Νεόκτιστα κτίρια μέσα στην ομίχλη στην πόλη Σονγκγιούαν, ενδεικτικά του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας | REUTERS/Stringer
Επικαιρότητα

Η Κίνα θα χτίσει μια πόλη «τριπλάσια από τη Νέα Υόρκη»

Ενα φιλόδοξο σχέδιο για να αποσυμφορήσουν το Πεκίνο και να φτιάξουν -επιτέλους- μια βιώσιμη πόλη ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές σε μια κλίμακα έξω από τα συνηθισμένα
Protagon Team

Οι πόλεις, που συνήθως ξεκινούν από ένα πέντε-δέκα σπίτια, χρειάζονται δεκαετίες αν όχι αιώνες για να χτιστούν. Οχι όμως στην Κίνα, που θέλει να κάνει τα πράγματα σε μια κλίμακα πέρα από τα συνηθισμένα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η κεντρική επιτροπή του ΚΚ της Κίνας και το Συμβούλιο του Κράτους δημοσιοποιούν τα «ιστορικά σχέδιά» τους για την μετατροπή μιας τεράστιας έκτασης γύρω στα 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Πεκίνο σε μια νέα πόλη.

Η κατάσταση όπως έχει σήμερα στο Πεκίνο έχει όλα τα σημάδια της ταχύτατης ανάπτυξης χωρίς να υπάρχει κάποια μέριμνα για το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής στην πόλη.

Γύρω στα 22 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μέσα και γύρω στην πρωτεύουσα της Κίνας, έχοντας να αντιμετωπίσουν τραγικά προβλήματα μόλυνσης του αέρα και κυκλοφοριακού χάους.

Η νέα πόλη, η περιοχή της οποίας έχει ήδη ονομαστεί «Νέα Περιοχή Ζιονγκάν», κατά τις επίσημες δηλώσεις «θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορική μετάβαση της χώρας προς μια συντονισμένη, περιεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η πόλη -οικονομική ζώνη για την ακρίβεια- θα καλύπτει μια περιοχή τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη.

Είναι στόχος που οπωσδήποτε είναι φιλόδοξος και ευπρόσδεκτος με δεδομένες τις κακές επιδόσεις της Κίνας στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Φιλόδοξος και γιατί η αστική ανάπτυξη έχει μια δική της δυναμική, που δεν είναι εύκολο να υπακούσει σε κυβερνητικές διαταγές. Η Κίνα ήδη φιλοξενεί αρκετές πόλεις-φαντάσματα, έργα μεγάλης πνοής τα οποία είναι σχεδόν άδεια, χωρίς καμία δραστηριότητα. (Επισήμως είναι πόλεις σε μια «διαφορετική φάση ανάπτυξης»).

Σε κάθε περίπτωση, τέτοια σχέδια, πόσο μάλλον όταν έχουν και την ευλογία του προέδρου της χώρας, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κερδοσκοπία.

Ο Guardian γράφει ότι έχουν συρρεύσει επενδυτές στην περιοχή για να αγοράσουν από τώρα φτηνά και να πουλήσουν στο μέλλον (πολύ) ακριβά. Μέσα σε λίγες ώρες οι τιμές διπλασιάστηκαν!

Προκάλεσαν όμως και κάποιες αθέλητες συνέπειες, αυτές που το νέο σχέδιο υπόσχεται να θεραπεύσει: μποτιλιάρισμα στους δρόμους και έλλειψη δωματίων στα ξενοδοχεία.