Η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν |
Επικαιρότητα

Αύξηση επιτοκίων αποφάσισε η Fed

H κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι 2,1% για το 2017, ενώ η απασχόληση και ο πληθωρισμός θα κινηθούν εντός των προβλεπόμενων πλαισίων
Protagon Team

Σε αύξηση των επιτοκίων βάσης κατά 0,25% προχώρησε την Τρίτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια σε εύρος 0,75% έως 1%. Οι αναλυτές αναμένουν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για την τρίτη αύξηση από το Δεκέμβριο του 2008, λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οπότε η Fed είχε μηδενίσει τα επιτόκια.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η Fed έκρινε πως μια «μικρή αύξηση» του επιτοκίου είναι κατάλληλη, «υπό το φως της στέρεας προόδου της αμερικανικής οικονομίας». «Ακόμα και μετά την αύξηση αυτή, η νομισματική πολιτική συνεχίζει να στηρίζει την περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς εργασίας, καθώς και μια βιώσιμη επιστροφή σε πληθωρισμό 2%», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις, η Fed αναμένει ανάπτυξη 2,1% για το 2017, ποσοστό αμετάβλητο εν συγκρίσει με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 9-1 ψήφους . Ο μόνος που καταψήφισε ήταν ο επικεφαλής της περιφερειακής τράπεζας της Μινεάπολης Νιλ Κάσκαρι.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed ο Dow Jones ανέβηκε κατά 92 μονάδες στις 20.929 μονάδες. Το δολάριο των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 0,6% έναντι του ευρώ και κατά 0,8% έναντι της στερλίνας.