O Αλ. Τσίπρας ανάμεσα σε Θοδ. Δρίτσα και Ν. Φίλη σε παλαιότερο στιγμιότυπο στη Βουλή. Μια εικονογράφηση της εσωκομματικής δυσαρέσκειας για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Οι 53+ συνεχίζουν την γκρίνια: «Απολύτως διακριτό» το κείμενο των 13 στην ΚΕ

Η ομάδα Τσακαλώτου έσπευσε να υιοθετήσει το κείμενο των 13 στελεχών και να το ξεχωρίσει από την πολιτική απόφαση που υιοθέτησε το ανώτατο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ
Protagon Team

Οσοι πίστευαν ότι η θύελλα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που φέρνει η νέα συμφωνία έχει κοπάσει, διαψεύστηκε τη Μ. Τρίτη όταν στην ιστοσελίδα της γνωστής ομάδας των 53+ (commonality.gr) αναρτήθηκε ένα σχόλιο σχετικά με το περιβόητο πλέον κείμενο των 13 στελεχών (Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας κ.ά.) που κατατέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την περασμένη Κυριακή.

Σε μια κίνηση που άλλοι το θεωρούν ουσίας και άλλοι απλού εντυπωσιασμού, η ομάδα των 53+, –της οποίας ηγέτης ατύπως είναι υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος– χαρακτηρίζει «απολύτως διακριτό» το κείμενο που κατατέθηκε από τους 13 στην ΚΕ σε σύγκριση με την πολιτική απόφαση που υιοθέτησε το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. «Εκφράζει ένα ευρύ φάσμα της ΚΕ και συνολικά του κόμματος» σημειώνει χαρακτηριστικά η ομάδα των 53+.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά το κείμενο, η ιστοσελίδα σημειώνει ότι η «η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να απαντήσει σε ένα πολύ σκληρό δίλημμα που αφορούσε την κυοφορούμενη συμφωνία με τους δανειστές».

«Ωστόσο, τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση είχαν εύρος και δεν περιορίστηκαν αποκλειστικά στα της διαπραγμάτευσης. Αυτό επιχείρησε το κείμενο των 13 μελών που κατατέθηκε στη συνεδρίαση για προβληματισμό και κρίση» τονίζει ο αρθρογράφος.

Το κείμενο, προσθέτουν οι 53+, «είναι απολύτως διακριτό σε σχέση με αυτό της πολιτικής απόφασης της ΚΕ, με στοιχεία κριτικής και αυτοκριτικής για τη συνολική πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης, δεν αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στο κρίσιμο ζήτημα της “συμφωνίας”, αλλά ταυτόχρονα επεκτείνεται και σε άλλα, που αφορούν τη λειτουργία, τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, τις ολιγωρίες και τα λάθη που έχουν γίνει».

«Επιχειρεί, επίσης, μιλώντας για την ανάγκη μιας συνολικής αριστερής στροφής, να περιγράψει ένα σχέδιο, που θα επανασυνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία των πολλών και τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα» σημειώνεται.

Το site των 53+ βάλλει και κατά των ΜΜΕ λέγοντας «ασφαλώς, ο καθένας μπορεί να κρίνει, να αξιολογήσει και να το ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο, όμως στα περισσότερα σημεία του έχει σαφήνεια, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος ή όχι. Οι αυθαίρετες, λοιπόν, ερμηνείες περί εκλογών, για παράδειγμα, δεν προκύπτουν και εκθέτουν ορισμένους συντάκτες δημοσιογραφικών μέσων, που έσπευσαν με κατηγορηματικό τρόπο και με βαρύγδουπους τίτλους να αναφέρουν ότι οι 53 και άλλοι απαιτούν εκλογές».

«Τις επόμενες ημέρες οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσουν διεξοδικά τόσο την απόφαση της ΚΕ, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, όσο και το κείμενο των 13 μελών, που αναμφίβολα εκφράζει ένα ευρύ φάσμα της ΚΕ και συνολικά του κόμματος» καταλήγει το δημοσίευμα.

Στο τρισέλιδο κείμενο των 13 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν και υπαινιγμοί ακόμα και για εκλογές: «Πολιτικοποιούμε την αντιπαράθεση, εξηγούμε τις σοβαρές συνέπειες που θα έχουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές για την κοινωνία. Στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια τη ζωή του είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής». Παράλληλα, ανέφεραν ότι η αποδοχή της συμφωνίας δεν αφορά μόνο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι καθοριστικές για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα. Παράλληλα, στο κείμενο υπήρχαν και αιχμές προς τους Νίκο Τόσκα και Γιάννη Μουζάλα, αλλά και τον Χρήστο Σπίρτζη.

Σχολιάζοντας νωρίτερα τις διαφορές στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «ο διάλογος είναι κάτι το υγιές, και ότι όσοι έχουν ενστάσεις έχουν δηλώσει ότι δεσμεύονται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, και δεν υπάρχει θέμα πλειοψηφίας στη Βουλή».

«Προφανώς αποτελεί συμβιβασμό η συμφωνία… Δεν είναι συμβιβασμός που θα αποδεχόμασταν αν δεν βρισκόμασταν υπό συνθήκη επιτροπείας, αλλά ειδικά στα εργασιακά καταφέραμε συμφωνία που σχεδόν στο σύνολο της είναι στο πλαίσιο των αρχών που επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση με αποκατάσταση ισορροπίας» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.