Ενας πρώην παίκτης του αμερικανικού football, ένας γεροδεμένος άνδρας από τη Νότια Καρολίνα, είναι ο άνθρωπος που θα πρέπει να φοβάται τους επόμενους μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα Ρίτσαρντ Μπερ έχει αναλάβει το δύσκολο αλλά και αμήχανο έργο να ανακαλύψει τους σκελετούς που κρύβει ο αμερικανός πρόεδρος στη ντουλάπα του. Αμήχανο όχι μόνον γιατί ο ίδιος ψήφισε υπέρ του Τραμπ, αλλά και γιατί υπήρξε υποστηρικτής και σύμβουλός του.
Μισό αιώνα πριν, ένα άλλος γερουσιαστής, από τον βαθύ αμερικανικό Νότο και εκείνος, ανέλαβε να φέρει σε πέρας την έρευνα για το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία των ΗΠΑ: το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ. Ο γερουσιαστής Σαμ Ερβιν τα κατάφερε. Οι έρευνες της επιτροπής του ανέδειξαν τις αντιφάσεις του Νίξον και ξεσκέπασαν τα ψέματα του τότε αμερικανού προέδρου.
Ο Μπερ σήμερα έχει στα χέρια του μία υπόθεση που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ καθώς θα πρέπει να ξετυλίξει το κουβάρι των σχέσεων και των συμφερόντων του Τραμπ με τράπεζες, οικονομικούς παράγοντες ανά την υφήλιο και ρώσικες… μπάμπουσκες.
Το 1973 Ερβιν τα κατάφερε. Παρότι ο ίδιος ανήκε στο Δημοκρατικό Κόμμα – ενώ ο Νίξον ήταν Ρεπουμπλικανός – μπόρεσε να ελιχθεί με ευφυΐα και εντιμότητα και να πείσει φίλους και αντιπάλους ότι το πόρισμα που θα οδηγούσε έναν αμερικανό πρόεδρο στην παραίτηση ήταν το ειλικρινές αποτέλεσμα μίας αδιάβλητης έρευνας.
Ο Μπερ αντιμετωπίζει το αντίθετο πρόβλημα. Ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και είναι γνωστός οπαδός του Τραμπ. Οι έρευνες της επιτροπής της οποίας είναι επικεφαλής, εφόσον καταλήξουν στην απαλλαγή του αμερικανού προέδρου θα πρέπει να είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Οπως και μία καταδικαστική για τον Τραμπ απόφαση θα πρέπει να είναι πειστική ακόμα και για τους οπαδούς του.
Το διακύβευμα είναι η αξιοπιστία του θεσμικού οικοδομήματος των ΗΠΑ, το οποίο επιβίωσε από έναν πολύνεκρο εμφύλιο πόλεμο, μία καταστροφική οικονομική κρίση – η οποία στην Ευρώπη «γέννησε» τον φασισμό και τον ναζισμό – από τον παράλογο πόλεμο του Βιετνάμ, από την παραίτηση ενός προέδρου και από ένα τρομακτικό τρομοκρατικό χτύπημα που έπληξε την ίδια την καρδιά των ΗΠΑ.
Αλλά το πανίσχυρο αμερικανικό πολιτικό σύστημα ίσως να μην αντέξει την υποψία ότι η ακεραιότητα των εκλογών της πιο ισχυρής χώρας του κόσμου υπονομεύτηκε από ενέργειες μίας ξένης δύναμης, οι οποίες εν συνεχεία συγκαλύφθηκαν με τη συνενοχή όσων επωφελήθηκαν.
«Είμαι εδώ για να κάνω τη δουλειά μου χωρίς να κοιτάζω πού και σε ποιον θα καταλήξουν οι έρευνες μας» δήλωσε ο Μπερ ενώ ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Μαρκ Γουόρνερ, ακουμπούσε συμβολικά το χέρι του στην πλάτη του πρώτου θέλοντας να δείξει τη στήριξή του στον πρόεδρο της.
Αν ο Μπερ τα καταφέρει, αν πείσει για την αμεροληψία των ερευνών και την αξιοπιστία του πορίσματος όπως και ο προκάτοχός του το 1973, τότε η αμερικανική δημοκρατία θα καταφέρει να επιβιώσει και από αυτή την κρίση όπως τόσες φορές στο παρελθόν.