Το απόγευμα της Δευτέρας εισέβαλαν αντιεξουσιαστές σε αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προκειμένου να διακόψουν συνέδριο για το Προσφυγικό που πραγματοποιούνταν εκείνη την ώρα. Διοργανωτής ήταν η Έδρα UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια», που ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 2004 και το «Ίδρυμα Καλλιόπης Κούφα για την Προαγωγή του Διεθνούς Δικαίου και την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Το συνέδριο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+, στο πλαίσιο του προγράμματος Jean Monnet Project “Discourses on European Union and Human Rights” που συντονίζει το προαναφερόμενο Ίδρυμα.
Οι εισβολείς πέταξαν φυλλάδια, έγραψαν συνθήματα, αιτήθηκαν να δοθεί άσυλο σε όλους τους μετανάστες, έριξαν αμπούλες βρώμας και φεύγοντας απείλησαν ότι θα επαναλάβουν την έφοδο την επομένη ημέρα, σε εκδήλωση που θα συνδιοργάνωναν το ΠΑΜΑΚ με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με θέμα «Η Τέχνη αποτυπώνει το μετανάστη». Ο πρύτανης του Ιδρύματος, Αχιλλέας Ζαπράνης δήλωσε ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και ζήτησε την προστασία της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας.
Έτσι, βρεθήκαμε το απόγευμα της Τρίτης στην ίδια αίθουσα του ΠΑΜΑΚ όπου πραγματοποιούνταν η εκδήλωση που διακόπηκε τη Δευτέρα, προκειμένου να περιμένουμε τους βαρβάρους να πραγματοποιήσουν την απειλή τους: να ξανάρθουν και να διακόψουν και την άλλη εκδήλωση. Έξω από το Πανεπιστήμιο, η παρουσία των αστυνομικών ήταν έντονη. Έκαναν ελέγχους σε όσους ήθελαν να εισέλθουν και είχαν σακίδια στην πλάτη. Μάλιστα, τέσσερις ηθοποιοί οι οποίοι θα παρουσίαζαν ένα δρώμενο στην εκδήλωση, «έφαγαν πόρτα» λόγω αμφίεσης και σακιδίου, μέχρι να βεβαιώσει κάποιος υπεύθυνα ότι ήταν ηθοποιοί και όχι εισβολείς.
Και τελικά ναι, οι βάρβαροι εμφανίστηκαν. Δεν ξέρω αν ήταν οι ίδιοι που έκαναν την εισβολή της Δευτέρας ή άλλοι. Ηρθαν όμως κάποιοι και είχαν μία… θερμή συνάντηση με την Αστυνομία, όπως θα δείτε στο βίντεο παρακάτω.
Μπαίνοντας στην αίθουσα, σ’ έπιανε η μυρωδιά από τις αμπούλες βρώμας που είχαν πετάξει. Τα παράθυρα ήταν ορθάνοιχτα κι έκανε ρεύμα, αλλά η μυρωδιά είχε παραμείνει. Στους τοίχους έστεκαν τα συνθήματα που είχαν γράψει. Ήταν τόσο έντονα τα ίχνη της παρουσίας των βαρβάρων (η μυρωδιά και τα συνθήματα) που με δυσκολία πρόσεχε κάποιος ότι υπήρχαν αναρτημένα τα έργα ζωγραφικής της Zusan Hamo από τη Συρία. Η γυναίκα ζούσε με τα τέσσερα παιδιά της στο Αλέπι απ’ όπου έφυγαν κι έφτασαν στην Τουρκία, «μετά από ένα μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι», όπως λέει. Κατόπιν, από τη θάλασσα, έφτασαν στην «land of safety and peace», την Ελλάδα.
Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για τις 4, αλλά την ώρα εκείνη σχεδόν όλοι οι παρόντες ήμασταν ή δημοσιογράφοι/εικονολήπτες ή εμπλεκόμενοι με την εκδήλωση. Ο πρύτανης του Ιδρύματος μας έλεγε ότι ενώ την προηγουμένη η αίθουσα ήταν γεμάτη, η απειλή των εισβολέων απέτρεψε την προσέλευση σε πολλούς. «Θα την κάνουμε οπωσδήποτε, δεν υποχωρούμε», μας διαβεβαίωσε, ενώ δήλωσε ότι κράτησε τα συνθήματα στους τοίχους προκειμένου να θυμίζουν τη βαρβαρότητα. Όντως, στις 4.30 η εκδήλωση άρχισε, με λίγο κόσμο. Στην εισαγωγή του, ο Πρύτανης αναφέρθηκε στην εισβολή και στην άρνηση να υποχωρήσει μπροστά «στην επέλαση της άγνοιας που πιστεύει ότι κατέχει την αλήθεια».
Το κλίμα στην αίθουσα, όμως, ήταν κρύο, σαν το ρεύμα που έμπαινε από τα παράθυρα προκειμένου να φύγει η βρώμα από τις αμπούλες. Η εκδήλωση άνευρη, μέσα μας περιμέναμε τους βαρβάρους αν και ξέραμε ότι η Αστυνομία ήταν έξω και τους εμπόδισε. Στην πραγματικότητα, οι βάρβαροι ήταν εκεί. Τους μυρίζαμε στην ατμόσφαιρα, τους βλέπαμε στους τοίχους. Τους νιώθαμε στην απουσία του κόσμου, ο οποίος θα περιμέναμε κάποια στιγμή να δώσει ένα μαζικό «παρών» ενάντια στην απειλή των βαρβάρων «θα ξανάρθουμε».
Η απουσία του κόσμου είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι βάρβαροι ήρθαν. Κι ας έμειναν έξω από την πόρτα…