Σε κίνηση υψηλού ρίσκου -όπως εκτιμάται- προχώρησε τη Δευτέρα (χθες) η Αθήνα διαπιστώνοντας το παρατεταμένο αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση, λίγο πριν από το Eurogroup. Σύμφωνα με την Καθημερινή και με ρεπορτάζ που συνυπογράφουν η Ελένη Βαρβιτσιώτη και η Αριστοτελία Πελώνη, η κυβέρνηση απείλησε ότι μπορεί να μη συμφωνήσει με το κείμενο της διακήρυξης της Συνόδου της Ρώμης που περιέχει τα επόμενα βήματα της Ευρώπης των «27», και που αναφέρεται στις αξίες της ΕΕ και στην αλληλεγγύη, καθώς δέχεται πιέσεις να αποδεχθεί τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα αποσκοπεί με αυτή την κίνηση να συμπεριληφθεί στο κείμενο μια παράγραφος που να αναφέρεται στα εργασιακά κεκτημένα της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές αξιωματούχων κρατών-μελών, στη χθεσινή (Δευτέρα) συνάντηση των «σέρπα», όπως λέγονται οι εκπρόσωποι των πρωθυπουργών που προετοιμάζουν τις Συνόδους Κορυφής και χθες συναντήθηκαν για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο της Ρώμης στις 25 Μαρτίου, ο έλληνας εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν μπορεί προσώρας να συμφωνήσει με το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της ΕΕ και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών, τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στη διακήρυξη μία παράγραφος που να κάνει ρητή αναφορά στα εργασιακά κεκτημένα της ΕΕ. Με δεδομένο ότι το χθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι το θέμα θα επανέλθει στο τραπέζι, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να περιληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης η ανάγκη να γίνει σεβαστό το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο σε όλα τα κράτη-μέλη θα συνέβαλε σημαντικά στην απεμπλοκή της αξιολόγησης και θα μπορούσε να έχει αξία και σε άλλα επίπεδα. Η πρόταση που θα ζητήσουν να συμπεριληφθεί είναι ότι «το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο πρέπει να γίνεται σεβαστό σε όλα τα κράτη-μέλη».
Παράλληλα, όπως γράφει η Καθημερινή, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το Δημόσιο ακολουθεί πολιτική συγκράτησης δαπανών με απώτερο στόχο την πληρωμή ομολόγων και τόκων ύψους 7,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε περίπτωση που καθυστερήσουν η αξιολόγηση και η δόση. Με αυτό τον τρόπο όμως, η κυβέρνηση εξαντλεί τις αντοχές της αγοράς θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη της οικονομίας που ήδη ασφυκτιά. Ο περαιτέρω σχεδιασμός περιλαμβάνει την περαιτέρω αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα και το δανεισμό μέσω ρέπος από τα διαθέσιμα των δημοσίων φορέων.
Σημειώνεται ότι ήδη κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένες κατά 836 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, αλλά με βαρύ κόστος για την οικονομία.