Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν για κενότητα, ότι είναι με όλα και με όλους αλλά παράλληλα είναι και εναντίον όλων – όμως αυτό δεν είναι το Κέντρο, το οποίο τώρα εκφράζει ο αξιότιμος νεαρός κύριος Εμανουέλ Μακρόν; Και μάλλον αυτή είναι η επιτυχία του. Σε μια εκλογική μάχη που όλοι φθείρονται και οι ψηφοφόροι καλούνται να διαλέξουν πρωτίστως ποιον υποψήφιο δεν θέλουν, εκείνος είναι μια «ασφαλής» λύση. Τουλάχιστον δεν θα σε εκθέσει.
Ετσι, στην πρώτη δημοσκόπηση μετά το μαραθώνιο ντιμπέιτ των 11 προεδρικών υποψηφίων ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας και ηγέτης του κινήματος «En Marche!» («Εμπρός!»), εμφανίζεται να κερδίζει -έστω με βραχεία κεφαλή- τη Μαρίν Λεπέν ήδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί σε 17 ημέρες, 23 Απριλίου.
Ο Μακρόν συγκεντρώνει το 25% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Απριλίου, με την υποψήφια της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν να εξασφαλίζει το 24%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Harris Interactive poll) που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της γαλλικής τηλεόρασης. Είναι ένα θαύμα για τον 39χρονο υποψήφιο που ήρθε από το πουθενά και ετοιμάζεται να μπει στο Μέγαρο των Ηλυσίων διαδεχόμενος τον πρώην πολιτικό του προϊστάμενο Φρανσουά Ολάντ.
Από τον πίνακα που συγκεντρώνει στοιχεία από πέντε διαφορετικές εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι εμφανές τι συνέβη: Μέχρι το ξέσπασμα του σκανδάλου με την αργομισθία της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν, της Πενελόπ, ο υποψήφιος της Δεξιάς ήταν ξεκάθαρα πρώτος, πολύ πάνω και από τη Λεπέν. Τα ποσοστά του άρχισαν να ψαλιδίζονται τον Ιανουάριο καθώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση και η οικογένεια Φιγιόν έβλεπε τη ζωή της στις εφημερίδες. Το προφίλ που είχε φιλοτεχνήσει ως προεδρικός υποψήφιος των παραδοσιακών αξιών διαλυόταν στις σελίδες της σατιρικής Canard Enchaine και έπειτα στα γραφεία των ανακριτών.
Οσο λοιπόν υποχωρούσε ο Φιγιόν (με την σκούρα μπλε γραμμή), τόσο αύξανε τα ποσοστά του ο Μακρόν (με την κόκκινη γραμμή). Το επόμενο άλμα ήρθε με την ανάδειξη του Μπενουά Αμόν, ως υποψηφίου για το σοσιαλιστικό κόμμα. Αυτή προκάλεσε γενικευμένη ανταρσία στο PS με τελευταία εξέλιξη την απόφαση του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς να υποστηρίξει τον Μακρόν, ο οποίος άλλωστε είχε διατελέσει υπουργός στην κυβέρνηση του Ολάντ.
Τώρα, στα της τελευταίας δημοσκόπησης: Αν και τόσο το ποσοστό του Μακρόν, όσο και το ποσοστό της Λεπέν μειώθηκαν κατά μία μονάδα σε σύγκριση με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που είχε πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου και οι δύο υποψήφιοι θα περάσουν με άνεση στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Φιγιόν, έχοντας αρνηθεί να παραιτηθεί από την κούρσα, υποχωρεί ακόμα περισσότερο και μάλιστα απειλείται από τον αριστερό Ζαν-Λυκ Μελανσόν, τα ποσοστά του οποίου φτάνουν το 15% (με τον υποψήφιο της Δεξιάς στο 18%). Ο Μελανσόν ήταν, όπως όλοι συμφωνούν ο νικητής του ντιμπέιτ των 11.
Σε κάθε περίπτωση και εφόσον οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μια τεκτονική αλλαγή στο γαλλικό πολιτικό σύστημα: για πρώτη φορά μεταπολεμικά, δεν θα υπάρχει στον δεύτερο γύρο υποψήφιος ενός έστω εκ των δύο κομμάτων που υπήρξαν πυλώνες της πολιτικής σκηνής, των Γκωλικών ή των Σοσιαλιστών.
Στον δεύτερο γύρο του Μαΐου, ο ανεξάρτητος Μακρόν φαίνεται να εκλέγεται στην προεδρία με ποσοστό 62% έναντι 38% της Λεπέν (στην προηγούμενη δημοσκόπηση πάντως τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 65% και 35%).