Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που κρύβει η πολύμηνη καθυστέρηση ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναπτύχθηκαν τη Δευτέρα, τόσο από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, όσο και από τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα, που εκτίμησε ότι χάνεται ο στόχος της ανάπτυξης και το 2017.
Ο διοικητής της ΤτΕ, σε συνέντευξή του στο capital.gr, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει με ύφεση και το 2017, αν παραμείνει η αβεβαιότητα σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «και στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις, όμως αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερες», ενώ εκτίμησε ότι αυτή τη φορά βλέπουμε ήδη τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα, εξηγώντας ότι η ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2016 σχετίζεται με την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση.
«Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έχουμε καλύψει το 90% της απόστασης. Το 10% είναι πολύ μικρό, δεν αξίζει γι’ αυτό να χάνουμε στόχους και μάλιστα σημαντικούς», συνέχισε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «το ερώτημα είναι αν προτιμούμε να λύσουμε το Ασφαλιστικό με αύξηση των εισφορών ή με μείωση των συντάξεων».
Οσον αφορά το αφορολόγητο δήλωσε ότι «εάν η μείωση του αφορολογήτου συνδυαστεί με μείωση φορολογικών συντελεστών, έχει κάποια θετικά σημεία».
Τέλος, για τα εργασιακά, σημείωσε ότι τη δεκαετία του 2010 χάσαμε μεγάλος μέρος της ανταγωνιστικότητας από την πλευρά του μοναδιαίου κόστους εργασίας και αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. «Θα πρέπει οι όποιες ρυθμίσεις να μη πλήξουν ξανά την ανταγωνιστικότητα», τόνισε.
Σε συνέντευξή του στον Real Fm, ο κ. Λιαργκόβας δήλωσε ότι «βλέπει» ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2017, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει έξοδος στις αγορές του 2018.
«Το πρώτο τρίμηνο δεν θα πάει καλά, δεν θα έχουμε ανάπτυξη. Αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει την εξέλιξη όλου του έτους», εκτίμησε.
Και συνέχισε: «Το 2,7% αρχίζει να είναι δύσκολος στόχος, γιατί η κατανάλωση δεν θα αυξηθεί τόσο πολύ, οι επενδύσεις δεν θα αυξηθούν όσο έχουμε εκτιμήσει. Επομένως θα πάμε σε κάτι λιγότερο, μέχρι 1%».
«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δεν φαίνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα να βγαίνουμε στις αγορές το 2018, που σημαίνει ότι είτε θα παραταθεί το τρέχον Μνημόνιο είτε θα έχουμε ένα τέταρτο Μνημόνιο είτε χρεοκοπούμε», κατέληξε.