Οικογενειακή φωτογραφία των αρχηγών των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, στο φημισμένο παλάτι του El Pardo | ΓτΠ ANDREA BONETTI
Επικαιρότητα

Γεύμα των Επτά του Νότου στη Μαδρίτη με αιχμές Τσίπρα για τον Βορρά

Για την αντίθεση ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο των επτά μεσογειακών χωρών της ΕΕ συναντώνται στο φημισμένο παλάτι του El Pardo στην ισπανική - Οι ηγέτες συζήτησαν για την ασφάλεια, το Brexit και τη Συρία
Protagon Team

Για τον Φρανσουά Ολάντ πρέπει να είναι η τελευταία τέτοια μάζωξη. Ο Πάολο Τζεντιλόνι ίσως να μετρήσει μερικές ακόμα αλλά και αυτός, σε μια Ιταλία που αλλάζει πρωθυπουργούς σαν τα πουκάμισα, δεν έχει και εξασφαλισμένη τη θέση του στις επόμενες. Και ο οικοδεσπότης Μαριάνο Ραχόι, με το ζόρι πρωθυπουργός της Ισπανίας είναι –όσο τον στηρίζουν οι Σοσιαλιστές. Σε κάθε περίπτωση φτάσαμε κιόλας στην τρίτη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, έναν θεσμό που ξεκίνησε προ μηνών στο Ζάππειο της Αθήνας και λαμβάνει χαρακτηριστικά μονιμότητας.

Μετά τη Σύνοδο των Αθηνών και της Λισαβώνας ήταν η σειρά της Μαδρίτης να μαζέψει τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας.

Αφού ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τις χώρες του Νότου να διαδραματίσουν τον ρόλο τους στις αλλαγές που θα γίνουν στη Γηραιά Ηπειρο. Μίλησε συγκεκριμένα για τα εμπορικά ελλείμματα που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός Νότος, ελλείμματα τα οποία όπως υπογράμμισε πηγάζουν από τον ευρωπαϊκό Βορρά. «Αυτή η αντίθεση θα πρέπει να επιλυθεί», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι (REUTERS/Juan Medina)

Αφήνοντας ένα σαφές υπονοούμενο για τη Γερμανία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα πλεονάσματα ορισμένων βορειοευρωπαϊκών χωρών υπερβαίνουν τα όσα προβλέπουν οι συνθήκες και με δεδομένο ότι η νομισματική ένωση λειτουργεί ως «κλειστό κύκλωμα», οι συνέπειες πλήττουν το Νότο. «Τους κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να τους τηρούν όλοι», είπε, επισημαίνοντας ότι για να ξεπεράσει οριστικά την οικονομική κρίση η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει τις «εγγενείς ανισότητες στο εσωτερικό της».

Τόνισε ότι είναι ώρα ο νότος να θέσει επί τάπητος προτάσεις που θα αμοιβαιοποιούν τον κίνδυνο μέσα στην Ευρωζώνη, κάτι που εγείρει την προοπτική ευρω-ομολόγων, πλήρους τραπεζικής ένωσης με κοινή εγγύηση καταθέσεων και τελικά έναν κεντρικό προϋπολογισμό. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στην επόμενη Σύνοδο του Νότου, που θα φιλοξενηθεί το φθινόπωρο στην Κύπρο, ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του με αναφορά στον κορυφαίο λογοτέχνη της Ισπανίας Μιγκέλ ντε Θερβάντες: «Είναι παράλογο να βλέπουμε μόνο τον κόσμο ως έχει, πρέπει να τον βλέπουμε και όπως θα θέλαμε να είναι ώστε να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο αίθριο του Pardo (και από αριστερά): Τζόζεφ Μουσκάτ, Φρανσουά Ολάντ, Μαριάνο Ραχόι, Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας, Πάολο Τζεντιλόνι και Αντόνιο Κόστα συζητούν (REUTERS/Juan Medina)

Στην ίδια κοινή συνέντευξη Τύπου, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επικρότησε τις εντυπωσιακές προσπάθειες και τα επιτεύγματα της Ελλάδας. Τόνισε ότι οι χώρες του Νότου έχουν ανακάμψει χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει και έχουν συμβάλει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης, ενώ σημείωσε ότι είναι προτεραιότητα να υπάρξει μία η πολιτική επενδύσεων στην Ελλάδα.

Με ανάρτηση του στο Twitter, μετά την οικογενειακή φωτογραφία, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε για τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου ότι πρόκειται για «μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Αθήνα, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης».

Η τέταρτη Σύνοδος των Επτά θα φιλοξενηθεί στη Λευκωσία. Σειρά θα πάρουν έπειτα η Μάλτα, η Ιταλία και η Γαλλία όταν –και αν– θα σοβαρέψουν τα πράγματα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας κατά την παρέμβαση του θα προωθήσει τη θέση οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου να προτείνουν στην ΕΕ να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο ως προς το Συριακό.

Τζεντιλόνι, Ακόστα, Τσίπρας, Μουσκάτ, Ολάντ, Ραχόι και Αναστασιάδης στη νέα Σύνοδο των Επτά του Νότου (Reuters)

Η Διακήρυξη που θα υιοθετηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινείται στους θεματικούς άξονες: μεταναστευτικό/προσφυγικό (μεταξύ άλλων ενίσχυση των διαδικασιών ασύλου), ασφάλεια, ανάπτυξη και Κοινωνική Ευρώπη με ειδική αναφορά στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, επενδύσεις και Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ασφάλεια («η ασφάλεια των πολιτών είναι κύρια προτεραιότητα και εξαρτάται από την ειρήνη και τη σταθερότητα πέρα από τα σύνορα μας»), Κυπριακό (λύση χωρίς εγγυήσεις στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ), Brexit.