για την παγκόσμια παραγωγικότητα.

Εκεί ξεκαθάρισε, για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λέγοντας ότι «αν το πρόγραμμα στηριχτεί σε δύο πόδια, τις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις και το αφορολόγητο που θα δημιουργούν τις δημοσιονομικές προϋποθέσεις (σ.σ. αποφασίστηκαν στη Μάλτα) και την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, τότε το Ταμείο θα συμμετάσχει».

Εξαιτίας αυτών των θέσεων, ίσως, η κυρία Λαγκάρντ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση μετά το τετ α τετ που είχε στο Βερολίνο με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ τη Μεγάλη Δευτέρα.