To γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας θα κατεδαφιστεί και θα γίνει πάρκο σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό | ΙΝΤΙΜΕ/ΚΩΤΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Γήπεδο στο Γουδή για τον ΠΑΟ και άλλες τρεις παρεμβάσεις υπόσχεται ο Τσίπρας

Τέσσερα σχέδια που θα αλλάξουν την πρωτεύουσα προωθεί η κυβέρνηση και θα τεθούν υπ όψιν του δημάρχου Αθηναίων σε σύσκεψη στο Μαξίμου
Protagon Team

Τέσσερις παρεμβάσεις που θα αφήσουν «αποτύπωμά» στην εικόνα της Αθήνας, προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας και θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησής του (στις 5 το απόγευμα) και με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Οπως αναφέρει το καλά ενημερωμένο στα των κυβερνητικών σχεδίων και δημοσίων έργων, «Εθνος», οι παρεμβάσεις αφορούν:

– ανάπλαση του ιστορικού Κέντρου, με ευρείες παρεμβάσεις από το Σύνταγμα ως τον Κεραμεικό,
– δημιουργία αστικού πάρκου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας με κατεδάφιση του ιστορικού γηπέδου του Παναθηναϊκού και συνένωση με τα Προσφυγικά (αφού θα υπογειοποιηθεί η λ. Αλεξάνδρας),
– αναβάθμιση του Πάρκου Γουδή και η δημιουργία νέου γηπέδου για τον Παναθηναϊκό, σε χώρο πλησίον του Νοσοκομείου Αεροπορίας
– ανάπλαση του Ελαιώνα με τη δημιουργία χώρων μαζικής άθλησης είναι οι τέσσερις παρεμβάσεις μείζονος χαρακτήρα

Για την επεξεργασία του σχεδίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών αλλά και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.

Είναι προφανές ότι ένα νέο γήπεδο για τον Παναθηναϊκό, εκτός από αστικό «αποτύπωμα» έχει και πολιτικό αποτύπωμα, καθώς είναι έργο που απευθύνεται σε μια μεγάλη μάζα ψηφοφόρων. Αλλωστε στο ίδιο πλαίσιο, πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προωθεί ρύθμιση ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Και είναι επίσης προφανές ότι πολλά από αυτά τα σχέδια δεν είναι καν καινούργια. Το σχέδιο για γήπεδο του ΠΑΟ στο Γουδή αποτελεί μια ιδέα του Γιώργου Σουφλιά από το 2004. Από την άλλη η ανάγκη για δημιουργία πάρκου στα Προσφυγικά και η συνολική ανάπλαση της περιοχής της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι ένα παλιό όνειρο και ανάγκη της πρωτεύουσας – είναι δυνατόν όποτε παίζει ο Παναθηναϊκός να σταματάει η ζωή στην πόλη; Αλλωστε υπήρχε και το περίφημο σχέδιο της διπλής ανάπλασης (λεωφ. Αλεξάνδρας – Βοτανικός που ως γνωστόν εν πολλοίς σταμάτησε εξαιτίας των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα στα τέλη της περασμένης δεκαετίας).

Γράφει πιο συγκεκριμένα το «Εθνος»:

«Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο που θα τεθεί σήμερα στις 5 το απόγευμα στο τραπέζι του Μαξίμου αξιοποιείται με στόχο την αναζωογόνηση της πόλης με έργα αστικών αναπλάσεων, στήριξης της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής ανασυγκρότησης, και μάλιστα με διαχείριση των πόρων που ήδη έχουν εξευρεθεί για τις κορυφαίες παρεμβάσεις. Ο ορίζοντας για την εκτέλεση των παρεμβάσεων φτάνει και υπερβαίνει το 2021, έτος-ορόσημο για τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

» 1 Η πρώτη παρέμβαση, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, θα αφορά την έκταση που καταλαμβάνουν τα φυτώρια του Δήμου Αθηναίων, πίσω από το Νοσοκομείο της Αεροπορίας (ΓΝΑ 251). Εκεί σχεδιάζεται να μεταφερθεί το Γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η έκταση βρίσκεται δίπλα στον σταθμό Κατεχάκη του μετρό και έχει εύκολη οδική πρόσβαση και από την Αττική Οδό. Παράλληλα, σε συνεννόηση με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, σχεδιάζεται η γραμμή 4 του μετρό, που ξεκινά από Γαλάτσι και συνεχίζει Εξάρχεια, Ευαγγελισμό, Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη, να καταλήγει έξω από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

» Η παρέμβαση αυτή αφορά επίσης στο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή και στον ευρύτερο χώρο. Απόφαση του πρωθυπουργού είναι να υλοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των Κινημάτων Πόλης για τη δημιουργία Πάρκου, με Φορέα Διαχείρισης που θα μετέχουν οι τρεις όμοροι δήμοι, Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου, η Περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η παρέμβαση προχωρά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες σε συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον Π. Καμμένο για την παραχώρηση χρήσεων στρατοπέδου στον Φορέα Διαχείρισης.

» 2 Η ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟ θα σημάνει, όπως σχεδιάζεται, τη μεταφορά του από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το ολοκληρωμένο σχέδιο περιλαμβάνει, άλλωστε, την κατεδάφιση του γηπέδου εφόσον συντελεστεί η ανοικοδόμηση του νέου. Ετσι, μετά την κατεδάφιση προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενοποίηση με τα Προσφυγικά (τα διατηρητέα κτίρια) της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και η υπογειοποίηση της γέφυρας επικοινωνίας στο συγκεκριμένο σημείο της λεωφόρου. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος πρασίνου από τον Λυκαβηττό που θα περνά από την Αλεξάνδρας και θα καταλήγει στα Προσφυγικά.

» 3 Ακόμα μία ισχυρή παρέμβαση, που θα εξασφαλίσει επίσης τους όρους για νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει περαιτέρω αναπτυξιακή προοπτική, αφορά στην ανάπλαση του Ελαιώνα στον Βοτανικό. Εκεί το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία χώρων και εγκαταστάσεων μαζικού αθλητισμού, γήπεδα 5×5 καθώς και κολυμβητήριο.

»4 Η συγκεκριμένη αλλαγή “βλέπει” στην όψη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, όπου βεβαίως έχουν ήδη επιχειρηθεί ουκ ολίγες παρεμβάσεις, οι οποίες ωστόσο αντιμετώπισαν εμπόδια και λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης. Περιλαμβάνει παρεμβάσεις από το Σύνταγμα, προχωρά σε Σταδίου, Ομόνοια, Αθηνών, Πειραιώς, και φτάνει μέχρι το αμαξοστάσιο των ΗΛΠΑΠ στον Κεραμεικό -οι πληροφορίες λένε ότι θα διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέσω αυτής της παρέμβασης θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για την επιστροφή της κατοικίας στο ιστορικό κέντρο».