Ο Αλ. Τσίπρας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. | REUTERS/Yves Herman
Επικαιρότητα

Επιστολή Τσίπρα σε Γιούνκερ & Τουσκ: «Η Ευρώπη παραδίδεται στο ΔΝΤ»

Εγκλωβισμένος στην πανηγυρική Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης για τα 60χρονα της ΕΕ και στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς ο Πρωθυπουργός - ομιλία του σε πανεπιστήμιο
Protagon Team

Σκληρή γραμμή εν όψει της διακήρυξης για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης κρατά ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να «πολιτικοποιήσει» το διαφαινόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Διότι τα νέα από τις Βρυξέλλες δεν είναι καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ: είτε θα συνθηκολογήσει και θα αποδειχτεί ότι όλα αυτά τα συνθήματα για να ανέβει στην εξουσία ήταν κενά περιεχομένου, είτε θα οδηγήσει ξανά τη χώρα στα βράχια (μια τραγική επανάληψη του 2015).

Ο Πρωθυπουργός λοιπόν, έστειλε επιστολή στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και στους προεδρεύοντες στην πανηγυρική Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ παράλληλα σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο στη Ρώμη κατήγγειλε ανοιχτά την Ευρώπη ότι «έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ»!

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους Μουσκάτ και Τζεντιλόνι, εν όψει της πανηγυρικής Συνόδου Κορυφής για τα 60χρονα της Ενωσης, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι πρόσθεση της Ελλάδας είναι να υποστηρίξει τη Διακήρυξη της Ρώμης «καθώς θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση», ωστόσο συμπληρώνει ότι «για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε τις μεγάλες κοινές κατακτήσεις (των ευρωπαϊκών λαών), οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις». 

«Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα», προσθέτει, χαρακτηριστικά. Σημειώνει επίσης ότι η Αθήνα σέβεται και τηρεί τις δεσμεύσεις της, αλλά «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».

Παράλληλα στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Ρώμης, το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρωθυπουργό υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται τα ίδια της τα επιτεύγματα, το δικό της κοινωνικό μοντέλο και έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ. Και σημείωσε ότι «αυτό εξηγεί γιατί η ΕΕ αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά όλη την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, να τελειώσει το καθεστώς εξαίρεσης τώρα και μια για πάντα και για όλους στο μέλλον».

«Οταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι υψηλά, η Ευρωζώνη απαιτεί δράση για τη μείωση δημόσιων δαπανών. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε τώρα ο κ. Ντέισελμπλουμ, αντί για ανόητα και σεξιστικά σχόλια για “ποτά και γυναίκες”, να ζητήσει από τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, δεδομένων των υψηλών πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών της;», διερωτήθηκε.

Είπε επίσης ότι αυτό εξηγεί γιατί ενώ το 2008 Γερμανία και Ελλάδα είχαν σχεδόν τον ίδιο επίπεδο ανεργίας, το 2015 η Γερμανία το είχε μειώσει από 7,4% σε 4,6% ενώ στην Ελλάδα είχε αυξηθεί από 7,8% σε 25%.

Οπως σημείωσε, αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως η διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη ωφέλησε τον Βορρά εις βάρος του Νότου.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι σήμερα η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας, απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες. «Ο νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι «κυβερνάμε τη χώρα εδώ και δύο χρόνια κάτω από συνθήκες διαρκούς οικονομικού εκβιασμού. Το καλοκαίρι του 2015 κάναμε την πολιτική επιλογή να μην τινάξουμε την Ελλάδα σε κομμάτια. Αλλά δεν συμφωνήσαμε να αναλάβουμε την κυριότητα των αποτυχημένων προγραμμάτων και των πολιτικών τους».

«Είμαστε αποφασισμένοι», υπογράμμισε, «να υπερασπιστούμε τις θυσίες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχών, των χαμηλόμισθων και των ανέργων». Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν θα παραδώσουμε ποτέ τον λαό μας στους “yes-men” των δυνάμεων εκείνων στην Ευρώπη και αλλού που θέλουν την Ελλάδα στον “ζουρλομανδύα” της λιτότητας για πολλά χρόνια ακόμα».

«Εξω ο Τσίπρας από το Πανεπιστήμιο»

«Όποιος πουλάει τον λαό του δεν είναι ευπρόσδεκτος. Εξαπάτησε τους Έλληνες για να συνεχίσει μετά τις αντιλαϊκές πολιτικές που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ υπό τον εκβιασμό του δημόσιου χρέους. Από τον Τσίπρα δεν παίρνουμε μαθήματα».

Η αφίσα με την οποία… καλωσόρισαν τον Αλ. Τσίπρα στο πανεπιστήμιο της Ρώμης. «Πούλησε τον λαό του»…

Είναι το μήνυμα στην αφίσα του Μετώπου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας. Και είχε να κάνει με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο. Η καταγγελία των νεολαίων είναι σκληρή: «Την Πέμπτη 23 Μαρτίου, ο Τσίπρας θα βρίσκεται στην Σαπιέντσα για να μιλήσει για την Ευρώπη και να διαδώσει ακόμα εκείνες τις ψευδαισθήσεις με τις οποίες η κυβέρνησή του στην Ελλάδα -σε πλήρη συνέχεια των προκατόχων του- πέρασε αντιλαϊκά και κοινωνικής σφαγής μέτρα για να διασφαλίσει τα κέρδη των καπιταλιστών, εφαρμόζοντας ένα τρίτο Μνημόνιο και ετοιμάζοντας ένα τέταρτο. Πίσω από μία μάσκα λαϊκή και αριστερή, διέθεσε τις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, συμμετέχοντας ενεργά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Το καταγγελτικό κείμενο της οργάνωσης συνεχίζει τονίζοντας πως «ο Τσίπρας και οι δυνάμεις της νέας σοσιαλδημοκρατίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνουν τη λαϊκή αντίσταση και αποπροσανατολίζουν τους νέους και τους εργαζόμενους κρύβοντας την ιμπεριαλιστική φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας την ψευδαίσθηση ότι στο εσωτερικό της και στον καπιταλισμό μπορεί να υπάρξει μία πολιτική ικανή να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες της λαϊκής τάξης και να εγγυηθεί ένα αξιοπρεπές μέλλον. Δεν έχει σημασία πίσω από ποια μάσκα κρύβεται, ένας υπηρέτης των αφεντικών δεν μπορεί να μας δώσει μαθήματα, δεν είναι ευπρόσδεκτος. Έξω ο Τσίπρας από το Πανεπιστήμιο!».