Τέσσερα καρέ από την ψηφιακή παρουσίαση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια. Ο δρόμος για την ανέγερσή του άνοιξε | Aek.fc
Επικαιρότητα

Πώς πέρασε στη Βουλή η τροπολογία για το γήπεδο της ΑΕΚ

Με διακομματική αποδοχή (πλην ΚΚΕ) και τις κυβερνητικές ευλογίες υπερψηφίστηκε μια διάταξη που παρακάμπτει τον (πρώην Συριζαίο) δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας, ο οποίος είχε εκφράσει ενστάσεις στην ανέγερση της «Αγίας Σοφίας». Τι δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ
Protagon Team

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια λίγο πολύ άσχετη τροπολογία ψηφίζεται στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου. Είναι όμως η πρώτη φορά που αυτή η τροπολογία απασχολεί τόσους πολλούς. Και συγκεκριμένα τις εκατοντάδες χιλιάδες των οπαδών της ΑΕΚ.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Μ. Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή ήταν του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τιτλοφορείτο «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις». Ομως σε αυτό είχε συμπεριληφθεί μια τροπολογία που μεταβιβάζει την αρμοδιότητα αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, άνω των 15.000 θέσεων, από τους Δήμους στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τι σημαίνει αυτό; Ο μόνος Δήμος της ελληνικής επικράτειας που βρίσκεται με ένα σχέδιο για ανέγερση αθλητικής εγκατάστασης «άνω των 15.000 θέσεων» στα όριά του, είναι αυτός της Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, που καλείται να φιλοξενήσει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Από αυτόν λοιπόν τον Δήμο (και τον δήμαρχό του Αρη Βασιλόπουλο) αφαιρείται η αρμοδιότητα και η εξουσία να δώσει την άδεια για το σχέδιο της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ να χτίσει την περίφημη «Αγιά Σοφιά». Τόσο καιρό ο κ. Βασιλόπουλος προέβαλλε ενστάσεις για τη μεγάλη κλίμακα του έργου επικαλούμενος το συμφέρον των δημοτών, αλλά τώρα ο φάκελλος μεταβιβάζεται στον Χρήστο Σπίρτζη.

Ολοι οι βουλευτές όλων των παρατάξεων αναγνώρισαν ότι ήταν μια τροπολογία που συντάχθηκε για το γήπεδο της ΑΕΚ – για να παρακαμφθούν οι ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης και να επιβάλει η κυβέρνηση την ανέγερση της αθλητικής εγκατάστασης που μαζί με τους εμπορικούς χώρους θα φέρει το όνομα του ιστορικού ναού της Κωνσταντινούπολης.

Η Ελένη Αυλωνίτου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε το κάπως παράδοξο ότι «η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου ξεπερνούσε τη νομοθεσία» (ξεπερνούσε δηλαδή το δικαίωμα της τοπικής αυτοδιοίκησης να ορίζει τα του οίκου της και εν προκειμένω ξεπερνούσε το δικαίωμα του πρώην «Συριζαίου» και νυν ΛΑΕ κ. Βασιλόπουλου). Η Αννα Καραμανλή της Νέας Δημοκρατίας ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρη. Είπε ότι η τροπολογία «βάζει τέλος στον παραλογισμό», αναφερόμενη στις ενστάσεις που είχε εκφράσει για το όλο σχέδιο ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Λεπτομέρεια; Και οι δύο βουλευτίνες εκλέγονται στη Β’ Αθηνών, περιφέρεια η οποία αριθμεί πολλούς οπαδούς της ΑΕΚ.

Αλλά γενικά η τροπολογία για το γήπεδο της ΑΕΚ έτυχε διακομματικής αποδοχής –οι ψήφοι των φιλάθλων δεν είναι αμελητές, αντιθέτως θεωρούνται μπετόν. Ετσι την τροπολογία ψήφισαν όλα τα κόμματα (πλην του ΚΚΕ που όμως καταψήφισε ολόκληρο το νομοσχέδιο).

Χαρακτηριστικό το tweet του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος επίσης εκλέγεται στη Β’ Αθηνών, με το Ποτάμι.

Από την ΠΑΕ ΑΕΚ έσπευσαν να χαιρετίσουν την εξέλιξη αυτή από τη Βουλή. Και σχολίασαν: «Σύσσωμος σχεδόν ο πολιτικός κόσμος της χώρας αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος της ΑΕΚ και δικαίωσε τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για το μεγάλο όνειρο του κόσμου της ομάδας μας». Οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν ότι «μετά και από αυτήν την εξέλιξη, ξεκινάει να δρομολογεί απ’ εδώ και πέρα όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέχρι την τελική δικαίωση προκειμένου να μπουν γερά τα θεμέλια για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ».