O Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος την Κυριακή, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όταν συνέδεσε την όποια απόφαση για εφαρμογή των νέων μέτρων (μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου) την υλοποίηση της συμφωνίας με τους Θεσμούς δηλαδή, με μια απόφαση από την πλευρά των δανειστών για τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ομως το ίδιο ξεκάθαρος –αλλά σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση– ήταν λίγες ώρες αργότερα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: πρώτα μέτρα και μεταρρυθμίσεις (ητοί περικοπές 3,6 δισ. ευρώ) και μετά συζήτηση για το χρέος, ήταν το μήνυμα του Βερολίνου…
«Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί μόνο αφότου η Ελλάδα εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε συγκεκριμένα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπως μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο Reuters.
Αναλυτές ανέγνωσαν στη δήλωση της εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ένα μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό, όταν διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει μέτρα εάν οι εταίροι δεν εγκρίνουν μεσοπρόθεσμες ελαφρύνσεις για το χρέος που θα εντάξουν τη χώρα μας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Είχε πει συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας μιλώντας στον κομματικό πυρήνα της Κουμουνδούρου: «Και βεβαίως να επισημάνω ότι αυτό το τελευταίο αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει εφαρμογή μέτρων. Αυτό το τελευταίο, δηλαδή μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ικανά να μας εντάξουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ένα μονοπάτι το οποίο δημοσιονομικά δεν θα είναι απροσπέλαστο, η δυνατότητα δηλαδή της χώρας να κλείσει οριστικά τον κύκλο της κρίσης, η δυνατότητα να τελειώσει το τρίτο πρόγραμμα, να εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος από το 2018 είναι η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν και τα μέτρα, έτσι όπως τα αποφασίσαμε, με ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο, το 2019 και το 2020».
Σε αυτή τη θέση-προειδοποίηση του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές απάντησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών –«θέλουμε πρώτα να δούμε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις», επέμεινε η εκπρόσωπος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο– ανοίγοντας έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας που κανείς δεν μπορεί να ξέρει πού θα κλείσει. Αλλωστε οι Θεσμοί αναμένονται στην Αθήνα μετά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δηλαδή μετά τις 23 Απριλίου και έτσι η όποια συμφωνία παραπέμπεται για τα τέλη Μαΐου. Καλό καλοκαίρι δηλαδή…
Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν την ασφαλιστική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 και θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα κατά επιπλέον 1% του ΑΕΠ το 2020.
Από τις πληροφορίες του Reuters δεν είναι σαφές εάν η εκπρόσωπος εννοούσε πως το ζήτημα του χρέους μπορεί να τεθεί επί τάπητος από το 2019 και έπειτα, ή μόνο αφού νομοθετηθούν τα μέτρα αυτής της συμφωνίας, το προσχέδιο της οποίας εγκρίθηκε στο Eurogroup της Μάλτας την περασμένη Παρασκευή.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει δηλώσει ότι το θέμα του χρέους μπορεί να τεθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών αφού επιτευχθεί οριστική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα. Οι αποστολές των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 24 Απριλίου, δηλαδή μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται αν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα προτού οι Ευρωπαίοι δεσμευθούν σε μία συγκεκριμένη στρατηγική μείωσης του ελληνικού χρέους.
Ο Σόιμπλε ωστόσο έχει διαμηνύσει πως η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι μείζον ζήτημα και ότι θα συζητηθεί μόνο μετά το πέρας του Μνημονίου, το 2018, εάν κριθεί απαραίτητο.