Είναι μια διάκριση που καθυστέρησε χρόνια. Και που δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα. Ο Νίκος Γκάλης ανήκει πλέον στο Hall of Fame του μπάσκετ, το πάνθεον της παγκόσμιας καλαθοσφαίρισης.
Ο Γκάλης είχε προταθεί για πρώτη φορά να γίνει δεκτός στο Hall of Fame του παγκόσμιου μπάσκετ -έναν θεσμό που μετρά πάνω από μισό αιώνα ζωής, καθώς δέχεται τάξεις από το 1959- πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε, το 2013, τον είχε προσπεράσει ο θρυλικός Βραζιλιάνος Οσκάρ Σμιντ. Το 2014 ο εκλεκτός για την κατηγορία των «διεθνών» παικτών ήταν ο μέγας Λιθουανός (και Σοβιετικός) Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, ενώ το 2015 ακολούθησε ο Λίντσεϊ Γκέιζ και πέρσι ο Γιάο Μινγκ.
Εφέτος όμως ήταν η σειρά του «Νικ», του μεγαλύτερου έλληνα μπασκετμπολίστα, του ανθρώπου που στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήρθε από τις ΗΠΑ για να αλλάξει το άθλημα και τον ελληνικό αθλητισμό, δημιουργώντας τη δυναστεία του Αρη και βεβαίως την πρωταθλήτρια Ευρώπης Εθνική Ελλάδος το 1987.
Ενας από τους πρώτους που έσπευσε να τον συγχαρεί είναι ο άλλος έλληνας αστέρας του μπάσκετ, ο «Greek Freak», Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Στην ευχή που έκανε ο 22χρονος άσσος των Μίλγουοκι Μπακς -«Μακάρι μία μέρα να τον φτάσουμε»- απάντησε ο ίδιος ο Γκάλης, σχολιάζοντας στα Αγγλικά ότι «ο Γιάννης είναι πολύ νέος αλλά μεγάλος μάγκας»!
Για την Ελλάδα και τους Ελληνες, η επίδραση του Γκάλη δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Το όνομά του έχει δοθεί σε δύο γήπεδα μπάσκετ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν μεταξύ των τελευταίων λαμπαδηδρόμων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όλοι παραδέχονται ότι η έλευσή του το 1979 στη χώρα μας -μετά από μια καριέρα στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ με το κολέγιο Σίτον Χολ του Νιου Τζέρσεϊ- υπήρξε καθοριστική όχι μόνο για το μπάσκετ, αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό, αν όχι για ολόκληρη τη χώρα. Χάρη στον Γκάλη μάθαμε ότι μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια μεγαθήρια και να τους νικήσουμε. Και το κάναμε πολλές φορές, με αποκορύφωμα εκείνη την επική βραδιά της 14ης Ιουνίου 1987 απέναντι στην ΕΣΣΔ.
Ομως για τους Αμερικανούς, το όνομα του Νίκου Γκάλη δεν ήταν αυτονόητο. Ηταν ένας από τους πολλούς. Και ήταν και εφέτος πάλι υποψήφιος στην κατηγορία «international» για το Hall of Fame, ήταν δηλαδή ο «Νικ» ανάμεσα στους παίκτες που προέρχονται από χώρες εκτός των ΗΠΑ. Οι αντίπαλοι του 60χρονου βετεράνου στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν οι: Ταλ Μπρόντι, Τζάκι Σαζαλόν, Βλάντε Ντίβατς, Σέμεν Καλίπσκι, Βλάντιμιρ Κοντράσιν, Τόνι Κούκοτς, Μάρκος Λέιτε, Αλντο Οσόλα, Αμάουρι Πάσος, Ντίνο Ράτζα, Μανουέλ Σάινθ, Τόγκο Σοάρες και Ράνκο Ζεράβιτσα.
«Για την σπουδαία ικανότητά του στο σκοράρισμα και όντας ο καλύτερος έλληνας μπασκετμπολίστας, καλωσορίζουμε τον Νίκο Γκάλη στο Basketball Hall of Fame» ανέφεραν οι υπεύθυνοι του θεσμού το Σάββατο.
Η τελετή εισόδου του Γκάλη και των άλλων μελών της «τάξης του 2017» στο μπασκετικό Hall of Fame θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 7-9 Σεπτεμβρίου, στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Η τάξη του 2017 αποτελείται από τους: Νίκος Γκάλης, Τρέισι ΜακΓκρέιντι, Μπιλ Σελφ, Ρεμπέκα Λόμπο, Μάφετ ΜακΓκρόου, Ρόμπερτ Χιουζ, Τζέρι Κράουζε, Τζορτζ ΜακΓκίνις, Ζακ Κλέιτον, Μάνι Τζάκσον.
«Ο Νίκος Γκάλης μπήκε σε ένα ακόμη γκρουπ εκλεκτών του παγκοσμίου μπάσκετ, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε η είσοδός του στο Hall of Fame με την τάξη του 2017. Η ΕΟΚ υποδέχθηκε με ικανοποίηση την είδηση αυτή, καθώς περιποιεί τιμή για όλο το ελληνικό μπάσκετ! Είναι μία ακόμη μεγάλη τιμή για τον Γκάλη, μετά από την είσοδό του στο Hall of Fame της FIBA, όπου είχε μπει με πρόταση της Ελληνικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.
Συγχαρητήρια έστειλε και ο Αρης που έκανε λόγο για ημέρα χαράς και υπερηφάνειας.
Τον Νίκο Γκάλη θυμήθηκε και το κολέγιο του Σίτον Χολ.