Παύλος Πολάκης, Ανδρέας Ξανθός, Αλέξης Τσίπρας στα έδρανα της κυβέρνησης. Φυσικά εξαίρεσαν τον εαυτό τους από την υπό διερεύνηση περίοδο... | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Εξεταστική για την Υγεία από το 1997 αλλά χωρίς τη διετία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Σαφή πολιτική σκοπιμότητα «διαβάζουν» στελέχη της αντιπολίτευσης πίσω από την πρόταση της κυβέρνησης για Εξεταστική για τον χώρο της Υγείας. Γιατί η υπό εξέταση περίοδος φτάνει ως το 1997. Μήπως για να μην μπουν αρκετά στο μικροσκόπιο οι δαπάνες των κυβερνήσεων Καραμανλή;
Protagon Team

Οσοι ονειρεύονταν νέες συγκρούσεις Παύλου Πολάκη – Αδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή, έχουν κάθε λόγο να χαίρονται. Την Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και στην Υγεία, την οποία είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενα ενδιαφέρον είναι ότι θα υπάρξουν σπαρταριστές μάχες ανάμεσα στον αν. υπουργό Υγείας κ. Πολάκη και τον πρώην υπουργό Υγείας και σημερινό αντιπρόεδρο της ΝΔ, κ. Γεωργιάδη.

Το δεύτερο ενδιαφέρον είναι ότι η Εξεταστική αφορά την περίοδο 1997-2014. Περιλαμβάνει δηλαδή την περίοδο από τη μακρινή θητεία του Κώστα Γείτονα στο υπουργείο Υγείας, μέχρι και το 2014, που σημαίνει ότι αφήνει εκτός συζήτησης τις θητείες των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, δηλαδή τα δύο χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξ. Ελλήνων. Αριστεροί είναι, κορόιδα δεν είναι, που λένε. Αλλωστε το ότι ο κ. Κουρουμπλής είχε διατελέσει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υγείας από το 1993 έως το 1996, περίοδο που εξαιρείται από την Εξεταστική, μάλλον συμπτωματικό θα είναι.

Από την άλλη, σε μια πρώτη αντίδραση ο Ανδρέας Λοβέρδος, πρώην υπουργός Υγείας, καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση για την Εξεταστική η διετία 2015 – 2016. Στάθηκε όμως περισσότερο στην χρονική επέκταση της υπό εξέτασης περιόδου στο 1997. Ο κ. Λοβέρδος διέγνωσε σαφή πολιτική σκοπιμότητα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι διευρύνεται τόσο πολύ χρονικά η έρευνα ώστε να μην εστιάσουν στα χρόνια της έκρηξης των δαπανών για την Υγεία, δηλαδή στα χρόνια των κυβερνήσεων Καραμανλή. Ο πρώην υπουργός εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να συγκρουστούν ευθέως με ένα κομμάτι της ΝΔ «που τους στηρίζει». «Ας την πάνε (την Εξεταστική) και ως το 1821. Αλλά τότε να μη σταματάει στο 2014» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της ΝΔ, αρκέστηκε σε ένα tweet.

Στο κείμενο των ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξ. Ελλήνων γίνεται λόγος για «πολιτική ανοχή και ασυλία που προσέφεραν τα κόμματα εξουσίας στο πελατειακό σύστημα». Η πρότασή τους αναμένεται να συζητηθεί άμεσα, πιθανότατα και την προσεχή Τρίτη. Πάντως υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής στον χώρο της Υγείας, έχουν ταχθεί τόσο η ΝΔ όσο και Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

O επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε ότι συμφωνεί με την Εξεταστική, αφήνοντας ωστόσο αιχμές κατά της κυβέρνησης. «Καμία αντίρρηση για εξεταστική στην Υγεία. Αν πάντως καθυστερήσει κι άλλο η αξιολόγηση θα κάνουμε εξεταστικές μέχρι & για την εποχή Μεταξά», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter

Την όλη συζήτηση για την Υγεία είχε σπεύσει να ανοίξει ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης με σχετική ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό. Τότε ο κ. Τσίπρας είχε κάνει λόγο για «πάρτι των προηγούμενων κυβερνήσεων στο χώρο της υγείας» λέγοντας ότι πολλά στελέχη των κυβερνήσεων αυτών «δεν είχαν το μυαλό τους στη δουλειά αλλά στον πλουτισμό τους και τα σκάνδαλα».

«Εξαιρετικά ευπρόσδεκτη. Να διερευνηθούν όλα φυσικά μέχρι σήμερα. Για να ξέρει ο ελληνικός λαός με απόλυτη διαφάνεια πώς διαχειριζόμαστε τα χρήματά του. Εκεί θα δούμε πολλά για την “πρώτη φορά Αριστερά”», είχε σχολιάσει αιχμηρά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει αρνηθεί Εξεταστική για τα capital controls.