Επικαιρότητα

Ελλάδα, η χώρα που χρειάζεται περισσότερο θεολόγους και λιγότερο γιατρούς

Η κατανομή των εισακτέων στα πανεπιστήμια που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για το 2017 βασίζεται, λέει, στις αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας. Και έτσι βλέπουμε ότι θα μειωθούν οι γιατροί και θα αυξηθούν οι θεολόγοι...
Ματίνα Δελή

Τι χρειάζεται περισσότερο η χώρα; Θεολόγους ή γιατρούς; Η απάντηση που δίνει το υπουργείο Παιδείας μπορεί να σοκάρει, τουλάχιστον όσους πιστεύουν ότι ζούμε σε μια κοσμική χώρα της Δύσης. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο επιστήμονες στο πεδίο της Θεολογίας, παρά της Ιατρικής: αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς αν δει τη φετινή κατανομή των θέσεων των εισακτέων από τις Πανελλαδικές του 2017, η οποία ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

Γενικά εφέτος θα εισαχθούν 1.005 λιγότεροι υποψήφιοι σε ΑΕΙ. Ως εδώ καλά, και λογικό το λες αν αναλογιστείς τη δημογραφία και τα οικονομικά των Σχολών. Ομως, αν εξετάσεις πιο προσεκτικά την κατανομή, πώς μοιράζεται αυτή η μείωση, θα δεις μια τάση, αν όχι μια στρατηγική και δυστυχώς έναν συμβολισμό. Από τις 1.005 λιγότερες θέσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι 220 κόβονται από τις επτά ιατρικές σχολές της χώρας, στις οποίες απομένουν 835 εισακτέοι από 1.055 πέρυσι (μείωση 21%). Αλλες 100 θέσεις κόβονται από τις οδοντιατρικές και τις φαρμακευτικές σχολές. Ακόμα 150 από το Πολυτεχνείο της Αθήνας. Και 40 από τις τρεις νομικές σχολές. Δηλαδή πάνω από τις μισές κομμένες θέσεις. Γράφουν λοιπόν τα «ΝΕΑ» στο ρεπορτάζ τους: «Τι κοινό στοιχείο έχουν -πλην της Νομικής- οι υπόλοιπες θέσεις που χάνονται; Αν ήταν οι μετεγγραφές που απασχολούσαν κυρίως το υπουργείο, τότε η λογική λέει ότι θα έκοβε θέσεις από τις ιατρικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά θα τις αύξανε στις ιατρικές σχολές Θράκης και Κρήτης για παράδειγμα. Αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Τι άλλο κοινό υπάρχει; Τα εργαστήρια. Οι σπουδές στις σχολές αυτές είναι ακριβές συγκριτικά με εκείνες σε σχολές χωρίς εργαστήρια»…

Αρα; Κόβεις τους γιατρούς που κοστίζουν και αυξάνεις τους θεολόγους. Και όταν χρειαστείς γιατρούς, έχει ο Θεός… Εξυπνο;

Εχει πολύ ενδιαφέρον, άλλωστε, το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας βασίζει τους αριθμούς των εισακτέων και την κατανομή τους σε τέσσερις παράγοντες. Ενας εξ αυτών λοιπόν, είναι, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Παιδείας, οι «αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας». Οι άλλοι τρεις παράγοντες είναι: οι εισηγήσεις των τμημάτων -ιδίως εκείνων στα οποία προβλέπονται εργαστηριακά μαθήματα, όπως παραδέχεται το υπουργείο-, η ανάγκη αποκατάστασης μιας «ισορροπίας» στην αναλογία των θέσεων που προσφέρονται στους υποψηφίους και οι στατιστικές των μετεγγραφών.

Είναι λοιπόν αναπτυξιακή κατεύθυνση της χώρας να βγουν λιγότεροι γιατροί και περισσότεροι θεολόγοι – Μουσουλμανικές Σπουδές Αριστοτελείου, συν 20 εισακτέοι, Κοινωνική Θεολογία ΕΚΠΑ, συν 40 εισακτέοι, Θεολογική Σχολή, συν 55 εισακτέοι! Σε μια άλλη ένδειξη αναπτυξιακής κατεύθυνσης της χώρας στο τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά οι εισακτέοι αυξάνονται κατά 100.

Αρα μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Θα έχουμε ανθρώπους να καταλαβαίνουν τα θεία, να σώσουν τις ψυχές μας. Και θα έχουμε και τα ρουχαλάκια μας. Για τις αυξημένες ανάγκες σε ράσα δηλαδή…