Ο Κώστας Σημίτης ανησυχεί και θεωρεί τις εκλογές ως την καλύτερη λύση για τη χώρα |
Επικαιρότητα

Σημίτης: «Λύση με προσφυγή στις κάλπες»

Ο πρώην Πρωθυπουργός φοβάται «ατυχήματα» στη διαπραγμάτευση και στο Αιγαίο και εκτιμά ότι οι εκλογές θα δώσουν λύση στο αδιέξοδο της χώρας
Protagon Team

«Στην Ελλάδα υπάρχει μία έκτακτη κατάσταση, η οποία χρειάζεται λύση με προσφυγή στις εκλογές. Οι αντιθέσεις είναι τόσο μεγάλες, το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την αποδοχή του κοινού και υπάρχει μία αδυναμία να γίνει μία πολιτική που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά».

Στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη από την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία, ο Κώστας Σημίτης, είπε ότι η προσφυγή σε εκλογές είναι, αυτή τη στιγμή, η μοναδική λύση για άρση του αδιεξόδου που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στους Παύλο Τσίμα και Σία Κοσιώνη, ο πρώην Πρωθυπουργός, είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση δείχνει ότι είτε κοροϊδεύει τον κόσμο, είτε δεν έχει αντίληψη της πραγματικότητας. Και δεν έκρυψε το φόβο του για «ατύχημα» αν και εκτιμά ότι δεν υπάρχει σχέδιο Grexit. Είπε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση γίνεται επί μήνες. Οι αξιολογήσεις δεν γίνονται. Και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ευρώπη που ασχολείται και στην Ελλάδα που να μη λέει ότι όσο καθυστερούν οι αξιολογήσεις τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα».

Ο κ. Σημίτης απέδωσε και ευθύνες στους δανειστές, ιδιαίτερα για την πίεση που άσκησαν ζητώντας υπερβολική φορολόγηση που λειτουργεί υφεσιακά. Πρότεινε δε, ένα κομμάτι από το πρωτογενές πλεόνασμα να κατευθύνεται στο χρέος και ένα στην ανάπτυξη, προκειμένου η οικονομία να ανακτήσει τη δυναμική της. Ωστόσο άφησε σαφείς αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του 2010 έλεγε επί τέσσερις μήνες ότι χρειάζεται τη συμπαράσταση των εταίρων, χωρίς όμως η ίδια να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι ο εκτροχιασμός της οικονομίας άρχισε επί των ημερών του, έδειξε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, η οικονομία διατηρούσε αναπτυξιακούς ρυθμούς και άρχισε να βυθίζεται σε ύφεση, από το 2005, επί κυβέρνησης Καραμανλή, ενώ το χρέος της χώρας αυξήθηκε θεαματικά το 2008 και το 2009.

Ερωτηθείς για την αδράνεια που επέδειξε η κυβέρνηση του όσον αφορά το Ασφαλιστικό, παραδέχθηκε ότι, πράγματι, δεν έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Ωστόσο αυτό συνέβη επειδή, όπως είπε, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν επέτρεπε σύγκρουση με τα συνδικάτα, ενώ η κυκλοφορία του ευρώ, το 2001 καθιστούσε απαγορευτικό το άνοιγμα ενός μεγάλου κοινωνικού μετώπου.

Για το ζήτημα της διαφθοράς που εγείρει η κυβέρνηση, είπε ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με αντιπαλότητες και μισαλλοδοξία, δεν γίνεται με εξεταστικές επιτροπές και εχθρότητα».

Μιλώντας περί εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Σημίτης, δεν απέκλεισε ένταση και «ατύχημα» στο Αιγαίο, λόγω χειρισμών που θα προέλθουν από την ανάγκη συσπείρωσης της τουρκικής κοινής γνώμης γύρω από την ηγεσία Ερντογάν. Κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική του διαλόγου με την Τουρκία για όλα τα ζητήματα. Θεώρησε δε, λανθασμένη την άποψη για μη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όμως κάτι τέτοιο, μία πολιτική διαλόγου δηλαδή, θα περιόριζε σημαντικά τους εξοπλισμούς. «Γιατί να βρισκόμαστε διαρκώς στην ανάγκη των εξοπλισμών; Γιατί να έχουμε εξοπλισμούς οι οποίοι σε ποσοστιαία αναλογία είναι μεγαλύτεροι μετά της Μεγάλης Βρετανίας;» Πρόσθεσε πάντως ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Εγώ είμαι ένας ιδιώτης, ο οποίος μπορώ να λέω ελεύθερα τη γνώμη μου, η Ελλάδα είναι μία χώρα με ευθύνες και πρέπει να προσέχει τι λέει».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, είπε ότι όλοι οι παράγοντες του χώρου θα πρέπει να συνομιλήσουν με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου σχήματος με νέα ηγεσία, η οποία, όμως, δεν θα αποκλείει και τα παλαιότερα ηγετικά στελέχη.

Ερωτηθείς για τη Νέα Δημοκρατία, θεώρησε θεμιτό να μη δεσμεύεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι των δανειστών, ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι η νίκη στις εσωκομματικές εκλογές ήταν απρόβλεπτη και τώρα ο ίδιος πρέπει να αλλάξει το κόμμα του.

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας. «Είμαι αισιόδοξος γενικά. Και πιστεύω ότι η χώρα μπορεί. Πιστεύω ότι χρειάζεται βέβαια μία μεγάλη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Οι υπολογισμοί προβλέπουν την επάνοδο της Ανάπτυξης το 2030. Πιστεύω ότι όσο πιο σοβαροί είμαστε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, εμμένουμε, προσπαθούμε και δεν ασχολούμαστε με διάφορα δευτερεύοντα, μπορούμε να τα καταφέρουμε και νωρίτερα από το 2030».