Επικαιρότητα

Ποιοι «13»; Ο Τζανακόπουλος αποκλείει το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πρόβλημα
Protagon Team

Για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έπαιξε τον ρόλο του αισιόδοξου –αυτή είναι η δουλειά του άλλωστε. Δήλωσε βέβαιος για το κλείσιμο της αξιολόγησης και υποβάθμισε τη σημασία των ενστάσεων που διατυπώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που θα κληθεί να ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

 «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προβληματισμοί αλλά όχι σε επίπεδο που θα μπορούσε να προκληθεί κυβερνητική κρίση. Αντιθέτως, η Κεντρική Επιτροπή με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ τη Μ. Τετάρτη, ενώ αναφερόμενος στο κείμενο που κατέθεσαν τα 13 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ερμήνευσε ότι σε αυτό δεν προτείνεται η προσφυγή στις κάλπες ως ένα εργαλείο διεξόδου.

Παράλληλα ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για κλείσιμο της αξιολόγησης ακόμη και σε έκτακτο Eurogroup και δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα προς επίλυση. «Ακόμη και οι αγορές δείχνουν ότι βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» εκτίμησε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε μάλιστα ότι το χρονοδιάγραμμα είναι «συμφωνημένο από όλους».

«Οι δηλώσεις όλων μετά το Eurogroup της 7ης Απριλίου ήταν σαφείς, ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Μοσκοβισί μίλησαν για συμφωνία, η Γερμανία δεν θέτει πλέον κανένα θέμα, έχουμε πολιτική συμφωνία στους βασικούς άξονες, επομένως νομίζω ότι δεν θα υπάρξουν τεχνικές δυσκολίες» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος δεν είδε πρόβλημα ούτε στις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε –«πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η συζήτηση για το χρέος», τις οποίες χαρακτήρισε «αόριστες» και «γενικές».

«Το χρονοδιάγραμμα είναι συμφωνημένο από όλους», επανέλαβε για να συμπληρώσει: «Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δεν έθεσε σαφές χρονοδιάγραμμα, έκανε μια αόριστη δήλωση που επαναλαμβάνει την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Τα πράγματα είναι δεδομένα. Το ΔΝΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η Γερμανία ως προϋπόθεση για την ύπαρξη του ελληνικού προγράμματος τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αρα καταλήγουμε σε μια απλή εξίσωση ότι για να συμμετέχει το ΔΝΤ χρειάζεται προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Κι αυτό ακριβώς θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της τεχνικής συμφωνίας και φτάσουμε στο Eurogroup».

«Τα βήματα είναι καθορισμένα και όλοι λίγο ή πολύ έχουν μια συναντίληψη σε σχέση με αυτά» σημείωσε. «Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ θα γίνουν συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που αποτελούν για το ΔΝΤ προϋπόθεση για να εγκριθεί από το ΔΣ η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια, θα καθοριστούν τα προαπαιτούμενα, θα υπάρξει η ψήφισή τους στη Βουλή και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Eurogroup», εξήγησε.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η ψήφιση των μέτρων θα γίνει σχεδόν ταυτόχρονα ή λίγο πριν από το καθοριστικό Eurogroup. «Μιλάμε για διαφορά μιας ημέρας», είπε.

Αναφερόμενος, τέλος, στην υψηλή φορολόγηση των Ελλήνων, υποστήριξε ότι αντίστοιχη είναι η φορολογία σε όλη την Ευρώπη και μόνο σε χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι χαμηλή, «γιατί εκεί πέρασαν χούντες».